Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »

permitering a brak uprawnień do wypłaty zasiłku - Norwegia

Czytali temat:
(1126 niezalogowanych)
3 Posty
anetta grodek
(grodzia)
Wiking
witam, mam problem i nie wiem jak to rozwiązać. Maż od 3 sierpnia pracuje na umowe o prace w Norwegii, umowa na czas nieokreslony, od pazdziernika firma przezywa trudności ze zleceniami, wiekszosc pracownikow zostala odesłana na permitering. moj maz spełnił warunek pozostawania w zatrudnieniu przez okres 8 do 12 tygodni ale nie nabył prawa so swiadczenia, dochody za rok 2008 były dochodami uzyskanymi z Norwegi ale z działalności gospodarczej zarejestrowana w Polsce i tam były płacone podatki i ZUS. Co zrobić w takiej sytuacji, nie wiadomo kiedy firma zacznie normalnie funkcjonowac, nie mamy prawa do swiadczeń w Polsce bo działalność zostala zawieszona? czy sa jakies inne formy zapomóg do czasu znalezienia pracy ? czy można zachorować zeby NAV wypłacił jakiś zasiłek co generalnie można zrobić ?
pozdrawiam . grodzia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
jezeli podatki i ubezpieczenie placil w Polsce,to podlega pod polski system ubezpieczen spolecznych i w Polsce moze isc na zwolnienie,badz zasilek,jezeli takowy wypracowal,oczywiscie wedlug naszego prawa po zamknieciu dzialalnosci
poza tym w Norwegii praca na wlasnej dzialanosci nawet norweskiej nie daje praw do zadnych swiadczen z navu w przypadku braku pracy,tylko etat
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
grodzia napisał:
... co generalnie można zrobić ?
SYTUACJA nie do pozazdroszczenia ...
Z punktu widzenia prawa pracy nic nie jest się w stanie zrobić...
Jeżeli mąż nie chce zmienić pracy lub nie może ,to jedynie dobra wola jego pracodawcy w tym by On w tym okresie miał faktycznie pracę ....
TAK BYŁO ZE MNĄ ... nasza firma zawsze od 15 listopada przechodzi na permitering jedni na 100% inni 50% , ja natomiast przez cały okres miałem zatrudnienie w związku z tym ,że była to dopiero moja pierwsza legalna praca i żadnych świadczeń nie posiadałem i do samych świąt jako jedyny łaziłem do pracy i robiłem stuletnie porządki w obejściu naszej firmy...
Teraz już tak dobrze nie ma...mam wypracowane świadczenia i na permiteringu ląduję jak inni...

Jednymi słowy Mąż powinien porozmawiać z szefem i przedstawić swoją sytuację ...
Może szef sam zaoferuje przejście do innej firmy...
KOMBINOWAĆ SPECJALNIE Z CHOROBOWYM NIE ZALECAM BO MOŻE MU TO WYJŚĆ "BOKIEM"....
Jednak zrobicie jak uważacie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
KOMBINOWAĆ SPECJALNIE Z CHOROBOWYM NIE ZALECAM BO MOŻE MU TO WYJŚĆ "BOKIEM".
mozesz to rozwinac
a co robil do sierpnia
wez pit za 2008 i przedstaw w nav
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
fullcasco napisał:

wez pit za 2008 i przedstaw w nav
mozesz to rozwinac?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
jak sie rejestrowalem to chcieli dochody za 2008 z Polski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
anetta grodek
(grodzia)
Wiking
Hej , przedstawialiśmy zaświadczenie o dochodach z Polski za 2008z Urzędu Skarbowego, z dochodu wyszedł wymagany próg ale niestety to dochód uzyskany z dzialalności gospodarczej a takiego Norwegia nie honoruje. Dostaliśmy odmowe nawet nie napisali szczególowo dlaczego, tylko tyle że za mały dochód. Dopiero na internecie wyczytaliśmy że to chodzi o działalność. Przykre jest to że urzednicy sa slabo zorientowani w temacie. Gościówa jak przyjmowała męża papery to zapewniała że na 100 % mąż dostanie kase. No nic trudno trzeba będzie coś wymyślić. dzięki i pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Wiola W
(wiola218)
Wiking
z urzednikami bardzo ciężko coś załatwić w Norwegii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
na zaswiadczeniu z US nie ma wypisanego zrudla dochodu
jesli zarobil 106 000 w tym roku to powinien dostac 66% dochodu z roku 2008
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
fullcasco napisał:
na zaswiadczeniu z US nie ma wypisanego zrudla dochodu
jesli zarobil 106 000 w tym roku to powinien dostac 66% dochodu z roku 2008

pomijajac sprawy formalne zasilku.......czy Ty im sugerujesz,zeby wbrew obowiazujacemu w Norwegii prawu oszukali nav nie przyznajac sie skad sa dochody,zeby otrzymac zasilek??
przeciez on te dzialanosc prowadzil w Norwegii,gdzie byla zarejestrowana,a on mial numer personalny itd
sprawdzenie tego to jest 5 minut roboty dla navu
od zlozenia dokumentow do przyznania swiadczen uplywa 2 tygodnie,w trakcie ktorych dokumenty sa dokladnie sprawdzane
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok