Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Odp.:podatek no - Norwegia

Czytali temat:
(341 niezalogowanych)
19 Postów
Wiking
proszę o podpowiedż ,co wpisać w selvangivelse 2011 poz. 3.2.8 i 3.2. Ceny biletów do polski ,czy ilośc km x 1.50 kr
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
nilsen napisał:
proszę o podpowiedż ,co wpisać w selvangivelse 2011 poz. 3.2.8 i 3.2. Ceny biletów do polski ,czy ilośc km x 1.50 kr
a co Ci lepiej wychodzi??? masz kalkulator i nie potrafisz sobie obliczyc co Ci lepiej wychodzi??
przelacz myslenie na ON kur*a..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
nilsen napisał:proszę o podpowiedż ,co wpisać w selvangivelse 2011 poz. 3.2.8 i 3.2. Ceny biletów do polski ,czy ilośc km x 1.50 krCzytaj dokładnie pozycje i odnośniki ... / objaśnienia / ...!!! .
---
Na pierwszej stronie wpisujesz kwotę Końcową ...którą obliczasz na stronie drugiej u góry ...
A tam w pozycji od 3.2.8 ...do 3.2.9 ... wpisujesz wszystko ....
- bilety różniste ... lotnicze , kolejowe , autobusowe ...Itd.
- kilometry...
- bramki...
- promy...
- diety
- Jak potrafisz udokumentować...to nawet numer buta , kołnierzyka , rozmiar miseczki ..Itd.
---
To wszystko zliczasz odejmujesz kwotę wolną 13950 i przenosisz na pierwszą stronę ...
---
Pamiętaj , że jak wypełniasz odpisy , to równocześnie musisz wypełnić pozostałe poniższe punkty do samego dołu na tej drugiej stronie ...
---
Spokojnie czytaj ...tłumacz ... ZLICZAJ NA BRUDNO ...
Masz duuuuużo czasu ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Wiking
gabriel .wieeeeelkie dzieki za podpowiedż.ale chyba żle zprecyzowałem pytanie .otóż latałem tylko samoltem do polski .i niewiem co wpisać czy ceny biletów czy kilometry .czy mógłbyś mnie uświadomić
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Wiking
MANIAK wielkie dzięki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Wiking
JLK21 nie wszyscy są tak obcykani jak ty .pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
J. S.
(J.S.)
Wiking

a co Ci lepiej wychodzi??? masz kalkulator i nie potrafisz sobie obliczyc co Ci lepiej wychodzi??

A to można wybierać JLK21 ?
Chyba nie za bardzo można wpisać km jeżeli ktoś latał samolotem i w załącznikach dodaje bilety na których jest cena ?
Jeżeli się mylę to mnie popraw ale wydaje mi się, że "trochę głupio" będzie to wyglądało.

I jeszcze jedno pytanie w temacie podatków. Czy przy statusie pendler można odliczać odsetki od kredytów w polskich bankach ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
J.S. napisał:
A to można wybierać JLK21 ?
Chyba nie za bardzo można wpisać km jeżeli ktoś latał samolotem i w załącznikach dodaje bilety na których jest cena ?
Jeżeli się mylę to mnie popraw ale wydaje mi się, że "trochę głupio" będzie to wyglądało.

albo kwota.. albo km... i nie ze tutaj kilometry a inny bilet cena... albo albo... w ten sposob rozliczony zostal moj ojciec przez pracownika skattu na sandvice... zwrot dostal... wiec skoro tak - to takie sposoby maja godkjent...

J.S. napisał:
I jeszcze jedno pytanie w temacie podatków. Czy przy statusie pendler można odliczać odsetki od kredytów w polskich bankach ?
jestes pendlerem, czyli ze jestes tu tylko czasowo - cale swoje zycie planujesz wiazac nadal z krajem ojczystym... wniosek: tam tez masz zobowiazania i tam jest Twoj dom... skoro wpisujesz do rozliczenia posiadany majatek (nieruchomosci) w PL to dlaczego mialbys nie wpisywac odsetek??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
J. S.
(J.S.)
Wiking
Tak, ja też znam osoby takie jak Twój ojciec ale nie zawsze to jest regułą.
Zależy to chyba od tego do kogo trafi rozliczenie. W "Guidelines to the individual items" jest informacja, że powinno się odliczać cenę biletu w przypadku podróży lotniczych plus ewentualne km od lotniska do domu.

Nie do końca jestem przekonany czy nadal jestem pendler'em, bo w sumie 2011 to mój pierwszy rok na Fodsnumber, wcześniej miałem D-number.
Teoretycznie przeniosłem się do Norge ale w praktyce mam żonę i dom w Polsce.
W Skatteetaten dowiedziałem się że dalej przysługują mi odliczenia dojazdu do domu oraz 3.2.7. ale nie jestem do końca przekonany czy mieli rację.
Może ktoś już to przerabiał i może potwierdzić czy przysługują mi te odliczenia ?

I jeszcze na zakończenie - czy wpisujecie do rozliczenia majątek, który posiadacie w Polsce jak dom, samochód ?
Z postu Yatsek'a wynika, że tak chociaż w Skattee powiedzieli mi że nie ma takiej potrzeby.
... i czy jeżeli wpiszę nieruchomości / ruchomości które posiadam w PL to trzeba będzie zapłacić od nich podatek czy tylko zwiększą Formue ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok