Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

podatek - Norwegia

Czytali temat:
(628 niezalogowanych)
35 Postów
grzegorz zawadzki
(gllugas)
Nowicjusz
Witam.Pracuje w norwegiii pierwszy rok i przy rozliczeniu skorzystam a 10% znizki i mam pytanie czy mogą się rozliczyć razem z żoną? i czy moga zsumować obie ulgi podatkowe?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
Witam.....z 10 procentowej zniżki głównie korzystają "single"a Ty z tego co piszesz jesteś żonaty. Tak więc obejmuje Cię inny - lepszy system rozliczenia podatkowego,oczywiście tylko wtedy kiedy żona przebywa w Polsce i nie zarabia "zbyt dużo"no i jeśli sam pracujesz w firmie norweskiej a nie jesteś "oddelegowany do pracy w Norwegii z polskiej firmy! Jeżeli spełniasz te warunki to pozostaje Ci teraz"zbierać": bilety samolotowe lub promowe do Polski a także do codziennej pracy tutaj jeśli korzystasz ze środków lokomocji publicznej, lub opłaty za bramki w przypadku transportu do pracy własnym autem. Poza tym odliczeniu podlegają opłaty za mieszkanie i prąd.W sumie możesz "poprawić" naliczony Ci przez Skatt, pod koniec marca przyszłego roku należny podatek o około 30 tys. noków
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów
grzegorz zawadzki
(gllugas)
Nowicjusz
a ile żona może zarobić w roku w przeliczeniu na korony?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
chyba w tym zapędzie do kasiury pomyliliście pojęcia status pendler i skatteklasse 2 bo w pierwszym przypadku to żona może zarabiać miliony
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
"bo w pierwszym przypadku to żona może zarabiać miliony"

Oczywiście że może...podałem maksymalnie korzystny sposób rozliczenia, nie znając szczegółów i jest to nie pomieszane ale POŁĄCZONE...oczywiście w pogoni za kasiurą.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
można to połączyć przy rozliczeniu
ale z tym liczeniem biletów komunikacji to już nie przeginaj ..
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
Przecież nigdzie nie napisałem żeby je liczyć...pisałem żeby "zbierać" w cudzysłowie...a to oznacza,przynajmniej dla mnie, elektroniczny dostęp do wszystkich opłat związanych z dojazdami do pracy gdyby Skatt sobie tego zażyczył
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
nie musisz zbierać wszystkich biletów bo to bezsens
przeliczasz koszty dojazdu do roboty na NOKi wg tabeli . jeszcze nie słyszałem żeby urzędnik sprawdzał bilety ( sprawdzają wyjazdy do pl ) .....no chyba że chcesz odliczyć ze 200 000 NOK @!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
Dobra,poddaje się...ja też nie słyszałem żeby Skatt żądał kiedykolwiek takich "dokumentów" ale wydaje mi się ma do tego prawo...czasami lepiej "dmuchać na zimne" tym bardziej że to przecież NIC nie kosztuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
doradca euro-tax.pl
(EuroTaxDoradca)
Wiking
Witam,

jeżeli ma Pan problemy z rozliczeniem podatku norweskiego, w kwestii dokumentów, terminów, ulg ect., chętnie spróbuję Panu pomóc w tej kwestii.

Jestem doradcą online firmy Euro-Tax.pl, zajmującej się doradztwem w zakresie zwrotu podatku płaconego za granicą, w tym także podatku norweskiego.

Jestem tu także po to żeby służyć moją wiedzą i pomocą w kłopotliwych dla Państwa zagadnieniach związanych ze zwrotem podatku zza granicy.

Można się ze mną kontaktować poprzez fora internetowe, jak i mailowo (doradca.online@euro-tax.pl).

Pozdrawiam,
--
Marcin
Doradca online Euro-Tax.pl
www.euro-tax.pl
Zwrot podatku za pracę za granicą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok