Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

umowa tymczasowa a prawo do zasiłku - Norwegia

Czytali temat:
Joanna Kuchnicka Grzegorz-zabik Kamil2103 Katar Szycha103 (1391 niezalogowanych)
26 Postów
Patryk Bryza
(randy80)
Wiking
Witam wszystkich forumowiczów i prosze o ewentualne wskazówki odnosnie problemu z którym sie borykam.
Pracuje w małej firmie budowlanej u norwega. Pierwszy kontrakt dostałem we wrzesniu ubiegłego roku na 6 miesiecy i po skonczeniu tego okresu w kwietniu tego roku dał mi kolejny kntrakt na kolejne 6mcy. Własciwie to może nie byłoby tak zle tylko że od momentu mojego zatrudnienia pracuje tylko wtedy jesli jest sporo pracy i potrzeba wiecej pracowników wtedy po mnie dzwonią. Tak wiec w ubiegłym roku przepracowałem w sumie około 2mies i w tym około 3mies. W sumie od początku pierwszego kontraktu do chwili obecnej zarobiłem około 150tys NOK brutto i w zwiazku z tym pytanie moje brzmi nastepujaco;
czy w momencie kiedy nie ma dla mnie pracy a ja pozostaje w domu tak jak to jest w tej chwili ( i pewnie nie bedzie pracy do konca wakacji) czy moge ubiegac się w NAVie o jakikolwiek zasiłek?
Rozumiem że nie moge otrzymywac permiteringu poniewaz nie mam stałego zatrudnienia tzw. fasta ale co z dagpenger czy cos w tym rodzaju. Pewnie aby uzyskać dagpenger muszę przedstawic wypowiedzenie umowy ze strony pracodwacy lecz on nic takiego mi nie okazuje po prostu stwierzda ze nie ma dla mnie pracy i jedyne co moge zrobic to czekac na telefon jesli będą mnie potrzebować...
prosze o porade czy moge cos zrobic w takiej sytuacji aby nie pozostawac bez srodków dochodu???
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Wszelkie informacje na temat permitteringu i zasiłku dla bezrobotnych można znaleźć tutaj: www.mojanorwegia.pl/zasilek-dla-bezrobotnych/
Zgłoś wpis
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
ramirez77 napisał:
Witam wszystkich forumowiczów i prosze o ewentualne wskazówki odnosnie problemu z którym sie borykam.
Pracuje w małej firmie budowlanej u norwega. Pierwszy kontrakt dostałem we wrzesniu ubiegłego roku na 6 miesiecy i po skonczeniu tego okresu w kwietniu tego roku dał mi kolejny kntrakt na kolejne 6mcy. Własciwie to może nie byłoby tak zle tylko że od momentu mojego zatrudnienia pracuje tylko wtedy jesli jest sporo pracy i potrzeba wiecej pracowników wtedy po mnie dzwonią. Tak wiec w ubiegłym roku przepracowałem w sumie około 2mies i w tym około 3mies. W sumie od początku pierwszego kontraktu do chwili obecnej zarobiłem około 150tys NOK brutto i w zwiazku z tym pytanie moje brzmi nastepujaco;
czy w momencie kiedy nie ma dla mnie pracy a ja pozostaje w domu tak jak to jest w tej chwili ( i pewnie nie bedzie pracy do konca wakacji) czy moge ubiegac się w NAVie o jakikolwiek zasiłek?
Rozumiem że nie moge otrzymywac permiteringu poniewaz nie mam stałego zatrudnienia tzw. fasta ale co z dagpenger czy cos w tym rodzaju. Pewnie aby uzyskać dagpenger muszę przedstawic wypowiedzenie umowy ze strony pracodwacy lecz on nic takiego mi nie okazuje po prostu stwierzda ze nie ma dla mnie pracy i jedyne co moge zrobic to czekac na telefon jesli będą mnie potrzebować...
prosze o porade czy moge cos zrobic w takiej sytuacji aby nie pozostawac bez srodków dochodu???
Pozdrawiam

do życia chciałeś powiedzieć .... a dla czego nie szukasz innej pracy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Grzegorz *****
(pln_29)
Wiking
czesc, znajdziesz tu usoby ktore co do przecinka napisza ci jakie masz prawa i jak to wyglada,..kojarze cos ze chyba trzeba miec ze 130 000 +/- zarobione w roku ubieglym zeby to mialo sens i zeby jakis ochlap pieniezny sie nalezal ..jesli tak jak piszesz pracowales w tamtym roku 2 m-c i zarobiles ponizej to niestety zycie na tunczyku z kiwi, a jak zarobiles te 130 tys to kebab z bisleta ale raz na tydzien pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
ramirez77 napisał:
Pozdrawiam

