Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

wspolne rozliczenie podatkowe malzonkow w norwegii - Norwegia

1 Post

(krzys19663)
Wiking
Kto sie orientuje w sprawie wspolnego rozliczenia podatkowego
malzonkow w Norwegii .
Prosze o informacje z gory dziekuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(tosia3)
Wiking
Za mało podałeś wiadomości, tzn. nie wiem ,czy razem z żoną mieszkasz w Norwegii, czy też Ty tutaj , a żona w Polsce ? oraz jaki okras jesteś już na terenie Norwegii? A to wszystko ma duże znaczenie do wspólnego rozliczenia....!!! Najwięcej wiadomości na ten temat znajdziesz

www.forum-norwegia.pl/index.php

Pozdrawiam i życzę powodzenia!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krzys19663)
Wiking
Dzieki piekne za odpowiedz.
Ja jestem w Norwegii razem z zona i minie teraz 3 lata caly czas pracuje na norweskich warunkach, moja zona jest tu od roku i chodzi w tej chwili na kurs norweskiego,a jednoczesnie pracuje dorywczo jako wikar jesli masz wiecej informacji to prosze poradz mi co moge zrobic zeby dobrze rozliczyc sie wspolnoie z malzonka jesli oczywiscie jest w tym sens. Z gory dziekuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(tosia3)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(tosia3)
Wiking
Więc tak,za pierwsze 2 lata, kiedy Ty byłeś w Norwegii, a żona w Polsce miałeś prawo do wspólnego rozliczenia korzystając z 10 % ulgi dla cudzoziemców lub innych, korzystniejszych rozliczeń np.odliczenia czynszu, diety dziennej dotyczących statusu ,,pendler,,co wiązałoby się też z wejściem w 2 klasę podatkową Nie wiem , czy tak się rozliczałeś za te 2 lata? Jeżeli nie , to jest to do odzyskania wstecz, kłopot, ale też zwrot ładnych pieniędzy...!!!( jeszcze raz odsyłam Cię na stronę forum,podałam Ci wyżej linka, tam jest wszystko na ten temat).Jeśli chodzi o rozliczenie , kiedy żona jest już tutaj razem z Tobą, to tracisz już status ,,pendler,, i 10% ulgę też , bo ona przysługuje tylko przez pierwsze 2 lata pobytu w Norwegii.Pozostaje Wam jedynie wspólne rozliczenie, zachowanie 2 klasy podatkowej. To tyle co wiem na ten temat...!!!Życzę powodzenia i zwrotu kasiory......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(tosia3)
Wiking
coś mi się pochrzaniło technicznie.....!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Ula39)
Wiking
Chcialam sie odniesc do tych 10%,jesli minal 2 lata to owszem traci ta ulge ale ,zona ja nabywa ,kiedy podejmnie prace
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krzys19663)
Wiking
Dzieki piekne za informacje ale nie rozumie dlaczego tracimy status pendler jesli nie mamy tu meldunku na stale i jak mozna odzyskac te pieniazki za poprzednie 2 lata poniewaz nie odliczalem tego(poprostu nie wiedzialem o takiej mozliwosci) jesli mozesz to prosze o pomoc.
Dzieki za fatyge.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(tosia3)
Wiking
Oczywiście, Ula39 ma rację, żona , która pracuje może przejąć tą ulgę 10%!!! Jeśli chodzi o status ,,pendler,, to podstawą do rozliczenia jest posiadanie najbliższej rodziny w Polsce,tzn.współmałżonek i dzieci poniżej 18 roku życia,zamieszkujące pod adresem w Polsce (kawalerowie,dysponowanie własnym lokum w Polsce).Jestem w podobnej sytuacji co Ty , czyli mieszkam od tego roku 2009 juz na stałe razem z mężem w Norwegii i mamy w Polsce mieszkanie ,które opłacamy... Tą sytuację mam też nie wyjaśnioną i nie wiem dokładnie , czy za rok 2009(przy rozliczeniu w 2010)będziemy mogli skorzystać nadal ze statusu pendler, ale chyba nie.....??? Jest na to jeszcze cały rok czasu , więc spróbuję dotrzeć do potrzebnych mi wiadomości !!!
Odnośnie zwrotów za poprzednie lata , to poczytaj te 2 linki , bo bardzo dużo musiałabym pisać. Pozdrawiam i powodzenia...!!!

www.norwegofil.pl/Praca/Praca/Status-pendler-co-to-takiego.html

www.forum-norwegia.pl/viewtopic.php?f=15&t=6111
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(tosia3)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok