Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
14 Posty
Andrzej L
(andi1973)
Wiking
broom feie napisał:
www.traktor.no/traktor-og-teknikk/2011/1...yring-fra-fendt.aspx
www.traktor.no/traktor-og-teknikk/2011/1...teleskoplaster-.aspx
Taki sobie traktorek.

To akurat jest traktowane jako wózek widłowy specjalnego zastosowania, czyli norweskie T5.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
andi1973 napisał:

To akurat jest traktowane jako wózek widłowy specjalnego zastosowania, czyli norweskie T5.

T5 - sidelaster
trzeba by to rozumieć jako wózek, który podnosi ładunki, po lewej, lub prawej stronie względem oczu kierowcy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Andrzej L
(andi1973)
Wiking
jasta102 masz rację, w Polsce jest to wózek specjalnego zastosowania. (ta ładowarka teleskopowa)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Andrzej L
(andi1973)
Wiking
W Norwegii jest to Teleskoptruckførerkurs C1 –C2.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Adam Menartowicz
(adameq)
Wiking
Wlasnie robie uprawnienia w Polsce za ktore placi mi szef z Norge musisz miec zaswiadczenie unijne i nie ma zadnego problemu. Czekam na HDS zeby zlozyc razem koparki oraz koparko-ladowarki na norweskiej uprawnienia KOMPETANSEBEVIS z tylu na tym dokumencie masz obrazkowo na co masz urawnienia.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Adam Menartowicz
(adameq)
Wiking
broom feie napisał:
W Norwegi Każdy Kierowca Samochodu Ciężarowego , ma automatyczne uprawnienia na sprzęt pomocniczy , zainstalowany na danym pojeździe . Przechodzi jedynie aktualizacyjne szkolenia i nic więcej .
Z Tym- HDS -to tak samo , jak z Polskimi uprawnieniami na operatora koparko-ładowarki , /-bardzo poważnie brzmi / jednak to tylko traktor z oprzyrządowaniem pomocniczym i nic więcej .
Tu Każdy kto Ma Norweską kat-B- , ma automatyczne uprawnienia na traktory .
A to czy jeździ traktorem z łyżką i ładowarką , lub bez nich , nie ma żadnego znaczenia .
Wszystko zależy od firmy , która przyjmuje do pracy na dany pojazd .

Bzdury piszesz kolego az strach... HDS czyli zurawie przenosne musisz miec osobne uprawnienia. Traktor to traktor a koparko-ladowarka to koparko-ladowarka na kazdy typ sprzetu musisz miec papier
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Andrzej L
(andi1973)
Wiking
A powiedz mi adameq gdzie to bedziesz wysylal zeby dostac KOMPETANSEBEVIS?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Andrzej L
(andi1973)
Wiking
Ciezko uzyskac pomoc na tym forum, ale juz wiem gdzie pytac i jutro wam wszystko opisze.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Nati Be
(natibe)
Wiking
Jaki jest odpowiednik polskiego UDT (Urząd Dozoru Technicznego) w Norwegii? Bądź pod kogo podlega sprzęt ciężki w Norwegii?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
gienek922
(gienek922)
Wiking
ja mam certyfikat od osz omega, ktory honorowany jest w calej UE www.oszomega.pl/pl/szkolenia/operator-zurawia-przenosnego-hds/2
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok