• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

jak to w końcu jest - Norwegia

Czytali temat:
beti46 Łukasz Ch (1414 niezalogowanych)
6 Postów
Czak Noris
(kaczkadziwaczka)
Wiking
Witam.
mam prośbę do forumowiczów z doświadczeniem, bo im więcej czytam tym mniej wiem na temat Norweskiego socjalu. pracuję w Norwegii od 3 lat, dojeżdżając do pracy i spędzam w Norwegii w sumie pow 6 miesięcy. ostatnio zrobiło się krucho z pracą i postanowiłem wziąć z nav co mi się, jak myślałem, należy. ale okazuje się że nic mi się nie należy bo nie mam adresu w Norwegii (bez tego nie mogę się zarejestrować na stronie nav, mogę się tylko zalogować przez min id). dzwoniłem do lokalnego nav, utland nav i sentralservice nav i klops. nic mi się nie należy, chociaż kolega z którym pracuję, jest w identycznej sytuacji co ja i zarejestrował się w nav, przyznali mu zasiłek i rodzinne. czytam broszurki i wszystko to co można na stronach navu wygrzebać i nie wiem już co o tym myśleć.

w maju urodzi mi się dzidziuś, czy "becikowe też mi się nie należy? przecież płacę podatki i składki w NOR.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
to nie bądż dziwaczka i w końcu zamelduj się gdzieś skoro pracujesz tu rzekomo trzy lata
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
kaczkadziwaczka napisał:
Witam.
mam prośbę do forumowiczów z doświadczeniem, bo im więcej czytam tym mniej wiem na temat Norweskiego socjalu. pracuję w Norwegii od 3 lat, dojeżdżając do pracy i spędzam w Norwegii w sumie pow 6 miesięcy. ostatnio zrobiło się krucho z pracą i postanowiłem wziąć z nav co mi się, jak myślałem, należy. ale okazuje się że nic mi się nie należy bo nie mam adresu w Norwegii (bez tego nie mogę się zarejestrować na stronie nav, mogę się tylko zalogować przez min id). dzwoniłem do lokalnego nav, utland nav i sentralservice nav i klops. nic mi się nie należy, chociaż kolega z którym pracuję, jest w identycznej sytuacji co ja i zarejestrował się w nav, przyznali mu zasiłek i rodzinne. czytam broszurki i wszystko to co można na stronach navu wygrzebać i nie wiem już co o tym myśleć.

w maju urodzi mi się dzidziuś, czy "becikowe też mi się nie należy? przecież płacę podatki i składki w NOR.

Andre, przeciez to pisze męczyzna.
Becikowe ci się nie należy nawet jeśli będziesz miał tu adres. Becikowe należy się kobiecie, która jest tu zarejestrowana i spodziewa się dziecka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
a kaczka dziwaczka to nie kobieta ? jak zniesie złote jajo to i bez becikowego się obędzie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Czak Noris
(kaczkadziwaczka)
Wiking
zdaję sobie sprawę z tego że również w Norwegii dzieci rodzą na ogół kobiety, może się nie precyzyjnie wyraziłem więc sprostuję: moja żona, która mieszka ze mną w Polsce i nie pracuje, spodziewa się niebawem dziecka a pytanie brzmi, czy należą się nam w takim wypadku jakieś świadczenia z nav? I po drugie, czy w mojej sytuacji możemy otrzymać rodzinne na drugie dziecko które ma w tej chwili 6 lat?

dzięki za podpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Możecie dostać rodzinne na oboje dzieci, a becikowego nie, bo twoja żona jest w Polsce, musiałaby być tu i tu ciążę prowadzić, przynajmniej przez końcowy czas.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Czak Noris
(kaczkadziwaczka)
Wiking
dzięki gama, chyba będę musiał załatwić sprawę przez jakieś cwane biuro, bo inaczej będą mnie odsyłać z kwitkiem. mam wrażenie że administracja w Norwegii żyje własnym życiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1659 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
administracja wszedzie zyje wlasnym zyciem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8928 Postów
Maniak
kaczkadziwaczka napisał:
dzięki gama, chyba będę musiał załatwić sprawę przez jakieś cwane biuro, bo inaczej będą mnie odsyłać z kwitkiem. mam wrażenie że administracja w Norwegii żyje własnym życiem
CWANE biuro to jedynie ściągnie z Ciebie porządną kasę i nic ponadto .
Z PROSTEJ PRZYCZYNY ...
--- Tak jak w Polsce tak i w Norge ... Becikowe na dziecko dostaje się tam gdzie dziecko się akurat urodzi ....! .
---
Ba , ostatnio zaostrzono kryteria i trzeba być jakiś okres przed porodem , Już w Norge , oraz trzeba w Twoim przypadku , Mieć łączenie rodzin oraz Żona Musi Być zgłoszona do Norweskiego Ubezpieczenia Tak jak i ty sam ...
A Tu Żadne biuro nic nie wykombinuje ... To nie Polandia ...! .
Zamiast kombinować jak Koń pod górę , załatw sobie Małe samodzielne mieszkanie i sprowadź Żonę z dzieckiem .O ile tak bardzo chcesz wyrwać to becikowe / tylko pamiętaj Jedno / W Norge te becikowe to tak samo jak w Polsce , ledwo co starcza na potrzeby Oseska .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
kaczkadziwaczka napisał:
zdaję sobie sprawę z tego że również w Norwegii dzieci rodzą na ogół kobiety, może się nie precyzyjnie wyraziłem więc sprostuję: moja żona, która mieszka ze mną w Polsce i nie pracuje, spodziewa się niebawem dziecka a pytanie brzmi, czy należą się nam w takim wypadku jakieś świadczenia z nav? I po drugie, czy w mojej sytuacji możemy otrzymać rodzinne na drugie dziecko które ma w tej chwili 6 lat?

dzięki za podpowiedzi

za to dziecko które ma 6 lat to możesz otrzymać nawet do trzech lat wstecz od daty wydania decyzji o przyznaniu . trzeba wziąć z NAVu druk E 401 i E 411 z pieczęcią tego zacnego urzędu , w pl złożyć to w urzędzie marszałkowskim w wydziale do spraw rodzinnych . oczywiście wypełniony . dołożyć akty urodzenia dzieci , zaświadczenie o zamieszkaniu z żoną w pl , akt małżeństwa , kopię kontraktu w no , zaświadczenie o niepobieraniu lub pobieraniu zasiłku w pl . a potem to już tylko czekać około roku zanim z pl wyślą do norge a tutaj rozpatrzą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok
Цей сайт використовує файли cookie

Наш сайт використовує файли cookie для оптимізації роботи, аналізу трафіку та персоналізації контенту й реклами відповідно до ваших уподобань. Згідно з вимогами Google, ми використовуємо режим згоди, який дозволяє вам контролювати, які дані збираються та обробляються. Ви можете надати згоду на всі категорії файлів cookie або керувати своїми налаштуваннями. Більше інформації ви знайдете в нашій Політиці конфіденційності.

Необхідні

Ці файли cookie необхідні для функціонування сайту і не можуть бути вимкнені в наших системах. Вони встановлюються у відповідь на ваші дії, такі як налаштування конфіденційності, вхід у систему або заповнення форм. Ці файли не зберігають жодних персональних даних.

Аналітичні

Аналітичні файли cookie дозволяють нам вимірювати трафік сайту та аналізувати, як користувачі ним користуються. Це допомагає нам покращувати роботу сайту та адаптувати його контент. Ми використовуємо Google Analytics у режимі згоди, який діє відповідно до ваших уподобань. Якщо ви не надасте згоду, Google Analytics обмежить збір та обробку даних.

Маркетингові

Маркетингові файли cookie використовуються для персоналізації реклами, яку ви бачите як на нашому сайті, так і на сайтах партнерів. Завдяки їм реклама є більш релевантною та відповідає вашим інтересам. Google Ads працює відповідно до режиму згоди, який підлаштовує рівень персоналізації реклами до ваших налаштувань. Ви можете вирішити, чи хочете ви, щоб ваші дані використовувалися для персоналізованої реклами.

Керувати налаштуваннями
Відхилити всі
Підтвердити вибір
Прийняти всі