Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Parę pytań odnośnie podatków. Rolnictwo - Norwegia

Czytali temat:
(861 niezalogowanych)
7 Postów
K M
(kristoffer91)
Wiking
Dzień Dobry.
Pracuję jako pracownik sezonowy w sektorze rolnictwa, status studenta,kawaler.
Mam pytanie dotyczące podatku. Kilka informacji na początek:
Mój zarobek nie przekroczy 18 tys. NOK. Będę pracował przez około 40 dni.

Czy ktoś z forumowiczów wie jak wygląda sprawa podatku? Czy będę nim obciążony, a jeśli tak to w jakiej wysokości i czy jest możliwy jakikolwiek jego zwrot?
Pracuję oczywiście legalnie na umowie. Jeśli zajdzie potrzeba dodatkowych informacji, postaram się jak najszybciej odpisać.

Pozdrawiam,
Krzysztof
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Powinienes zwrocic sie do skatteetaten o frikort:
www.skatteetaten.no/no/Alt-om/Frikort/

Wtedy 0 podatku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
K M
(kristoffer91)
Wiking
Elise napisał:
Powinienes zwrocic sie do skatteetaten o frikort:
www.skatteetaten.no/no/Alt-om/Frikort/

Wtedy 0 podatku.

Byłem w urzędzie podatkowym i został mi przydzielony PESEL, jest to w jakiejkolwiek korelacji z tym co piszesz?
Niezbyt biegły jestem we władaniu językiem norweskim. Ten frikort to rodzaj umowy? Pisze coś tutaj że można SMS.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
K M
(kristoffer91)
Wiking
Frikort – bestill dostaje młodzież do 18 roku życia. Prawdziwa informacja?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Frikort to karta podatkowa. Jezeli zarabiasz ponizej 39 tys NOK na rok to mozesz starac sie o frikort.
I pisze:

du kan ikke bestille frikort hvis du ../nie mozeszzamowic frikort jezeli:

... har mottatt skattekort/forskuddsskatt for 2012, eller / juz otrzymales karte podatkow na rok 2012 lub
... har mottatt frikort for 2012, eller / juz otrzymales frikort na rok 2012 lub
... er gift/registrert partner, eller /jestes zonaty lub w konkubinacie
... kommer til å tjene mer enn 39 950 kroner i 2012. / bedziesz zarabial wiecej niz 39 950 NOK w 2012

Idz wiec do skateetatten i powiedz, ze chcesz frikort. Nie wiem czy przydzielili ci juz karte podatkowa czy nie skoro juz byles w skatteetaten. Jak co to pytaj.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
kristoffer91 napisał:
Frikort – bestill dostaje młodzież do 18 roku życia. Prawdziwa informacja?
Nie , nie jest to prawda, lecz niestety wyglada na to, ze zeby dostac frikort, to trzeba mieszkac w Norwegii przez caly podatkowy rok (znalazlam to jak zaczelam szukac o tych 18 latach):

Frikort får du bare hvis du oppholder deg i Norge hele året. Ta med pass eller annen godkjent ID og be skattekontoret om skattekort.Som utlending på arbeidsopphold i Norge får du et fradrag tilnæret lik et fribeløpsfredrag i pr måned du jobber/bor i Norge./

Sorry za wprowadzenie w blad i robienie nadziei.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
K M
(kristoffer91)
Wiking
Więc zostaje mi opłacenie podatku? W jakiej wysokości on jest?
Jakokolwiek możliwość ulgi pozostaje? Rozumiem że brak podatku nie wchodzi już w grę?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
kristoffer91 napisał:
Więc zostaje mi opłacenie podatku? W jakiej wysokości on jest?
Jakokolwiek możliwość ulgi pozostaje? Rozumiem że brak podatku nie wchodzi już w grę?

Niestety tak, wyglada na to , ze musisz placic podatek
Ile bedziesz placil mozesz zobaczyc w tabeli. Jak dostaniesz karte podatkowa, to na karcie pisze wedlug jakiej tabeli masz placic.
Jako obcokrajowiec musisz sprawdzic cy to dotyczy ciebie:
Standardfradrag (post 3.3.7)
De to første årene utlendinger bor i Norge har de krav på et standardfradrag på 10 prosent av brutto lønn, maks 40.000 kroner. Fradraget kan kun velges i stedet for en del andre fradrag, for eksempel rentefradrag og pendlerfradrag, så hvis man skal ha standardfradraget må man rett og slett regne på hva som lønner seg

(Pierwsze dwa lata cudzoziemcy mieszkających w Norwegii maja prawo do odpisu standardowego w wysokości 10 procent wynagrodzenia brutto, maksymalna NOK 40.000.Odliczenie może być wybrane tylko zamiast kilku innych odliczeń, np. odsetek od pożyczek i pendlerfradrag. Co oplaca sie najlepiej nalezy obliczyc samemu.)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok