Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

podwójny podatek??? - Norwegia

Czytali temat:
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
hey...

Niech mi ktoś dobry i mądry pojaśni:

Mąż pracuje tu od września, nie ma statusu pendlera.. i jak to jest- musi w PL placić podatek za te 4miesiace pracy w Norge??
Wyczytałam, że aby uniknąć płacenia podwójnego podatku ( w pl i no) trzeba na terenie No przebywać ponad 180dni... ale .. no cóz.. z tego tematu akurat jestem ciemna

Z góry dzięki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Jasna napisał:...Mąż pracuje tu od września, nie ma statusu pendlera.. i jak to jest- musi w PL placić podatek za te 4miesiace pracy w Norge??
Wyczytałam, że aby uniknąć płacenia podwójnego podatku ( w pl i no) trzeba na terenie No przebywać ponad 180dni... ale .. no cóz.. z tego tematu akurat jestem ciemna...

NO ... Nareszcie ....!!! .
---
Taka Mądralińska...o Norge byłaś , będąc w Polsce ... !!!
A nie zadbałaś o taką podstawową rzecz , jak bezpośrednie Info o Polskich Podatkach ...
---
Proszę ...proszę ... Pazurki przycięte ...
---
Co do Polskiego Podatku ...
To niestety , trzeba Indywidualnie dowiedzieć się według jakiego formularza Macie się -/WY KONKRETNIE/- rozliczyć w Polandii ... a jest tego od Groma i ciut ciut ...
Rozliczenie /formularz/ dla pracowników zagranicznych ...
---
Ściągnąć to fizycznie i to szybko bo zostało MAŁO CZASU ...
---
CZYTAĆ SPOKOJNIE I ZE ZROZUMIENIEM ...POSZCZEGÓLNE RUBRYKI wypełniać zgodnie z poleceniami ... sprawdzić .... podpisać ...
Wysłać Pocztą za potwierdzeniem odbioru .
Jak nie macie zamiaru być w Polsce ...
---
ECH CIEMNA strona PYCHY....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
wielkie dzięki... o Ty Który Znasz Się Na Wszystkim i Nigdy Nie Masz Watpliwości!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Jasna napisał:
wielkie dzięki... o Ty Który Znasz Się Na Wszystkim i Nigdy Nie Masz Watpliwości!!ZAWSZE i wszędzie ...mam DUŻE wątpliwości , dlatego Staram się i Szukam tu i tam ...
Nie zawsze jednak z pozytywnym skutkiem , czego przykłady , nieraz są widoczne również i na Tym Forum...
---
Nie Ma Ludzi Nieomylnych ... są jedynie Ignoranci ...!!! .

Ja bywam w większości ...ZŁOŚLIWIE ... LENIWY ...
---
Jak to niektórzy Mnie Oceniają ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty

(agam)
Nowicjusz
To jest tak, że musi wpisać swoje dochody z Norwegii w polskim pit. Nie będzie od tych pieniędzy płacił podatku, bo prawdopodobnie zapłacił w Norwegii podatek wyższy niż gdyby zapłacił w Polsce, ale jego ogólne dochody z tamtego roku rosną i może się okazać, że "dzięki" dochodom z Norwegii znajdzie się w innej klasie podatkowej w Polsce ( dochody się sumują) i wtedy będzie musiał zapłacić wyższy procent od dochodów w Polsce ( np.zamiast 30% - 43%). Musisz policzyć jakie były jego łączne dochody w tamtym roku i sprawdzić na którą klase podatkową łapie się w Polsce.Taki procent będzie musiał zapłacić. Miałam taką samą sytuację.Dobrze, że przyjechałam do Norwegii pod koniec roku. Generalnie dobrze jest pójść do jakiegoś doradcy albo spytać w urzędzie skarbowym. Nie pamiętam na przykład wg jakiego kursu przelicza się koronę.
Jeśli Twój mąż jest jest tu na stałe, czyli nie ma statusu pendlera, dobrze jest w Polsce w US złożyc deklarację o wyjeździe i podać swój adres w Norwegii. Wtedy już w przyszłym roku nie będą się go czepiać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
agam napisał:
To jest tak, że musi wpisać swoje dochody z Norwegii w polskim pit. Nie będzie od tych pieniędzy płacił podatku, bo prawdopodobnie zapłacił w Norwegii podatek wyższy niż gdyby zapłacił w Polsce, ale jego ogólne dochody z tamtego roku rosną i może się okazać, że "dzięki" dochodom z Norwegii znajdzie się w innej klasie podatkowej w Polsce ( dochody się sumują) i wtedy będzie musiał zapłacić wyższy procent od dochodów w Polsce ( np.zamiast 30% - 43%). Musisz policzyć jakie były jego łączne dochody w tamtym roku i sprawdzić na którą klase podatkową łapie się w Polsce.Taki procent będzie musiał zapłacić. Miałam taką samą sytuację.Dobrze, że przyjechałam do Norwegii pod koniec roku. Generalnie dobrze jest pójść do jakiegoś doradcy albo spytać w urzędzie skarbowym. Nie pamiętam na przykład wg jakiego kursu przelicza się koronę.
Jeśli Twój mąż jest jest tu na stałe, czyli nie ma statusu pendlera, dobrze jest w Polsce w US złożyc deklarację o wyjeździe i podać swój adres w Norwegii. Wtedy już w przyszłym roku nie będą się go czepiać.

a nie wystarczy zlozyc wniosek o zameldowanie w NO??
ostatnio jak bylem w PL to mily pan policjant z usmiechem oswiadczyl ze moje imie i nazwisko wystepuje w komputerowej bazie Schengen pod norweskim adresem i dlatego mandat bedzie gotowkowy.... skoro policja w radiowozie wie gdzie mieszkasz i pracujesz to skarbowka chyba tez???
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty

(agam)
Nowicjusz
Wiesz, polski urząd skarbowy jaki jest, każdy wie. Dla US jesteś rezydentem obcego państwa, jeśli złozysz PIT jakiśtam ( nie pamiętam numeru), w którym napiszesz, ze nie mieszkasz w Polsce, podasz datę wyjazdu i swój nowy adres. Przerabiałam to jakieś dwa lata temu, kiedy wyszła sprawa sprzedazy nieruchomości w Polsce i zapłacenia podatku.Wtedy okazało się, że ten PIT aktualizujący dane powinnam złożyć w chwili wyjazdu.Nie zrobiłam tego, nie było żadnych konsekwencji, ale w chwili rozliczania podatku od sprzedaży nieruchomości, musiałam to zrobić.Wtedy też zmienił mi się urząd skarbowy ( w Warszawie wszyscy rezydenci obcych państw rozliczają się w jednym US W-wa Śródmieście, nie wiem jak jest w innych miastach). Poinformowano mnie, że jak nie złożę tego PIT-u, US może żądać ode mnie na przykład rocznego rozliczenia się z moich dochodów za granicą, czyli składania normalnego PIT-u z dochodami z Norwegii. Jakaś paranoja, ale tak jest.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
agam napisał:
Wiesz, polski urząd skarbowy jaki jest, każdy wie. Dla US jesteś rezydentem obcego państwa, jeśli złozysz PIT jakiśtam ( nie pamiętam numeru), w którym napiszesz, ze nie mieszkasz w Polsce, podasz datę wyjazdu i swój nowy adres. Przerabiałam to jakieś dwa lata temu, kiedy wyszła sprawa sprzedazy nieruchomości w Polsce i zapłacenia podatku.Wtedy okazało się, że ten PIT aktualizujący dane powinnam złożyć w chwili wyjazdu.Nie zrobiłam tego, nie było żadnych konsekwencji, ale w chwili rozliczania podatku od sprzedaży nieruchomości, musiałam to zrobić.Wtedy też zmienił mi się urząd skarbowy ( w Warszawie wszyscy rezydenci obcych państw rozliczają się w jednym US W-wa Śródmieście, nie wiem jak jest w innych miastach). Poinformowano mnie, że jak nie złożę tego PIT-u, US może żądać ode mnie na przykład rocznego rozliczenia się z moich dochodów za granicą, czyli składania normalnego PIT-u z dochodami z Norwegii. Jakaś paranoja, ale tak jest.
no popatrz... a ja po prostu sie wymeldowalem... jestem "bezdomny" i nie mam tego problemu....
nic nigdzie nie musze skladac... polska jest dla mnie tylko...hm... ojczyzna...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
Jasna napisał:
wielkie dzięki... o Ty Który Znasz Się Na Wszystkim i Nigdy Nie Masz Watpliwości!!

popatrz w lusterko kobieto!
wszytsko co piszesz o fiolecie idealnie pasuje do ciebie.....
bedzie płacił i płakał ten twój boyek
a taka mądra była pisząc jeszcze z pl.....
zygi zygi zygi.......
a marianek wypije zdrowie US i tu i tu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
agam napisał:...Poinformowano mnie, że jak nie złożę tego PIT-u, US może żądać ode mnie na przykład rocznego rozliczenia się z moich dochodów za granicą, czyli składania normalnego PIT-u z dochodami z Norwegii. Jakaś paranoja, ale tak jest.
Nie wiem Jak było u Ciebie i jak jest z ..JLK...
---
Moja przygoda z ...PUS... -
-W -07- za -06- rozliczyłem się Normalnie lekko nadpłacając / pobyt w Norge od czerwca + zmiana progu podatkowego /.
-W -08- za -07- złożyłem PIT-0- z adnotacją iż w Polsce nie Mam żadnych dochodów i podałem adres w Norge ... /nie wymeldowałem się z adresu /... MAM PRYWATNE NOTARIALNE MIESZKANIE ...
-W -09- również złożyłem Zerówkę i otrzymałem na piśmie iż nie jest to konieczne jak nadal jestem za granicą i nie mam dochodu w Polsce i tak jest do dzisiaj .
---
Mieszkanie mam prywatne /kupiłem długo przed przyjazdem do Norge i nie mam zamiaru się go pozbywać ... Nikomu nie podnajmuje i mam Święty Spokój ...
---
Niemniej co roku składam Info do Skarbówki iż nadal nie mam dochodu , nadal mieszkam w Polsce i Norge ...
---
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok