Jaga22 napisał:
Dobry wieczor wszystkim. Mam na imie Iza i szukam pracy, ktora pozwoli mi utrzymac rodzine. W Polsce zajmuje sie psychologia i psychoterapia, nie znam jezyka norweskiego, wiec absolutnie nie aspiruje do pracy w swoim zawodzie, dopoki nie naucze sie jezyka. Moze ktos z Was moze mi podpowiedziec, gdzie moge uderzyc? Dom opieki, oddzial psychiatryczny. Bede wdzieczna za wszelkie sugestie. Osobom, ktore chca sie agresywnie wyladowac dziekuje, szkoda Panstwa i mojego czasu. Pozdrawiam, Iza
Jaga, do domu opieki (sykehjem) nikt cie nie wpusci bez norweskiego. Tym bardziej na oddzial psychiatryczny, bez autoryzacji dyplomu i zdanego bergenstestu nie mozesz nawet zaczac praktyki na takim oddziale.
Psychoterapia podchodzi pod helse i aby pracowac w tym zawodzie trzeba miec autoryzacje z SAFH. W Norwegii tylko psycholog i psychiatra z dodatkowym wyksztalceniem moze byc psychoterapeuta.
Bez autoryzacji mozesz zaczac malymi kroczkami, wyslac papiery do SAFH i zaczac sie uczyc norweskiego a potem zaczac szukac jakichs praktyk. W NOrwegii w sektorze zdrowia zaczyna sie od podcierania i podmywania w domach opieki, im wiecje praktyki tu zdobedziesz tym lepiej.
Zycze powodzenia w nauce norweskiego.