Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

selvangivelsen -brak rozliczenia za pół roku - Norwegia

Czytali temat:
(576 niezalogowanych)
2 Posty
tomasz kislica
(jelly)
Wiking
witam, czy ktoś orientuje się jak sprostować sprawę jeśli w selvangivelsen nie uwzglednili okresu 6 miesięcy pracy u poprzedniego pracodawcy.Domyslam sie że nie odprowadzał podatku ale mam kwitki z wypłat- dowód tego że mi potracał na podatek .Za drugie półrocze dostałem zwrotu 20 tyś i boję się że zabiorą mi to i może dopłacić będę musiał. "pracodawca" zbankrutował w zeszłym roku sprawa za zaległe feriepenger jest w syndyku.
z góry dzięki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
musisz wklepac samemu... z ostatniego lønnslippa wpisujesz. post 2.1.1 i kwota brutto i jaki pracodawca i suma na koniec - wszytstko w odpowiednich rubrykach...
na koniec - w punkcie 5,0 dopisujesz ze pracodawca potracil Ci zaliczke na podatek w wysokosci XXX i zalacz xero ostatniego lønnslipa. wszytsko...

to raz.. a dwa: patrzysz ile masz 3.2.1 Minstefradrag egen inntekt: 75150. jesli masz mniej (a poderzewam ze nie jestes emerytem bo tam jest 69k) to musisz wziasc kalkulator do lapki i sobie policzyc sam i tak samo poprawic kwote zwolniona od podatku... noo chyba ze cchcesz oddac swoja kase za darmo...

trzy: inne odliczenia, zwroty itd...

powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
jelly napisał:
witam, czy ktoś orientuje się jak sprostować sprawę jeśli w selvangivelsen nie uwzglednili okresu 6 miesięcy pracy u poprzedniego pracodawcy.Domyslam sie że nie odprowadzał podatku ale mam kwitki z wypłat- dowód tego że mi potracał na podatek .Za drugie półrocze dostałem zwrotu 20 tyś i boję się że zabiorą mi to i może dopłacić będę musiał. "pracodawca" zbankrutował w zeszłym roku sprawa za zaległe feriepenger jest w syndyku.
z góry dzięki

Osobiście bym tego "gówna" nie ruszał ...
---
Niemniej jak masz wszystkie kwity z zarobkami i kwotą podatkową to zrób gościowi niezapowiedzianą wizytę i postrasz go Skatem ...
Może Coś dodatkowo odpali ... tylko nie pokazuj mu oryginałów a same kopie ..!!! .
---
W Norge , pracodawcy którzy walą w rogi skarbówkę ...MAJĄ BARDZO CIĘŻKI ŻYWOT JAK TAKA SPRAWA UJRZY ŚWIATŁO DZIENNE ...!!! .
---
A sam dla siebie zrób symulację , ile podatku zapłacił byś , gdybyś dopisał te półroczne dochody i zaliczkę podatkową ...
---
Ponieważ , ogólnie to dobrze jest mieć w Norge ...oficjalnie duży zarobek , uwidoczniony w skatt .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
(Yatsek)
Maniak
lepiej zeby wpisal do deklaracji... wystarczy ze ksiegowa poleciala w kulki bo w sumie nieistniejaca firma juz jej nie zaplaci za rozliczenie roczne.... prawnicy dostarcza zeznaie pozniej do skattu... a no nie napisze i to pozniej on bedzie mial problem ze skarbowka...

ignorantia iuris nocet
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
tomasz kislica
(jelly)
Wiking
ok dzięki bardzo ,pytałem się w biurach rachunkowych które rozliczają podatek w norwegii i odradzili mi przyznanie się do tego z kolei lokalni księgowi twierdzą że powinienem to zgłosic ale nie rozliczali takiego przypadku jedna pani podpowiedziała mi żebym przynajmiej symulację i jeśli ok to zrobić korektę.Gość uciekł z kraju długu ma więcej jak życia wiec z nim nie ma co gadać a mnie zastanawia to czy to ja będę musial zapłacić podatek którego on nie zapłacił jeśli to zgłoszę .
dziękuję bardzo za powyzsze podpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
(Yatsek)
Maniak
jelly napisał:
ok dzięki bardzo ,pytałem się w biurach rachunkowych które rozliczają podatek w norwegii i odradzili mi przyznanie się do tego z kolei lokalni księgowi twierdzą że powinienem to zgłosic ale nie rozliczali takiego przypadku jedna pani podpowiedziała mi żebym przynajmiej symulację i jeśli ok to zrobić korektę.Gość uciekł z kraju długu ma więcej jak życia wiec z nim nie ma co gadać a mnie zastanawia to czy to ja będę musial zapłacić podatek którego on nie zapłacił jeśli to zgłoszę .

jesli te lønnslipy nie byly robione w exelu ot tak zeby tylko byly dla Ciebie... to okej... ale jesli dostales lønnsllippy normalnie to stary pracodawca podatek Ci zaplacil... a skoro sprawa jest u adwokata to pozniej moz wyjsc na jaw jak zrobia porzadek zw ym balaganie skatt-nav ze masz podsatwe do yplay feriepenger od kwoty z ktorej sie nie rozliczyles.... to moze sie udac jak sie nie przyznasz... moze tez sie zemscic za rok jak bedziesz potrzebowal G do dagpenger albo jak bedziesz chcial kedyt na auto czy dom... jestes juz dorosly.. rob jak chcesz... u mnie firma tez zbankrutowala rok temu i nie mam tego w rozliczeniu ale dzisiaj sobie wklepalem i wyslalem juz... za rok chce kupic dom w NO wiec podstawa brutto do wyliczen potrzebna.. do tego - za 37 lat emerytura - gdzies te punkty emerytalne trzeba zbierac.... do tego dla wlasnego lepszego samopoczucia tak zrobilem chcoiaz z symulacji wyszlo mi ze trace 13k ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
(Yatsek)
Maniak
jelly napisał:

firma w ktorej pracowalem x czasu temu tez zbankrutowala... wczoraj wyjalem ze skrzynki list od adwokata ktory prowadzil upadlosc firmy a tam w srodku: rozliczenie za tamten dawny rok podatkowy: årsoppgave ))) hehehe... predkosc strusia pedziwiatra to na pewno nie byla... ale widac ze kasa nie ginie....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok