Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Praca w Norwegii a karalność - Norwegia

3 Posty
Adam Stupnicki
(astup)
Wiking
Witam serdecznie,

chciałbym wyjechać do Norwegii. Kwestia tego, że byłem karany- jednakże zanim wyjadę, skazanie to ulegnie zatarciu, czyli zaświadczenie o niekaralności uzyskam bez problemu, jednakże pomimo wykreślenia tego faktu z KRK nadal figuruję w bazach policyjnych.
Czy moglibyście mi powiedzieć, czy nawet pomimo tego, iż formalnie jestem osobą niekaraną, będę miał jakieś problemy przy staraniu się o załatwienie pobytu stałego lub też pozwolenia na pracę?
I jak to wygląda w kwestii pracy- czy to również będzie przeszkodą?
Proszę o jak najdokładniejszą odpowiedź i z góry dziękuję za zainteresowanie moim tematem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
183 Posty
Gamel Fazi Fazi
(GamelFazi)
Stały Bywalec
Wiesz ciezko tu komukolwiek bedzie Tobie szczegolowo odpowiedziec. Byles karany za przestepstwo umyslne czy nie umyslne? Z jakiego paragrafu? O jaka prace bedziesz chcial sie tutaj starac? Itd itd. Mysle jednak ze twoja karalnosc nie ma wplywu na uzyskanie pozwolenia na pobyt i prace.Skoro wyrok skazujacy ulega zatarciu to z czystym sumieniem mozesz pominac to w swojej histori zycia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
astup napisał:
Kwestia tego, że byłem karany- jednakże zanim wyjadę, skazanie to ulegnie zatarciu, czyli zaświadczenie o niekaralności uzyskam bez problemu, jednakże pomimo wykreślenia tego faktu z KRK nadal figuruję w bazach policyjnych.

Proszę o jak najdokładniejszą odpowiedź i z góry dziękuję za zainteresowanie moim tematem

wyrok za alimenty i ustalenie ojcostwa czy za 280 par. 2 kk...
pytanie jest czy byles kiedykolwiek uwiklany w procesy sadowe i tak dalej i czy byles skazany prawomocnym wyrokiem i jesli tak to za co...
a ten swistek o niekaralnosci to sobie mozesz na scianie WC zawiesic... taka prawda.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
a ja twierdze że przjdzie ....przybywaj i nie grzesz więcej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Adam Stupnicki
(astup)
Wiking
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Byłem karany za posłużenie się cudzym dokumentem tożsamości- wystraszony siedemnastolatek przed policją. Nie chodzi tu o usprawiedliwianie się, tylko o nakreślenie sytuacji.
Będę po psychologii, mam również stopień technika informatyka.
Do jakichś prac będę miał zabroniony dostęp?
Z tego, co się orientuję, do większości prac wystarcza jedynie zaświadczenie o niekaralności, jedynie wymiar sprawiedliwości i tym podobne sprawdzają dokładniej w bazach policyjnych.
Wyrok na koncie nie przekreśla człowieka do końca życia- po to jest instytucja zatarcia skazania, żeby po tym fakcie człowiek mógł powiedzieć, ze nigdy nie był karany.
Wiem jednak, ze tak jest w Polsce, dlatego chciałem dowiedzieć się bliżej o tym, jak jest w Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
nie zachodż tak w głowę . znajdż robotę , wypełnij registreringbevis i do roboty
co najwyżej do politi cię nie przyjmą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
Polowa Sztumu, Wronek i bialoleki przyjechala tutaj po wyrokach å ty sie bzdurami przejmujesz? Kto niby ma cie sprawdzic?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
optimus reaktywacja napisał:
Polowa Sztumu, Wronek i bialoleki przyjechala tutaj po wyrokach...
...Sztum Wronki ... Gumowe Dzwonki ...
Na Spacernik Wychudź i tylko Mnie się Tutaj , Nie retuszuj
...
---
Tak to chyba Leciało ...!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
166 Postów
mariusz mariusz
(mariuszmariusz)
Stały Bywalec
Tutaj nikogo nie nteresuje czy jestes karany czy nie w kwestii pozwolenia na prace , pobytu itp...
tylko w przypadku podjecia pracy w niektorych zawodach moga chciiec zaswiadczenia o niekaralnosci , ale to bardzio niewielki procent
a do polity to trzeba pewnie miec obywatelstwo pewnie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
astup napisał:...Wiem jednak, ze tak jest w Polsce, dlatego chciałem dowiedzieć się bliżej o tym, jak jest w Norwegii.
Musiał byś się pewnie zapytać niejakiego ..."zgredzio32"...!!!
jego Ksywka , wskazuje jednoznacznie że ma coś wspólnego z kryminałem .
A i język Pisany , również daleko nie odbiega od tej Gwary z za krat .
No i porywczy , z brakiem szacunku dla Innych facetów .
Pewnie siedział za chuligankę uliczną ...
---
Ciekawe jak on się tutaj uchował przez te ...TRZYNAŚCIE LAT ... bardzo ciekawe !? .
---
ON Tobie Charakternie , wszystko wyłoży co i jak robić , by się na tym rynku utrzymać ...
---
Nazjeżdżało się tego Śmiecia z Polski i Brytyjskich Wysp i teraz strach drzwi do domu zostawić na Noc otwarte na oścież ...
ECH...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok