witam wszystkich chcących pomagać innym. Jestem nowym użytkownikiem i mam kilka pytań. Może opisze swoją sytuacje. Przyjechałem do Norwegi w kwietniu tego roku na jakiś krótki okres ale wszystko potoczyło się inaczej jak zwykle bywa. prace dostałem od razu w Oslo. w pierwszym tygodniu załatwiłem z pomocą pracodawcy pozwolenie na prace i kartę podatkową.7300 oraz konto w banku.przerobiłem u tego pracodawcy 4 tygodnie z małymi przerwami. Ale w trakcie tej pracy szukałem czegoś lepszego, bo byłem bardzo niezadowolony z usług mojej firmy a dokładnie biura rekrutującego. miało być pięknie i pracy w brud ale niestety było inaczej. więc jak nadażyła się okazja to szybko opuściłem tą firmę z końcem kontraktu. wyjechałem do pracy na północ Norwegi. kontrakt mam teraz ważny do końca pażdziernika. dostane nowy kontrakt do końca roku. chce wrócić do domu jak zakończę tutaj prace z końcem roku. I teraz mam kilka pytań i czekam na jakieś konkretne odpowiedzi za które z góry bardzo dziękuje . 1 czy muszę zmienić adres na w skatt i wyrobić nową kartę podatkową ? byłem w tutejszym urzędzie i pani mnie poinformował że do 6 miesięcy pobytu w no nie muszę nic zmieniać? ale będę tutaj dłużej i co mam zrobić? 2 czy muszę zmienić adres meldunkowy na poczcie teraz też? 3 czy na początku roku mogę wymagać wypłaty FERIEPENGER? od pracodawcy jeśli wiem że nie wrócę do niego. 4 czy mogę też wymagać wypłaty feriepenger od pierwszego pracodawcy? 5 jak się lepiej rozliczyć z podatkiem samemu czy przez jakąś firmę. ,mam trochę skomplikowaną sytuacje, bo jestem po rozwodzie,, dzieci są pod moją opieką sądowną ,mieszkają w Irlandii z moją partnerką. jak waszym zdaniem będzie najkorzystniej dla mnie. mieszkam w apartamencie sam a za wynajem potrąca mi mój pracodawca. mam to zaznaczone na lonnslip. dziękuje za informacje .
12 Lat, 10 Miesięcy temu