wiolka1972 napisał:
Witam serdecznie..Pilnie potrzebujemy pomocy prawnej. Przedstawię Państwu sytuację.Jestem po rozwodzie i od 5 lat żyję w konkubinacie z moim partnerem a od 4 lat mieszkamy razem w moim mieszkaniu i prowadzimy wspólne gospodarstwo domowe jednak z pewnych przyczyn mój partner nie mógł zameldować się pod wspólnym adresem. W kwietniu 2008 roku podpisał z firmą Adecco roczny kontrakt na pracę w stoczni i wyjechał do pracy w systemie 5 tygodni pracy na 3 tygodnie w domu.Po 5 tygodniach zjechał do domu na wolne i więcej nie wyjechał z powodu braku projektu.Firma Adecco do końca kontraktu przesyłała mu wynagrodzenie postojowe do maja 2009 roku.W maju 2011 roku ponownie wyjechał do pracy do Norwegii jako kierowca autobusu podpisał umowę na okres próbny 6 miesięcy która w listopadzie przeszła na czas nieokreślony i pracuje tam dalej. Ja w chwili obecnej kończę także prawo jazdy na autobusy oraz uczęszczam na kurs języka który on mi opłacił z myślą wspólnego zamieszkania w Norwegii. Mój partner chciałby zabrać samochód którego jest właścicielem do Norwegii i tam go użytkować w celu dojazdu do pracy i powrotu do domu do Polski na wolne (pracuje 5 tygodni na tydzień wolnego).Jednakże boimy się kłopotów jakie mogą wyniknąć z użytkowania samochodu na polskich numerach..Co możemy w tej sytuacji zrobić jak potwierdzić nasz związek (konkubinat)Posiadamy wspólne zdjęcia jego korespondencja przychodzi na mój adres,jego rachunki za telefon i telewizję,
jest też umowa zawarta z telekomunikacją i telewizją na jego nazwisko i mój adres czy to może być potwierdzeniem że wspólnie prowadzimy dom.Proszę o pomoc czy będzie mógł jeździć autem w Norwegii i jak udokumentować nasz związek aby mógł otrzymać status osoby w związku a nie samotnej...Dziękuję