Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Numer personalny, zameldowanie, praca. - Norwegia

5 Postów
marek ko
(marek1128)
Wiking
Witam.
Może juz były podobne tematy, ale nigdzie nie ma na forum przyklejonych takich informacji, więc pytam.
Jak jest naprawdę, bo na miejscu w norwegii każdy mówi co innego a w urzędach jest to samo.

1. Czy można otrzymać tymczasowy numer personalny, żeby np. zarejestrować się w Nav, jeśli tak to gdzie go można otrzymać?
2. Czy trzeba mieć zezwolenie na pobyt i pracę, przed jej znalezieniem?
3. Czy można się zameldować bez numeru personalnego?
Będę wdzięczny za informację.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Takie sprawy urzędowe lepiej powierzyć specjalistom.

Szukaj odpowiedzi tutaj: www.multinor.no
Zgłoś wpis
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
1. Nie można.
2. Najpierw praca pozniej zezwolnie na prace-pobyt.
3. Nie mozna
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
marek ko
(marek1128)
Wiking
Ślicznie dziekuję Pani Aniu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Anna82 napisał:
1. Nie można.
2. Najpierw praca pozniej zezwolnie na prace-pobyt.
3. Nie mozna

I tak i nie ...
Taka klasyfikacja była parę lat temu i już dawno jest nieaktualna ...!!! /-odkąd jesteśmy w strefie z Schengen-/
---
1- Sama rejestracja w NAV - teraz Nic nie daje , Kiedyś tak było , jak trzeba było mieć najpierw zezwolenie a następnie Pracę PRZED... 2010--rokiem - Ten system został ograniczony .
Ponieważ jak się wcześniej nie pracowało w Norge i Nie jest się ubezpieczonym z innych przyczyn / łączenie rodziny/ - to żadnych świadczeń się nie otrzymuje jak w Polsce .
---
2- Na terenie Norge Można przebywać bez zezwolenia na pobyt i pracę legalnie do trzech Miesięcy i w Tym czasie legalnie szukać pracy , wystarczy zgłosić się do Skattkontor i wystąpić o kartę podatkową czasową /turystyczną na pracę sezonową / .
Przeciwdziała ten system przeciwko ,wykorzystywaniu pracy na czarno , przez Norweskich nieuczciwych pracodawców i nie tylko / piszę tu jedynie o legalnych firmach , a nie totalnie dzikich ,zagranicznych z Byłego Bloku Wschodniego / .
---
3- Nie Nie Można się zameldować , niemniej patrz na punkt drugi /pogrubione /...
W Norge Urząd Meldunkowy mieści się razem z Urzędem Skarbowym ...Skattkontor ... , tym samym by otrzymać kartę podatkową trzeba podać adres pobytu ... / skrzynkę z własnym nazwiskiem / .
---
W NORGE SAM MELDUNEK ... NIE MA TAKIEGO UMOCOWANIA ...JAK W POLSCE . ! . / i na dobrą sprawę mało kto to sprawdza ... / - ważne by urzędowa poczta była odbierana systematycznie i tyle .
Kontrakt na mieszkanie i owszem jest wymagany , ale w niektórych tylko przypadkach , dla czasowego pobytu nie jest konieczny .../ TYLKO SAM FIZYCZNY ADRES ...MOŻE BYĆ I POLSKI ...!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Sylwia Stachurowska
(sylwiastachurowska)
Wiking
1. TAK - możesz otrzymać numer tymczasowy czyli D-nummer wydawany przez NAV
2. NIE - jak otrzymasz umowę o pracę, lub poświadczenie iż zostaniesz przyjęty do pracy (od pracodawcy) - możesz starać się o pozwolenie
3. NIE
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
1, tak/nie.... kiedys szedles i mowiles ze chcesz i dawali... teraz to wszytsko zalezy od urzednika w NAV wlasne...
2, najpierw praca - pozniej zezwolenie
3, nie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
malgosia krolewska
(gosiaczek62)
Wiking
NO WLASNIE, ALE JA MAM TAKIE PYTANIE. JA MAM POZWOLENIE NA CZAS NIEOKRESLONY I MIESZKAM TU 2 LATA. PRZYJECHALA CORKA 23 LATA I CHCIALAM JA ZAMELDOWAC ....NIE MOGE..... WIEC CO ROBIC ... GDZIE ISC, MOWILY COS PANIE NA POLITI O NAV ... CZY MOZE POJSC DO NAVU...PRZECIEZ NIE MA NUMERU...
TO ZNACZY ZE TRZEBA ISC DO SKATTE I POWIEDZIEC ZE CO... ZE CHCE SIE PRACOWAC, CZY LEPIEJ SZUKAC PRACY BEZ TEGO SKATTE... TO ZENUJACE ZEBY WLASNE DZIECI NIE MOGLY TU LEGALNIE ZAMIESZKAC...
A CO WTEDY GDY CHCE STUDIOWAC... DOSTANIE WTEDY POZWOLENIE NA POBYT...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Niestety córka jest pełnoletnia i musi się starać o normalne pozwolenie na pobyt.
Nie wiem jak to jest jeśli złoży dokumenty na studia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-11  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
malgosia krolewska
(gosiaczek62)
Wiking
TAK ALE NORMALNE POZWOLENIE POLEGA NA TYM ZE MUSI MIEC PRACE PRADA... A WIADOMO ZE JEJ NIE MA ..
I CO POBYT 3 MIESIACE I DO POLSKI I ZNOW POBYT ...ITD.
IDIOTYZ, JESTEM TAK OBURZONA ,... A PANIE ROZLOZYLY RECE I NIE MOGA POMOC....DZIEKI ZA ODP. TO JEST WSZYSTKO GOW.... WARTE...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
gosiaczek62 napisał:
PRZYJECHALA CORKA 23 LATA
a zdjecie corki, mamo??

gosiaczek62 napisał:
NO WLASNIE, ALE JA MAM TAKIE PYTANIE. JA MAM POZWOLENIE NA CZAS NIEOKRESLONY I MIESZKAM TU 2 LATA. PRZYJECHALA CORKA 23 LATA I CHCIALAM JA ZAMELDOWAC ....NIE MOGE..... WIEC CO ROBIC ...
gosiaczek62 napisał:
IDIOTYZ, JESTEM TAK OBURZONA ,... A PANIE ROZLOZYLY RECE I NIE MOGA POMOC....
chociaz z drugiej strony.... juz nie chce... nieporadna corka i nadgorliwa mamusia ktora chce wszystko zalatwic za DOROSLA corke...

taka jest niestety brutalna prawda
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok