Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Podatek...itd itp - Norwegia

Czytali temat:
(715 niezalogowanych)
265 Postów

(spuźnieni3)
Stały Bywalec
Witam mam takie pytanie czy jeżeli mężczyzna się ożeni i mieszka tu z żoną legalnie należy mu się niższy podatek? W tej chwili mój mąż dostał 36% tak jak w tamtym roku, a słyszałam że jak ma się żonę podatek spada o kilka procent tak samo w przypadku kredytu i dziecka.

I czy jest taka możliwość żeby starać się o nowa kartę podatkowa np w lutym jak urodzi się dziecko?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Jesli nie pracujesz, to tak, może postarać się o drugą klasę podatkową itd.. Jeśli nie zostalo to uwzględnione, to niech wybierze się do skatt i wyjaśni sprawę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
265 Postów

(spuźnieni3)
Stały Bywalec
oki dzięki za info.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
265 Postów

(spuźnieni3)
Stały Bywalec
A jeszcze jedno jeżeli ja w tym roku pracowałam dwa miesiące w PL i chcielibyśmy się razem rozliczyć tu jak to zrobić? potrzebne sa jakieś dokumenty dodatkowe tłumaczone i gdzie to załatwiać?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
z tym 36%podatku to jest błędna twoja interpretacja karty podatkowej . na drugie pytanie to skattu nie interesują zarobki z polski ....i nie spóżniaj się
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
265 Postów

(spuźnieni3)
Stały Bywalec
aha czyli ja musze rozliczyć się w PL a mąż tu sam...

O czy mówisz "zła interpretacja"?
nie znam się na tym więc pytam chodz może niektóre moje pytania wydaja się banalne i bez sensu w urzedzie mało się dowiem bo po angielsku wszystkiego mi nie wytłumaczą a norweskiego dopiero się ucze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Andre ved mark napisał:
z tym 36%podatku to jest błędna twoja interpretacja karty podatkowej . na drugie pytanie to skattu nie interesują zarobki z polski ....i nie spóżniaj się

interesuja jesli maz bedzie pendlerem.... wtedy zona nie moze zarobic w PL wiecej jak kwote X

a 36% to za nadgodziny, reszta leci z tabeli -32% na oko... no, chyba ze czystoprocentowa jest ta karta wtedy zgoda 36%
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
265 Postów

(spuźnieni3)
Stały Bywalec
a co to znaczy że karta jest czysto procentowa???
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
zazwyczaj z karty procentowej korzystają osoby które pracują u więcej niż np. 3 pracodawców

w przypadku kiedy ma się jednego pracodawcę najlepiej zmienić kartę procentową na kartę tabelową czyli zostanie naliczony procent podatku wg. danej tabeli , najpopularniejsza to 7100

zmianę karty podatkowej możesz przeprowadzić za pomocą internetu oraz Min ID które posiadasz jak myślę? -- jeżeli nie należy udać się do urzędu podatkowego i tam dokonać zmiany wypełniając formularz :

www.skatteetaten.no/templates/skjemalaster.aspx?sourceid=60977&returnurl=%2fupload%2fskjemaer%2f2012%2fRF-1102B.pdf

albo elektronicznie jak już pisałem :

minsideskort.skatteetaten.no/skd/skattekort/skattekort

w obu przypadkach chcąc dokonać zmiany co do procentu naliczonego podatku zawsze musisz podać oczekiwany dochód w danym roku (brutto), od którego zostanie naliczona kwota podatku -- jeżeli podasz niski oczekiwany dla ciebie dochód kwota podatku automatycznie się zmniejszy , ale jeśli zarobek czyli dochód roczny przekroczy sumę którą zadeklarowałaś w formularzu to możesz spodziewać się dopłaty podatku czyli rettskatt .
dlatego sumę pobieranego podatku można samemu regulować w ciągu roku , ponieważ sami widzimy ile wynoszą nasze dochody i czego możemy się spodziewać .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
spuźnieni3 napisał:
aha czyli ja musze rozliczyć się w PL a mąż tu sam...

O czy mówisz "zła interpretacja"?
nie znam się na tym więc pytam chodz może niektóre moje pytania wydaja się banalne i bez sensu w urzedzie mało się dowiem bo po angielsku wszystkiego mi nie wytłumaczą a norweskiego dopiero się ucze.

jak już ci JLK napisał ... zadatek na podatek jest z tabellnummer z karty podatkowej a twój mąż rozlicza tylko swoje osiągnięcia w norge
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok