Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

jak znów zacząć pracę? - Norwegia

Czytali temat:
Tomasz Kranz (1912 niezalogowanych)
88 Postów
Simon Lajdecki
(blanko)
Początkujący
Witam.

Rok temu pracowałem w Oslo w warsztacie wulkanizacyjnym. Posiadam dokumenty niezbędne do legalnego pobytu i pracy w Norwegii. Pracowałem dla agencji Fagformidling ale niestety nie mogę już dla niej pracować bo zabolało ich to, że razem ze współpracownikami raczyliśmy się spytać o pieniądze (nie wypłacali przez 3 tygodnie). Szefa agencji zabolało to, że musiał przyjeżdżać do warsztatu i się tłumaczyć. To tak z grubsza wyglądało. Referencje z serwisu dostałem z wynikiem pozytywnym. Planuję powrót do Norwegii ale nie wiem za bardzo jak szukać pracy i czy mam w ogóle szansę ją znaleźć. Czy jest sens przyjechać w ciemno, wynająć mieszkanie i dopiero jej szukać czy lepiej się nie wybierać bez nagranej pracy. Znam póki co tylko język angielski ale gdybym się gdzieś zaczepił i byłaby nadzieja to zacząłbym się uczyć norweskiego. Co radzicie? Mógłbym pracować np. jako pomocnik na budowach, oczywiście w warsztatach wulkanizacyjnych, w magazynach (mam pozwolenia na wszystkie wózki widłowe), przy sprzątaniu, myciu samochodów lub pomocy domowej itp. Czy jest szansa coś znaleźć znając tylko język angielski? Z góry dzięki za wskazówki.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(hunter2525)
Początkujący
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
blanko napisał:...Rok temu pracowałem w Oslo w warsztacie wulkanizacyjnym. Posiadam dokumenty niezbędne do legalnego pobytu i pracy w Norwegii. Pracowałem dla agencji Fagformidling ale niestety nie mogę już dla niej pracować bo zabolało ich to, że razem ze współpracownikami raczyliśmy się spytać o pieniądze (nie wypłacali przez 3 tygodnie). Szefa agencji zabolało to, że musiał przyjeżdżać do warsztatu i się tłumaczyć. To tak z grubsza wyglądało. Referencje z serwisu dostałem z wynikiem pozytywnym. Planuję powrót do Norwegii ale nie wiem za bardzo jak szukać pracy i czy mam w ogóle szansę ją znaleźć. Czy jest sens przyjechać w ciemno, wynająć mieszkanie i dopiero jej szukać czy lepiej się nie wybierać bez nagranej pracy. Znam póki co tylko język angielski ale gdybym się gdzieś zaczepił i byłaby nadzieja to zacząłbym się uczyć norweskiego. Co radzicie? Mógłbym pracować np. jako pomocnik na budowach, oczywiście w warsztatach wulkanizacyjnych, w magazynach (mam pozwolenia na wszystkie wózki widłowe), przy sprzątaniu, myciu samochodów lub pomocy domowej itp. Czy jest szansa coś znaleźć znając tylko język angielski? Z góry dzięki za wskazówki.
Pozdrawiam

Skoro z Twoim szefem nie było żadnych zgrzytów przy rozstaniu , to może tam uderz w Pierwszej Kolejności .
---
Zadzwoń ... przywitaj ...przypomnij się ... Umów np. na skype lub w każdy inny sposób .
A Nóż właśnie będzie szukał kogoś ...
A Może ma jakiś znajomych w branży ...
W Norge by samemu szukać pracę trzeba mieć dobre referencje i kontakt z poprzednim szefem .
---
Porozmawiaj z Nim ... Koszt niewspółmiernie znikomy w zestawieniu z przyjazdem w Ciemno .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
88 Postów
Simon Lajdecki
(blanko)
Początkujący
hunter2525 napisał:
Trafiłem na coś takiego

www.infopraca.pl/praca/wulkanizator/norwegia-oslo/6964712

no właśnie to jest ta spalona agencja, ona jest jedyną na całą Norwegię, która zatrudnia ludzi w warsztatach wulkanizacyjnych :/ lipa maksymalna
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
88 Postów
Simon Lajdecki
(blanko)
Początkujący
]Skoro z Twoim szefem nie było żadnych zgrzytów przy rozstaniu , to może tam uderz w Pierwszej Kolejności .
---
Zadzwoń ... przywitaj ...przypomnij się ... Umów np. na skype lub w każdy inny sposób .
A Nóż właśnie będzie szukał kogoś ...
A Może ma jakiś znajomych w branży ...
W Norge by samemu szukać pracę trzeba mieć dobre referencje i kontakt z poprzednim szefem .
---
Porozmawiaj z Nim ... Koszt niewspółmiernie znikomy w zestawieniu z przyjazdem w Ciemno .[/color][/quote]

ok, napiszę maila i wyślę te referencje od niego... Może i bym zadzwonił ale problem w tym, że on nie znał za bardzo angielskiego tzn. chyba rozumiał co się do niego mówi ale z wymową było gorzej Czasami miałem wrażenie, że robi to celowo Ja po angielsku a on po norwesku ... a jeśli to nie wypali to co byś mi poradził? Jest szansa znaleźć inną pracę mając te dokumenty (pozwolenia) i znając tylko angielski? Może jakieś inne agencje? A tak przy okazji to czy istnieją w ogóle w Norwegii jakieś oferty pracy w fabrykach gdzie nie wymaga się zbytnio jakiejś profesji? Chodzi mi o cokolwiek na początek aby gdzieś się załapać...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
blanko napisał:
hunter2525 napisał:
Trafiłem na coś takiego

www.infopraca.pl/praca/wulkanizator/norwegia-oslo/6964712

no właśnie to jest ta spalona agencja, ona jest jedyną na całą Norwegię, która zatrudnia ludzi w warsztatach wulkanizacyjnych :/ lipa maksymalna

PISZEMY tutaj o dwóch RÓŻNYCH rzeczach /firmach ...
---
TY piszesz o POŚREDNIKU ... takich w Norge jest na pęczki...
---
A JA pisałem o Twoim Bezpośrednim SZEFIE ...Norwegu...!!! . który Ciebie przyjął od pośrednika ... na warsztat ...
TO SĄ DAW RÓŻNE TEMATY i całkiem niezależne od siebie .
---
Ty masz rozmawiać z warsztatem tam gdzie pracowałeś i skąd dostałeś te dobre referencje .
O...!!! kumasz już .. czy trzeba łyżką po jajach ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
88 Postów
Simon Lajdecki
(blanko)
Początkujący
O...!!! kumasz już .. czy trzeba łyżką po jajach ...[/b][/color][/quote]

no kumam ale jeśli by to nie wypaliło to co radzisz? Wysyłać cv do innych pośredników? Jechać w ciemno, szukać innej roboty na miejscu?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(hunter2525)
Początkujący
Sądze, że możesz wyjechać nawet w ciemno argumentacja :

1) masz odpowiednie papiery

2) posiadasz numer i masz expa w norge oraz jak sam napisałeś pozytywną opinie od poprzedniego pracodawcy

3) idzie "sezon" na tego typu prace więc jeśli nie teraz to kiedy

Wiadomo, że wyjazd w ciemno to koszty i niepewność lecz sądze, że znajdziesz przce choćbyś miał chodzić od jednego zakładu do kolejnego i pytać się o prace. Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
88 Postów
Simon Lajdecki
(blanko)
Początkujący
hunter2525 napisał:

2) posiadasz numer i masz expa w norge oraz jak sam napisałeś pozytywną opinie od poprzedniego pracodawcy

o jaki numer i expa chodzi? Mam dokument z policji na legalny pobyt i pracę na czas nieokreślony, konto bankowe i kartę podatkową czy coś w tym stylu...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
doswiadczenie w NO... EXP to punkty doswiadczenia w grach komputerwych.... jakis dzieciak pewnie albo typ co na codzien pocina na ps3... i dlatego niektorzy moga miec problemy z jego zrozumieniem...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok