Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

jaka stawka za prace w niedziele ??? - Norwegia

315 Postów
stefan stefanski
(Taki Ktos)
Stały Bywalec
słuchajcie mądre głowy > jeden z moich znajomych (polak) pracuje jako kierowca kat.c w piekarni(dostawy chleba do sklepów).
Obecnie pracuje 30h/tydzien,tj. 2 dni w srodku tyg.+jeden w sobote (razem 3 dni)
jego kontrakt to 37,5h/tydz

Obecnie dostał propozycje od szefa pracy w niedziele ca 8-9h

Ale: szef nie chce za to płacic nic extra, a przypominam,ze jest to niedziela!

Moje pytanie brzmi : czy ma obowiązek płacic extra (50-100%) za samą prace w niedziele?

Serdecznie proszę o dobre powazne rady : )
pozdrawiam!

mały edit.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
181 Postów
D K
(antypolak)
Stały Bywalec
W niedziele jest tylko jedna stawka 100%... Dlaczego twój znajomy sie nie zapyta np. w arbeidstilsynet.no?..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
jak nie chce szef placic za soboty i niedziele extra to najlepiej niech kolega nie robi w cale

jak nie ma nic w umowie ze nie robi wsoboty i w niedziele to szef nie ma prawa mowic mu ze ma pracowac w te dni

w zaleznosci od rodzaju pracy trzeba sie odwolac do taryf plac gdzie jest wyszczegolnione ile za prace w soboty i niedziele oraz ile za nadgodziny

a umowa i tak jest zle sformuowana bo 37, 5 godziny jest to czas od poniedzialku do piatku -- w przypadku takiego systemu pracy w Norwegii obowiazuje 2 dni wolnego czyli sobota i niedziela w tym przypadku

jezeli pracodawca chce zebys pracowal w te dni -- musi byc spisany nowy kontrakt po pierwsze a po drugie ma placic extra za soboty i niedziele

pamietaj gosciu nic sie nie robi na slowo

bo na slowo to mozna isc sie wysrac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
315 Postów
stefan stefanski
(Taki Ktos)
Stały Bywalec
ok!

ale w tej chwili ma wolne 2 dni w tygodniu (ciągłosc), czyli dwa dni z rzędu!

Według ciebie wiec, nawet w tej chwili powinien mu płacic extra za prace w sobote, nawet kiedy ma wolne dwa dni w tyg ???
skoro ma kontrakt na 100%, a pracuje tylko 30h/tydz. to te 8 godzin extra wypełnia własnie jego kontrakt, tyle ze w tyg bedzie pracował 4 dni, ale 2 z nich wypada na sobote i niedziele.....

ps: kurwa jakie to pojebane....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
tak powinien ale

jak zwykle umowa smormuowana jest na korzysc pracodawy poniewaz zapytaj wszedzie (dotyczy to tez transpotru ) praca w soboty i w niedziele ma byc nagradzana extra

zreszta juz znalazlem regulacje plac na te temat to pisze ze za soboty ma byc 50 % extra do stawki podstawowej a za niedziele 100%
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2841 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
....i TY kurwa serdecznie prosisz.....koniec świata
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Taki Ktos napisał:... jakie to pojebane....
NO ... ooooooooooo... popatrz , popatrz , jak to łatwo komuś przysrać ...!!!.
---
Jeszcze wczoraj nazwałeś Mnie dupkiem i dawałeś radę , bym szukał w Internecie wiadomości na temat polskiej Karty Kierowcy , a "sam dajesz DUPY"... nie potrafiąc znaleźć odpowiednich przepisów , co do czasu pracy i obowiązków kierowcy w Norge ...!!! .
---
Jakie te życie jest Mściwe ...
---
To KIM ty teraz jesteś ...!? .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
315 Postów
stefan stefanski
(Taki Ktos)
Stały Bywalec
retier1 napisał:

nie wiem dlaczego sie do mnie przypierdalasz człowieku :/

Co w tym kurwa złego, ze serdecznie prosze ???(!!!)

Idz w chuj do "troche powazniej, a smieszniej bedzie" a wszyscy bedą zyli długo i szczesliwie!

PS: Ja wiem, ze pada, ze ciemno i wiekszosc ma focha na wszystko, ale co roku jest tak samo i ty (zwłaszcza ty) powinienes do tego przywyknąc.....
W koncu jestes tu juz nascie lat......

a i jeszcze jedno : nie pomagasz, to sie nie wpierdlalaj!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
2841 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Taki Ktos napisał:
retier1 napisał:

nie wiem dlaczego sie do mnie przypierdalasz człowieku :/

Co w tym kurwa złego, ze serdecznie prosze ???(!!!)

Idz w chuj do "troche powazniej, a smieszniej bedzie" a wszyscy bedą zyli długo i szczesliwie!

PS: Ja wiem, ze pada, ze ciemno i wiekszosc ma focha na wszystko, ale co roku jest tak samo i ty (zwłaszcza ty) powinienes do tego przywyknąc.....
W koncu jestes tu juz nascie lat......

a i jeszcze jedno : nie pomagasz, to sie nie wpierdlalaj!

....na dodatek masz problem z matematyką, i chyba ....nie tylko
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
315 Postów
stefan stefanski
(Taki Ktos)
Stały Bywalec
gabriel napisał:
Taki Ktos napisał:... jakie to pojebane....
NO ... ooooooooooo... popatrz , popatrz , jak to łatwo komuś przysrać ...!!!.
---
Jeszcze wczoraj nazwałeś Mnie dupkiem i dawałeś radę , bym szukał w Internecie wiadomości na temat polskiej Karty Kierowcy , a "sam dajesz DUPY"... nie potrafiąc znaleźć odpowiednich przepisów , co do czasu pracy i obowiązków kierowcy w Norge ...!!! .
---
Jakie te życie jest Mściwe ...
---
To KIM ty teraz jesteś ...!? .
[/quote]

I kto to mówi........

Jestem w stanie pojąc i zrozumiec wszytskich, ale ....nie ciebie sieroto!

"te zycie" to chyba dotyczy twojego zywota, bo TO zycie (białych ludzi) jest zupełnie inne!

ps: zawsze napiętnowałes pytajacych, zeby zadawali dobrze skonstruowane pytania!
Czyzby to pytanie cię przerosło pierdoło ?
Ja nie jestem znawcą przepisów, ani nigdy na niego sie nie kreowałem, dlatego grzecznie zapytałem!
Za to ty wklejałes mase niepotrzebnych linków i bywałes kims na wzór: mr.mijagi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok