Hehla napisał:Mam pytanie do osób pracujących jako inżynierowie w Norwegii. Za parę dni mam w Polsce rozmowe o prace. Duża firma z branż oil&gas rekrutuje inżynierów różnych specjalności. Mam 8 lat doświadczenia w zawodzie (inż. sanitarny, HVAC i te sprawy) ALE w innej branży (w oil&gas 0 doświadczenia), angielski perfekt, uprawnienia polskie, tytuł Chartered Engineer z UK, pracę w paru miejscach na świecie.
W Norwegi Pracownicy w Dozorze Inżynieryjnym Nie mają Wynagrodzenia Miesięcznego , a Roczne , ponadto Tu nie operuje się stawkami Netto tylko i wyłącznie Brutto .
Jeżeli masz mieć rozmowę z bezpośrednim pracodawcą , to dobrze było by dowiedzieć się czegokolwiek na jego temat z ogólnodostępnych źródeł . Mogą paść pytania na ten temat .
Jeżeli jest to natomiast Pośrednik typu wspomniane Adecco , to również jest dobrze cokolwiek wiedzieć o tej firmie .
Jeżeli praca jest przez pośrednika to i tak zaoferują Minimalną Stawkę , jaka obecnie Obowiązuje w Danej Branży , na Danym Stanowisku i Nic ponadto .
Średnio stawka dla Nowicjusza bez Norweskiego a z jakimś dorobkiem zaczyna się od 350 -450-tys.Nok.Brutto .
Wszystko zależy gdzie i co będzie się wykonywało jako Inżynier .
Podatek to średnio 36% .
Wydatki wszystko zależy od indywidualnych ekstrawagancji , jedni wydają miesięcznie 700-1000-Nok, na żywność a innym i 10000-Nok. mało.