Aby miec prawo do zaslku musialbys w zeszlym roku zarobic minimum 1,5 G lub 3G w ciagu ostatnich trzech lat ( do konca 2011). G wynoisi 82 122 koron.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
czy ja dobrze rozumiem tego pana on chce nadal być zatrudniony w niepełnym wymiarze pracy i dodatkowo chciałby zasiłek ...jest to w ogóle możliwe
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Patryk Bryza
(randy80)
Wiking
a więc rozumiem że nie mam po co zjawiac się w NAV-ie, i tak tez myslałem choc miałem nadzieje...
druga jednak sprawa to chciałbym sie upewnić czy ten mój pracodawca może mnie tak odstawiac na "bocznice" nie dajac mi zadnego papierku do NAVu no i słyszałem że gdy zakancza sie 6 miesieczna umowa to jesli pracodawca nie da wypowiedzenia to umowa automatycznie zamienia sie na stały kontrakt?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
pln_29 napisał:
a jak zarobiles te 130 tys to kebab z bisleta ale raz na tydzien pozdrawiam
nawet dobra pizze tam maja....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
ramirez77 napisał:
a więc rozumiem że nie mam po co zjawiac się w NAV-ie, i tak tez myslałem choc miałem nadzieje...
druga jednak sprawa to chciałbym sie upewnić czy ten mój pracodawca może mnie tak odstawiac na "bocznice" nie dajac mi zadnego papierku do NAVu no i słyszałem że gdy zakancza sie 6 miesieczna umowa to jesli pracodawca nie da wypowiedzenia to umowa automatycznie zamienia sie na stały kontrakt?

co masz na kontrakcie?? ze on Cie zatrudnia tylko na te 6 miesiecy? i z dnia na dzien daje Ci nowa umowe?? piszez ze masz na 6 miesiecy umowe a teraz ze pracujesz 2 miesiace i tak dalej.... mniej slow: wiecej tresci.....

przeczytaj najpierw to*:
www.mojanorwegia.pl/praca_i_pieniadze/za..._czas_okreslony.html

pozniej przeczytaj to*:
www.arbeidstilsynet.no/binfil/download2.php?tid=92461

*)najpierw przeczytaj dopiero pozniej napisz cos nowego w temacie, okej? i przeczytaj calosc..... zazwyczaj to wyglada tak ze ludzie znajduja 2 linijki tekstu o sobie i zadowoleni smaruja kolejnego posta.... przeczytaj calosc.... tam jest wszystko......
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Patryk Bryza
(randy80)
Wiking
Yatsek napisał:
[
co masz na kontrakcie?? ze on Cie zatrudnia tylko na te 6 miesiecy? i z dnia na dzien daje Ci nowa umowe?? piszez ze masz na 6 miesiecy umowe a teraz ze pracujesz 2 miesiace i tak dalej.... mniej slow: wiecej tresci.....

[/quote]

na moim obecnym kontrakcie( jest to juz drugi- przedłuzenie) mam wpisane znów 6miesiecy ale nie oznacza to ze bede pracował 6 miesiecy, dlatego napisałem ze w czasie pierwszego kontraktu takze 6miesiecznego suma moich przepracowanych dni wyniosła około 2 miesiące....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
ramirez77 napisał:
Yatsek napisał:
[

[/quote]

na moim obecnym kontrakcie( jest to juz drugi- przedłuzenie) mam wpisane znów 6miesiecy ale nie oznacza to ze bede pracował 6 miesiecy, dlatego napisałem ze w czasie pierwszego kontraktu takze 6miesiecznego suma moich przepracowanych dni wyniosła około 2 miesiące....

mówisz tak ,że nikt cię nie może zrozumieć ...ogarnij się chłopie co masz w tym kontrakcie jeszcze ...masz czas pracy 7.5 h i np.ile na godzinę czy tylko 6 miesięcy masz napisane ....zeskanuj umowę i poproś tu kogoś kto się zna np.ytsaka by ci wytłumaczył na czym stoisz bo od 8 miesiecy jesteś dymany a przy tym musisz być bogatym człowiekiem jeśli się na to godzisz ewentualnie może to lubisz
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok