Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

rozliczenie podatku - minstefradrag - Norwegia

Czytali temat:
Katarzyna Katarzyna Monika Wachnik Jon Doe Masażystka Aleksandra Emila En Patryk æsj Karol2101 monikaz Ergane1 renia1306 lol2401 Mariusz Kamiński (2894 niezalogowanych)
1 Post
Wiking
Witam!

Mam pytanie na temat pozycji 3.2.1 w selvangivelse - wyczytałem, że koszt uzyskania przychodu odlicza się zgodnie z ilością miesięcy, jaką przebywaliśmy w Norwegii w danym roku podatkowym, czyli w moim przypadku 8 miesięcy (a pracowałem 3 miesiące)...

na zeznaniu podatkowym mam wpisaną kwotę 31 800, czyli minimalną kwotą w widełkach (31 800 - 75 150 w przypadku jakbym przebywał tam 12 miesięcy)...
jak mam skorygować (obliczyć) tą kwotę?? wziąć minimalny przedział z tabelki dla 8 miesięcy czyli 21 200 czy policzyć 36% (jak również podaje przewodnik jako możliwość kalkulacji) co wychodzi 25 720 NOK, czy może zostawić jak jest?

Kolejne pytanie: czy powinienem od razu, jakoś zaświadczyć, że przebywałem tam 8 miesięcy czy sami się o to upomną lub już mają takie informacje??

Jeżeli dobrze rozumuje (?) to gdy zarobiłem 71 446 NOK odliczą mi minstefradrag (przykładowo 25 720 NOK) a potem kwotę wolną od podatku czyli 29066 NOK (8/12 z 43 600) co daje nam... 16660 kwotę do opodatkowania i od tego powinienem zapłacić 28% podatku czyli 4664 NOK??? i nie łapie się na odliczenie standardowe, ponieważ przebywałem więcej niż 183 dni w 12 miesiącach.

Jeszcze ostatnie pytanie: czy ktoś się może orientuje, jak wygląda sprawa składki na ubezpieczenie społeczne? czy zapłacę dodatkowo 7,8% podatku czy przysługuje mi odliczenie tego? (w czasie pracy byłem ubezpieczony prywatnie w polsce)

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam Sebastian!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
mavwind napisał:... jak wygląda sprawa składki na ubezpieczenie społeczne? czy zapłacę dodatkowo 7,8% podatku czy przysługuje mi odliczenie tego? (w czasie pracy byłem ubezpieczony prywatnie w polsce)
NIE...!
---
Ani jedno ...Ani drugie ...

---
W Norge ubezpieczenie społeczne /ZUS/jest Automatycznie Wliczone w Zaliczkę Podatkową . /w te 28% podatku końcowego /
---
To że byłeś ubezpieczony prywatnie nie ma znaczenia .
W Norge Ludzie też ubezpieczają się prywatnie ...
Chociażby Ub. Samochodowe i inne Pakiety zdrowotne .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
mavwind napisał:
3.2.1 w selvangivelse - na zeznaniu podatkowym mam wpisaną kwotę 31 800
zostaw jak jest.. nie kombinuj...

i nie łapie się na odliczenie standardowe, ponieważ przebywałem więcej niż 183 dni w 12 miesiącach.
lapiesz sie na 3.3.7. standardfradrag jesli to Twoje pierwsze 2 lata w NO...

Jeszcze ostatnie pytanie: czy ktoś się może orientuje, jak wygląda sprawa składki na ubezpieczenie społeczne? czy zapłacę dodatkowo 7,8% podatku czy przysługuje mi odliczenie tego? (w czasie pracy byłem ubezpieczony prywatnie w polsce)
a w PL ZUS Ci oddaje jesli jestes ubezpieczony gdzies extra??? chyba niee... nie kombinuj....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok