Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Wykorzystywanie przez pracodawcę! - Norwegia

Czytali temat:
(921 niezalogowanych)
7 Postów
Zuzanna Brzęcka
(betty_bb)
Wiking
Witam i pozdrawiam wszystkich użytkowników forum!

Mam okropny problem, a raczej ma go mój Tata, który mieszka i pracuje w Norwegii. tata jest wykorzystywany przez pracodawce, u którego pracuje na budowie. Od wypłat szef zawsze odlicza sobie jakieś kosmiczne sumy np. ostatnio za około 200 godzin pracy Tata został 6 tyś. koron, gdzie powinien dostać 22 tyś. jak wynikało z rozliczenia szef potrącił Tacie 10 tyś. za zaliczkę (o którą Tata nie prosił, a tym bardziej jej nie otrzymał) a resztę za mieszkanie, które faktycznie jest ruderą bez prądu i wody. A co najważniejsze szef nie chce wypłacić Feriepenge. Czy istnieje sytuacja w której pracodawca może nie wypłacić Feriepenge? A co najgorsze szef gnębi Tate fizycznie i psychicznie, Tata ma problemy z kręgosłupem, a podczas większości zleceń musi wykonywać najcięższą pracę, często jest to dźwiganie ciężkich rzeczy, a najbardziej chore w tym wszystkim jest to że sprawdza czy przypadkiem Tacie ktoś z pracowników nie pomaga. Tata strasznie się załamał ta sytuacją, bo spodziewał się że zarobi "porządną kasę", nie chce wrócić bo jak twierdzi musi odzyskać wszystkie zaległe i bezprawnie zabrane mu pieniądze. Chcę jak najszybciej tam jechać i spróbować pomóc, chociaż kompletnie nie znam obowiązującego tam prawa i instytucji. Proszę o pomoc, chociażby o najmniejszą sugestię. Gdzie mam się zgłosić? Co mam przygotować? Jest to dla mnie bardzo pilne i niecierpiące zwłoki, bo serce mi pęka, gdy wiem że bliska mi osoba cierpi przez takiego gnoja!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
A ten szef to polak czy norweg?? co to za firma?? i gdzie się znajduję??
Tata ma jakąś umowę????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Najlepiej na policje w tak beznadziejnej sytuacji. Poprosić o tłumacza i jemu opowiedzieć całą historię.....
"Pracodawca " zdrowo beknie za to, jeśli sie uda mu udowodnić znęcanie to świat zza krat będzie oglądał........
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
181 Postów
D K
(antypolak)
Stały Bywalec
Mobbing w Norwegii jest zabroniny i podlega karze pozbawienia wolności. Pracodawca nie może odliczać nic z wypłaty( kasy jak i godzin pracy). Feriepenger musi wypłacić. Proponuje zgłosić na politi lub www.arbeidstilsynet.no tel 815 48 222 (następnie wybierz cyfrę 1). Podaj hasło POLSKI po otrzymaniu odpowiedzi. Infolinia czynna jest we wtorki oraz piątki, w godzinach od 08.00 do 15.45.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...a

czy twoj tata

to polak czy norweg?

i czy na pewno,to jest twoj tata?

zacznij od tego,bo jesli sie okaze,ze to nie jest

twoj tata,to juz nie bedziesz sie musiala tak bardzo martwic...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
Chciałam napisać, że jestem pod mega wrażeniem.. jest problem i są konkretne odpowiedzi i porady.. zupełnie jakbym się teleportowała na jakieś inne forum!!

.. a potem zobaczyłam wpis brzydala... i bańka pękła
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
Jasna napisał:
Chciałam napisać, że jestem pod mega wrażeniem.. jest problem i są konkretne odpowiedzi i porady.. zupełnie jakbym się teleportowała na jakieś inne forum!!

A ty po co rozmywasz?
nie masz nic do powiedzenia, to zamknij tez swój rudy dziub i idz miche lolkowi przygotowywac, bo sie wkurwi i zamknie laptopa na kłódke (dobrze by zrobił)!

Anita > musisz tu napisac czy ten szef to polak, czy norek, nazwe firmy, czy ma kontrakt i jaki, etc.....
Tu jest wiele róznych sposobów na sprawdzenie firmy i ewentualnej pomocy.....
Jak znam ludzi tu piszących, to pomogą bardzo szybko! > nawet brzydki da sie namówic!

Twój tata to człowiek z innej "epoki" i tak szybko sie nie podda, wiec uszy do góry > damy rade : ))
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
Jasna napisał:

Brzydal rulez A ten tata to pewnie sama Anita, tylko glupio jej sie przyznac, ze dala sie wydymac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
marianek napisał:

A ty po co rozmywasz?
nie masz nic do powiedzenia, to zamknij tez swój rudy dziub i idz miche lolkowi przygotowywac, bo sie wkurwi i zamknie laptopa na kłódke (dobrze by zrobił)!

))

Tako rzecze król pier....nia o niczym!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
Jasna napisał:
marianek napisał:

A ty po co rozmywasz?

))

Tako rzecze król pier....nia o niczym!!

czemu wiec skopiowałas tylko częśc posta ?

Gubisz sie wredna miotło, gubisz....

Wiedz jedno > czuwam nad tobą non stop
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok