Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czy HDS....? - Norwegia

14 Posty
Andrzej L
(andi1973)
Wiking
Witam
Czy ktoś może wie, czy polskie uprawnienia HDS są honorowane w norwegii jako Kranbilsjåfør G-8.
Czy trzeba je gdzieś tłumaczyć lub uwierzytelniać?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Andrzej L
(andi1973)
Wiking
Nikt nie wie jak to jest z tym HDS-em?
A może wiecie gdzie mogę to sprawdzić.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
251 Postów

(broom feie)
Stały Bywalec
W Norwegi Każdy Kierowca Samochodu Ciężarowego , ma automatyczne uprawnienia na sprzęt pomocniczy , zainstalowany na danym pojeździe . Przechodzi jedynie aktualizacyjne szkolenia i nic więcej .
Z Tym- HDS -to tak samo , jak z Polskimi uprawnieniami na operatora koparko-ładowarki , /-bardzo poważnie brzmi / jednak to tylko traktor z oprzyrządowaniem pomocniczym i nic więcej .
Tu Każdy kto Ma Norweską kat-B- , ma automatyczne uprawnienia na traktory .
A to czy jeździ traktorem z łyżką i ładowarką , lub bez nich , nie ma żadnego znaczenia .
Wszystko zależy od firmy , która przyjmuje do pracy na dany pojazd .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
broom feie napisał:
W Norwegi Każdy Kierowca Samochodu Ciężarowego , ma automatyczne uprawnienia na sprzęt pomocniczy , zainstalowany na danym pojeździe . Przechodzi jedynie aktualizacyjne szkolenia i nic więcej .
Z Tym- HDS -to tak samo , jak z Polskimi uprawnieniami na operatora koparko-ładowarki , /-bardzo poważnie brzmi / jednak to tylko traktor z oprzyrządowaniem pomocniczym i nic więcej .
A to czy jeździ traktorem z łyżką i ładowarką , lub bez nich , nie ma żadnego znaczenia .

mam nadzieje że ty wiesz w ogóle co to jest HDS to nie jest taki sobie dodatkowy sprzęt i zalicza się go do obsługi tz.żurawi przenośnych

Ps kolego chyba właśnie takie masz uprawnienia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
broom feie napisał:

Hydrauliczny Dźwig Samochodowy
1. Wiadomości o dozorze technicznym.
2. Ogólne wiadomości o dźwigach.
3. Budowa i działanie.
4. Elementy i zespoły żurawi.
5. Zagrożenia przy żurawiach przeładunkowych.
6. Urządzenia zabezpieczające.
7. Eksploatacja żurawi.
8. Obowiązki operatora.
9. Obsługa zawiesi.
10. BHP.
kwalifikacyjne uprawniające do obsługi „ Żurawi przeładunkowych"(„HDS".

a teraz jak umiesz jezdzić swoim traktorkiem to myślisz że przeładujesz kilkunasto tonowy ładunek taaa a jutro przeczytamy kolejny pracownik zginął w pracy albo lepiej polak potrafi

ps.Kolega mi opowiadał jak zatrudnili polaka we Francji,który twierdził że pojedzie wszystkim traktorem,ciężarówką hehe poleciał z roboty bo zapomniał dodać że nie ma uprawnień
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
251 Postów

(broom feie)
Stały Bywalec
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
broom feie napisał:
www.traktor.no/traktor-og-teknikk/2011/1...yring-fra-fendt.aspx
www.traktor.no/traktor-og-teknikk/2011/1...teleskoplaster-.aspx
Taki sobie traktorek.

no iiiiiiiiiiiiiiiiii taki sam stoi w markecie mniejszy obsługują 2 latki aa ten ma trochę elektroniki wiec 12 bo trzeba 3 guziki nacisnąć
1.opuść łyżkę
2.załaduj
3.unieść

0 porównania z HDS

Poczekajmy ,może bądzie na forum ktoś kto odpowie temu panu na pytanie to chyba nie jesteś ty.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
andi jak cie urzadza to w poniedzialek zapytam kierowce ktory u nas jezdzi z HDS-em
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
polskie, ani żadne inne uprawnienia nie są tu honorowane ot tak sobie bo je masz,
musisz ja zatwierdzić na norweskie
ja tu robiłem całkowicie legalnie G4
G8 możesz sobie zrobić gdzieś tu
www.kursagenten.no/3/Lastebilkranforer-G8-1113.aspx?sted=0
musisz tam dużo zapłacić, odsiedzieć sporo godzin na kursie, zaliczyć egzamin z teorii, załatwić zaświadczenie z norweskiej firmy, że nakierowałeś się u nich kranem wymaganą liczbę godzin i na końcu zdać egzamin z praktycznej obsługi
potem przyślą kompetansebevis
z tym, że wykładowca na kursie powiedział, że jeśli mamy uprawnienia z innych krajów to trzeba przynieść przetłumaczone na angielski, bądź norweski i MOŻE zaliczą
przyniosłem angielskie papiery na wózki i jednak zaliczyli i mam przy okazji T4
tak sobie myślę, że jak nie dasz im zarobić, to oleją cię i nie dostaniesz G8 fachowo zwanego lastebilkran
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
broom feie napisał:

sie kolega wygłupił z tym postem.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok