Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

jak to w końcu jest - Norwegia

Czytali temat:
beti46 Łukasz Ch (1220 niezalogowanych)
6 Postów
Czak Noris
(kaczkadziwaczka)
Wiking
Witam.
mam prośbę do forumowiczów z doświadczeniem, bo im więcej czytam tym mniej wiem na temat Norweskiego socjalu. pracuję w Norwegii od 3 lat, dojeżdżając do pracy i spędzam w Norwegii w sumie pow 6 miesięcy. ostatnio zrobiło się krucho z pracą i postanowiłem wziąć z nav co mi się, jak myślałem, należy. ale okazuje się że nic mi się nie należy bo nie mam adresu w Norwegii (bez tego nie mogę się zarejestrować na stronie nav, mogę się tylko zalogować przez min id). dzwoniłem do lokalnego nav, utland nav i sentralservice nav i klops. nic mi się nie należy, chociaż kolega z którym pracuję, jest w identycznej sytuacji co ja i zarejestrował się w nav, przyznali mu zasiłek i rodzinne. czytam broszurki i wszystko to co można na stronach navu wygrzebać i nie wiem już co o tym myśleć.

w maju urodzi mi się dzidziuś, czy "becikowe też mi się nie należy? przecież płacę podatki i składki w NOR.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
to nie bądż dziwaczka i w końcu zamelduj się gdzieś skoro pracujesz tu rzekomo trzy lata
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
kaczkadziwaczka napisał:
Witam.
mam prośbę do forumowiczów z doświadczeniem, bo im więcej czytam tym mniej wiem na temat Norweskiego socjalu. pracuję w Norwegii od 3 lat, dojeżdżając do pracy i spędzam w Norwegii w sumie pow 6 miesięcy. ostatnio zrobiło się krucho z pracą i postanowiłem wziąć z nav co mi się, jak myślałem, należy. ale okazuje się że nic mi się nie należy bo nie mam adresu w Norwegii (bez tego nie mogę się zarejestrować na stronie nav, mogę się tylko zalogować przez min id). dzwoniłem do lokalnego nav, utland nav i sentralservice nav i klops. nic mi się nie należy, chociaż kolega z którym pracuję, jest w identycznej sytuacji co ja i zarejestrował się w nav, przyznali mu zasiłek i rodzinne. czytam broszurki i wszystko to co można na stronach navu wygrzebać i nie wiem już co o tym myśleć.

w maju urodzi mi się dzidziuś, czy "becikowe też mi się nie należy? przecież płacę podatki i składki w NOR.

Andre, przeciez to pisze męczyzna.
Becikowe ci się nie należy nawet jeśli będziesz miał tu adres. Becikowe należy się kobiecie, która jest tu zarejestrowana i spodziewa się dziecka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
a kaczka dziwaczka to nie kobieta ? jak zniesie złote jajo to i bez becikowego się obędzie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Czak Noris
(kaczkadziwaczka)
Wiking
zdaję sobie sprawę z tego że również w Norwegii dzieci rodzą na ogół kobiety, może się nie precyzyjnie wyraziłem więc sprostuję: moja żona, która mieszka ze mną w Polsce i nie pracuje, spodziewa się niebawem dziecka a pytanie brzmi, czy należą się nam w takim wypadku jakieś świadczenia z nav? I po drugie, czy w mojej sytuacji możemy otrzymać rodzinne na drugie dziecko które ma w tej chwili 6 lat?

dzięki za podpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Możecie dostać rodzinne na oboje dzieci, a becikowego nie, bo twoja żona jest w Polsce, musiałaby być tu i tu ciążę prowadzić, przynajmniej przez końcowy czas.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Czak Noris
(kaczkadziwaczka)
Wiking
dzięki gama, chyba będę musiał załatwić sprawę przez jakieś cwane biuro, bo inaczej będą mnie odsyłać z kwitkiem. mam wrażenie że administracja w Norwegii żyje własnym życiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
administracja wszedzie zyje wlasnym zyciem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kaczkadziwaczka napisał:
dzięki gama, chyba będę musiał załatwić sprawę przez jakieś cwane biuro, bo inaczej będą mnie odsyłać z kwitkiem. mam wrażenie że administracja w Norwegii żyje własnym życiem
CWANE biuro to jedynie ściągnie z Ciebie porządną kasę i nic ponadto .
Z PROSTEJ PRZYCZYNY ...
--- Tak jak w Polsce tak i w Norge ... Becikowe na dziecko dostaje się tam gdzie dziecko się akurat urodzi ....! .
---
Ba , ostatnio zaostrzono kryteria i trzeba być jakiś okres przed porodem , Już w Norge , oraz trzeba w Twoim przypadku , Mieć łączenie rodzin oraz Żona Musi Być zgłoszona do Norweskiego Ubezpieczenia Tak jak i ty sam ...
A Tu Żadne biuro nic nie wykombinuje ... To nie Polandia ...! .
Zamiast kombinować jak Koń pod górę , załatw sobie Małe samodzielne mieszkanie i sprowadź Żonę z dzieckiem .O ile tak bardzo chcesz wyrwać to becikowe / tylko pamiętaj Jedno / W Norge te becikowe to tak samo jak w Polsce , ledwo co starcza na potrzeby Oseska .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
kaczkadziwaczka napisał:
zdaję sobie sprawę z tego że również w Norwegii dzieci rodzą na ogół kobiety, może się nie precyzyjnie wyraziłem więc sprostuję: moja żona, która mieszka ze mną w Polsce i nie pracuje, spodziewa się niebawem dziecka a pytanie brzmi, czy należą się nam w takim wypadku jakieś świadczenia z nav? I po drugie, czy w mojej sytuacji możemy otrzymać rodzinne na drugie dziecko które ma w tej chwili 6 lat?

dzięki za podpowiedzi

za to dziecko które ma 6 lat to możesz otrzymać nawet do trzech lat wstecz od daty wydania decyzji o przyznaniu . trzeba wziąć z NAVu druk E 401 i E 411 z pieczęcią tego zacnego urzędu , w pl złożyć to w urzędzie marszałkowskim w wydziale do spraw rodzinnych . oczywiście wypełniony . dołożyć akty urodzenia dzieci , zaświadczenie o zamieszkaniu z żoną w pl , akt małżeństwa , kopię kontraktu w no , zaświadczenie o niepobieraniu lub pobieraniu zasiłku w pl . a potem to już tylko czekać około roku zanim z pl wyślą do norge a tutaj rozpatrzą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok