Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Standardfradrag - Norwegia

Czytali temat:
krzysiek b Alicja Lewandowska radek gasiorowski Krystian G ja ja Emila En (2279 niezalogowanych)
3 Posty
ja ja
(jaasia)
Wiking
Witam
chciałabym się zapytać jak to jest z odpisem Standardfradrag 10%... Czy mogę w punkcie 5.0 napisać tylko " Standardfradrag 10%" ? I urząd sam wszystko wyliczy? Z tego co czytałam na różnych forach to nie potrzebuję żadnych dokumentów - czy to prawda?
I zastanawiam się czy w ogóle mi to uznają... bo mieszkam w NO 4 lata ( przyjechałam tu na zasadzie łączenia rodzin) - od grudnia 2010 pracuję do dzisiaj... i jest to moje pierwsze rozliczenie, wcześniej dostawałam Selvangivelse "zerowe"...
czy ktoś z WAS mógłby mi pomóc rozwiać moje wątpliwości? Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Bardzo prosze, rozwiewam twoje watpliwosci.

www.skatteetaten.no/no/Brosjyrer-og-boke...adrag/?chapter=74881
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
jaasia napisał:
Witam
chciałabym się zapytać jak to jest z odpisem Standardfradrag 10%... Czy mogę w punkcie 5.0 napisać tylko " Standardfradrag 10%" ? I urząd sam wszystko wyliczy? Z tego co czytałam na różnych forach to nie potrzebuję żadnych dokumentów - czy to prawda?
I zastanawiam się czy w ogóle mi to uznają... bo mieszkam w NO 4 lata ( przyjechałam tu na zasadzie łączenia rodzin) - od grudnia 2010 pracuję do dzisiaj... i jest to moje pierwsze rozliczenie, wcześniej dostawałam Selvangivelse "zerowe"...
czy ktoś z WAS mógłby mi pomóc rozwiać moje wątpliwości? Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

dodatkowo:
nie w poscie 5.0 tylko ponad tym.. tam gdzie jest miejsce na numer twojich odliczen...
standard fradrag ma z tego co pamietam nr 3.3.7. wpisujesz 10% standardfradrag - grunnlag: XXX - kwota brutto z calego roku.. na przyklad 450000nok. i dalej tam gdzei jest gjeld/fradrag: wklepujesz 105 z tego brutto - czyli przesuwasz przecinek o jeden w lewo. max dla 10% jest 40000nok wiec przy 400000nok i przy 600000nok bedzie to 40000nok odliczzenia i to tam wpisujesz... w 5.0 mozesz wpisa od kiedy zaczelas pracowac albo napisac im god påske....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(Nika_2F)
Wiking
Tak możesz w punkcie 5.0 wpisac standardfradrag 10% , sama tak robiłam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok