Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pracodawca ściemnia Inntektsopplysninger - Norwegia

1 Post
jan kaczmarek
(antychryst)
Wiking
Witam,
mam pytanie do "starych wyjadaczy".A mianowicie pracuję w Norwegii na tzw.norweskich
warunkach(podatki,ubezpieczenie płacone w Norwegii) chociaż w firmie która ma siedzibę w Polsce.
Jestem na zwolnieniu chorobowym od prawie pół roku i chociaż wiem wszystko na temat wypłaty zasiłku chorobowego przez NAV i złożyłem odpowiednie dokument to nie otrzymałem jeszcze ani centa przelewu na konto.
Mianowicie mój polski pracodawca ociąga się notorycznie z wypełnieniem druku
"Inntektsopplysninger" a powinien to zrobić chyba obligatoryjnie?
Proszę pomóżcie człowiekowi niewierzącemu w siły "Boskie" i dobroć tych polskich,pełnych hipokryzji katolików.
Gdzie mam "sprzedać" tych cwaniaków polskich aby zmusić ich do wystawienia tego dokumentu?

Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
zgodnie z prawem to pracodawca ma płacić za chorobowe tzw. sykepenger , ma on płacić 100% chorobowego w skład którego wchodzą także feriepenger .
do zasiłku chorobowego od pracodawcy masz pełne prawo jeśli przepracowałeś minimum 4 tygodnie ,chorobowe jest liczone od dnia powiadomienia pracodawcy o chorobie itd.
ale musi być to poświadczone dokumentem lekarskim które lekarz albo ty sam musisz wysłać najpóźniej do 14 dni od orzeczenia o chorobie do pracodawcy,
pracodawca wypłaca chorobowe za te dni co pracowałeś wcześniej
pracodawca musi płacić za chorobowe co 16 dni

pracodawca może także zabezpieczyć się od płacenia chorobowego pracownikom , ale pracownicy muszą być o tym powiadomieni ,

jeżeli pracodawca nie chce natomiast płacić chorobowego to płacić może w tym przypadku NAV , ale po ukończeniu chorobowego pracodawca musi wrócić pieniążki z powrotem do NAV

tak to jest jak pracujesz tu a firma jest gdzieś na księżycu , niby problemu nie ma -- ale jak przyjdzie co do czego to każdy umywa rączki

w tym wypadku proponuję iść do NAV i powiedzieć że pracodawca nie chce płacić chorobowego , i poradzić się na miejscu co dalej ,
bo tu na forum możemy sobie gdybać co by było gdyby i jak by było ,
powinieneś na pewno uzyskać pomoc , jeśli masz papiery od lekarza itd. to nie widzę problemu żeby sprawa jakoś nie poszła do przodu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
jan kaczmarek
(antychryst)
Wiking
Dzięki za info.
Pracodawca (polski)zapłacił mi za 16 dni,choruję w kraju u polskiego lekarza,druki L-4 wysyłam do NAV'u poprzez polski ZUS łącznie z drukami E-115.
Wszystko jest o.k,jedynie gdy napisałem maila do NAV'u to odpisali mi iż nie mają druku zaświadczenia o wynagrodzeniu od mojego pracodawcy.I tu jest problem.
Mam pytanko jeszcze-jeśli zwolni mnie mój pracodawca(po chorobowym różnie może być ) to czy po utracie(wyrzuceniu)z pracy mogę iść na płatne zwolnienie chorobowe?
A jeśli tak,to w jakim czasie po zwolnieniu z pracy?
W Polsce np.mam czas do 14 dni po utracie pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
możesz starać się o chorobowe z NAV , ale orzeczenie lekarskie musi być w tym przypadku o stałej czy czasowej niezdolności do podjęcia pracy
nie przerabiałem czegoś takiego ale radziłbym po prostu udać się do źródła gdy to nastąpi czyli do NAV i zapytać .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
jan kaczmarek
(antychryst)
Wiking
Witam,czy ktoś mógłby podać mi numer telefonu do NAV UTLAND w Oslo pod którym mogłbym rozmawiać po polsku?
Jestem w kraju i czekam na zasiłek chorobowy ale mają chyba jakiś problem z wypłatą tegoż;wysłałem wszystkie papierki,dokumenty,zwolnienia...i nic.
...od 3 miesięcy.
Z góry dziękuję za pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
98 Postów

(ankadoro)
Początkujący
powiatowy troche cie wprowadzil w blad.
Pracodawca jest zobowiazany placic chorobowe, ale przez pierwszych 16 dni (arbeidsgiverperioden), potem przejmuje NAV. Niektorzy pracodawcy wyplacaja chorobowe pracownikowi nawet po tym okresie, a potem ubiegaja sie o zwrot z NAV-u. Pracodawca ma obowiazek wypelnic Inntektsopplysninger for arbeidstaker
www.nav.no/Arbeid/Arbeidsgiver/Skal+NAV+...rioden%3F.202899.cms
Nie wiem, dlaczego twoj pracodawca tak sie z tym ociaga, bo go to nic nie kosztuje...

Link do NAV Internasjonalt
www.nav.no/805320924.cms
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
jan kaczmarek
(antychryst)
Wiking
Zapłacił mi pracodawca za te 16 dni a później sprawę przejął NAV.Pracodawca wysłał ten druk o zarobkach(po wielkich bojach) w sierpniu.
Piszę maile do NAV a oni mi odpisują że nie ma jeszcze decyzji,że wyślą pismo ale nic do mnie nie przychodzi.
Dlatego chciałem tam zadzwonić i a nie władam językiem wikingów a po angielsku wolę pisać a nie dukać.
Nie ma nikt namiarów na jakiś telefon aby rozmawiać po polsku?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok