Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

wypowiedzenie pracy - ważne czy nie ? - Norwegia

Czytali temat:
Anna Polanska-Paulovits Lysek Spre Marcin Stańczyk Adam Rasmus Grzegorz Bardziński Szym Kas Marcin Warzocha Monika Kawalec Rafal N Krzysiek Pen (1762 niezalogowanych)
18 Postów
krzysko x
(maxio)
Wiking
Witam!
2 miesiące temu złożyłem wymowienie z pracy (na wniosek pracodawcy notabene) ,ktory zaproponował mi odprawe dwumiesięczną . zgodziłem sie na ta formę gdyz współpraca i tak nie układala sie pomyślnie a zaproponowana odprawa plus feriepenger bylo dodatkowym bodzcem do podjęcia takiej własnie decyzji czyli napisania wypowiedzenia. Kilka dni temu zarejstrowałem sie w Navie i okazało sie ,ze formalnie nie dopełniono rozwiazania ze mna prawidłowo pracy gdyż ja nie złożyłem wymówienia "Oppsigelse" a podpisałem jedynie jakies "Bekreftelse" czyli chyba potwierdzenie wypowiedzenia ,którego notabene nie złozyłem !! Co Wy na to ? Czy może dalej jestem pracownikiem tej firmy a oni sa tego nieświadomi ??? No bo tak to należy rozumiec chyba?? O ten dokument ("Oppsigelse" proszono mnie w Navie od czego uzależniony jest fakt otrzymania zasiłku ,ale ja tego dokumentu wogóle nie składałem w momencie wypowiedzenia !
Co z Tym fantem teraz ??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
maxio napisał:
Witam!
2 miesiące temu złożyłem wymowienie z pracy (na wniosek pracodawcy notabene) ,ktory zaproponował mi odprawe dwumiesięczną . zgodziłem sie na ta formę gdyz współpraca i tak nie układala sie pomyślnie a zaproponowana odprawa plus feriepenger bylo dodatkowym bodzcem do podjęcia takiej własnie decyzji czyli napisania wypowiedzenia. Kilka dni temu zarejstrowałem sie w Navie i okazało sie ,ze formalnie nie dopełniono rozwiazania ze mna prawidłowo pracy gdyż ja nie złożyłem wymówienia "Oppsigelse" a podpisałem jedynie jakies "Bekreftelse" czyli chyba potwierdzenie wypowiedzenia ,którego notabene nie złozyłem !! Co Wy na to ? Czy może dalej jestem pracownikiem tej firmy a oni sa tego nieświadomi ??? No bo tak to należy rozumiec chyba?? O ten dokument ("Oppsigelse" proszono mnie w Navie od czego uzależniony jest fakt otrzymania zasiłku ,ale ja tego dokumentu wogóle nie składałem w momencie wypowiedzenia !
Co z Tym fantem teraz ??

Popros bylego pracodawco o pismo, w ktorym stwierdza, ze od daty... juz tam nie pracujesz.
Poza tym jezeli konczy sie prace, to dostaje sie arbeidsattest (jest to zdaje sie oobowiazkowe). Wiec idz do bylego pracodawcy i zażądaj tego. W atescie pisze zawsze jak dlugo bylo sie zatrudnionym i z jakiego powodu jest sie zwolnionym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
No to idziesz do pracodawcy i bierzesz OPSIGELSE.... najlepiej z tekstem że to pracodawca cie zwolnił bo jak sam sie zwalniasz to masz dwa miesiące brak zasiłku dla bezrobotnych...

bez opsiglelse nie dostaniesz zasiłku...........
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
krzysko x
(maxio)
Wiking
Dzięki za odpowiedzi ale ciekawe czy wymówienie jest skuteczne tzn wiażące jesli ja nie otrzymałem no i oczywiście nie podpisałem stosownego dokumentu wymaganego przez norweskie prawo pracy czyli OPPSIGELSE ,może jestem dalej pracownikiem tej firmy ??? aha a ten arbidsattest dostałem ale to jest chyba rodzaj swiadectwa pracy ?
Zresztą napisałem zapytanie do arbeidstilsynet czyli inspekcji pracy ,zobaczymy co odpowiedza ??

Pozdro
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok