Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

praca - Norwegia

Czytali temat:
(325 niezalogowanych)
10 Postów

(czarek1465)
Wiking
mam pytanie,chce założyc firmę w polsce i jako jednoosobowa pracowac w norwegii. jakie podatki bede musiał placić i co znaczy ze tylko najlepiej jest przez 183 dni w roku. co sie dzieje pózniej?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
czarek1465 napisał:
mam pytanie,chce założyc firmę w polsce i jako jednoosobowa pracowac w norwegii. jakie podatki bede musiał placić i co znaczy ze tylko najlepiej jest przez 183 dni w roku. co sie dzieje pózniej?

A dlaczego w Polsce? Zeby potem miec problemy z zusem, zawieszaniem dzialalnosci i buleniem im kasy za darmoche??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
czarek1465 napisał:
PUŹNIEJ UCINAJĄ GŁOWĘ PRZY SAMEJ DxxxE....

Z MOJEGO ROZEZNANIA ..To jak masz pracę w Norge to finansowo lepiej jest mieć prowadzoną działalność Tu na miejscu .
Bo płacisz tylko jeden podatek a i świadczenia są inne i pewniejsze ...
NO i najważniejsze to jak masz zamiar w ten interes się pakować to z początkiem Nowego roku a nie teraz ...Tak by płacić podatek jeden Tu w Norge ... a nie dwa Tu i Tam...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(czarek1465)
Wiking
chcialem w polsce dlatego ,że z braku znajomosci jezyka pozostawalo mi byc podwykonawcą tu w norwegii. znam tylko niemiecki i nie wiem czy sobie poradzę sam ? ze znalezieniem pracy nie bede miał problemu. chodzi mi przede wszystkim o sprawy papierowe w urzedach.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
oplaca sie prowadzic polska dzialanosc o ile nie przekroczysz 183 dni pobytu wciagu 12 miesiecy lub 270 w przeciagu 3 lat
jezeli przekroczysz ten okres,bedziesz opodatkowany w No na ich warunkach
ale jednoczesnie trzeba wykonac operacje zarejestrowania polskiej firmy w Norwegii,wystapienia o numer inedtyfikacyjny,skladac rozliczenia itp
o koncowym efekcie Twojego opodatkowania decyduje urzad podatkowy w Norwegii
skoro nie znasz ani ang ani norweskiego,bedziesz musial znalesc sobie ksiegowa,ktora Ci pomoze zalatwic te wszystkie formalnosci
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
czarek1465 napisał:
chcialem w polsce dlatego ,że z braku znajomosci jezyka pozostawalo mi byc podwykonawcą tu w norwegii. znam tylko niemiecki i nie wiem czy sobie poradzę sam ? ze znalezieniem pracy nie bede miał problemu. chodzi mi przede wszystkim o sprawy papierowe w urzedach.
czarek, bez urazy i zaznaczam ze nie jestem zlosliwa, mam tylko pytanie do ciebie - po co ty sobie chcesz zycie tak utrudnic? z twoich wypowiedzi wynika, ze jestes zielony w temacie. Dodatkowo chcesz swiadczyc usługi w kraju, w ktorym ludzie posługują sie dwoima językami równolegle, a ty nie znasz zadnego. Nie lepiej pracowac w kraju gdzie ludzie mówia po niemiecku? Lub po polsku??? Proponuje Belgię.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
tzn jezeli ma nagrana prace,ktora nie wymaga od niego znajomosci ang czy norweskiego,to ok
wielu ludzi tak pracuje
natomiast do zalatwiania wszystkich spraw podatkowych bedzie musial zatrudnic polskojezycznego ksiegowego,bo niestety nie jest to takie proste jak sie komus wydaje,ze dzialanosc otworzy w Polsce i w zwiazku z tym zadnych spraw nie bedzie mial z urzedem podatkowym w Norwegii
nawet moge pokusisc sie o stwierdzenie,ze tych dokumentow jest wiecej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(czarek1465)
Wiking
na pewno nie jestes zlosliwa jesli mi tak dobrze odpisujesz. ale gdyby nie patrząć na to ze jestem zielony , mieszkam w stavanger tu w norwegii no i interesuje mnie wlasnie praca tutaj. mam jako takie kontakty i znajomych
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
czarek1465 napisał:
na pewno nie jestes zlosliwa jesli mi tak dobrze odpisujesz. ale gdyby nie patrząć na to ze jestem zielony , mieszkam w stavanger tu w norwegii no i interesuje mnie wlasnie praca tutaj. mam jako takie kontakty i znajomych

NIE, NIE BYLAM ZLOSLIWA, zadalam pytanie z ciekawosci.
czarku, jesli juz tu jestes, to wiadomo, ze tu bedziesz pracowal, przyjechales tu bo chciales. Ale z postu nie moznabylo wywnioskowac, ze tu jestes . Stad moje pytanie. I tak jak Gabriel ci napisal, bez sensu otwierac firme w Polsce, trzymam kciuki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(czarek1465)
Wiking
hilton, dziekuje za odpowiedz. mam jeszcze troche czasu na podjecie decyzji, bo chce to zrobic po nowym roku. wtej chwili jest to niekonieczne. dlatego tez jestem tu z pytaniami aby mieć kilka opcji do rozwazenia. kazde slowo na forum daje mi nowe spojrzenie na to . jeszcze raz dziekuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok