Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Problem z pracodawcą - Norwegia

Czytali temat:
Marcin Zyblut (787 niezalogowanych)
5 Postów

(Artur63)
Wiking
Witam
Pracowałem w Norwegii 6 lat na legalu, 3 .Tego roku planowałem zakoczyc prace w Norwegii , kupiłem sprzęt i trochę ziemi , żeby rozpocząc własną działalnośc w Polsce . Informowałem szefa o swych planach. Jednak stało się tak , że w maju zachorowałem i ma choroba trwa do tej pory . W lipcu pojechałem na 2 dni do Norwegii pozałatwiac sprawy bierzące . Będąc na firmie szef podłożył mi pismo do podpisania, które jest dobrowolnym zwolnieniem z pracy przez myśl nie przeszło mi , że mógłby tak ze mną postąpic . dopiero gdy w domu przetłumaczyłem pismo zorientowałem się o co chodzi .Natychmiast się z nim skontaktowałem lecz napiera się przy swoim i tłumaczy e chciałem się zwolnic .W piątek poinformował mnie sms-em że nie cofnie decyzji .Czy ktoś może był w podobnej decyzji i wie jak sobie z tym poradzic ? Z góry dziękuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(Artur63)
Wiking

Te zwolnienie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
pomijając już fakt, że po 6 latach pobytu, to wręcz wypadałoby znać najbardziej podstawowe słowa jak oppsigelse
to o co właściwie ciebie idzie?
co ty chcesz teraz od niego, czy od losu?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
181 Postów
D K
(antypolak)
Stały Bywalec
Szok!!! Nie mam pytań. Nie przeczytać nawet tematu podania...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(Artur63)
Wiking
Dobrze znam angielski a norweski to tylko podstawy,a poza tym z szefem zyłem w bardzo dobrych stosunkach, w zamian za 6 lat pracy podarował mi nawet kamping w chwili gdy to podpisywałem mówił mi właśnie o nim więc byłem pewien że podpisuje jakiś dokument z nim związany. Teraz za wszystkie zabiegi (mam chory kręgosłup) bede musiał płacic z własnej kieszeni bo nie jestem juz pracownikiem tej firmy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
skoro jesteś w Norge legalnie, to masz chyba ubezpieczenie, a nawet zasiłek dla bezrobotnych się należy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
93 Posty
Początkujący
skoro sam wypowiedział umowę to teraz ma okres karencji więc przez najbliższe kilka tygodni Dagpenger mu sie nie należą A te jego pdstawy norweskiego to chyba : Takk, hei, Ha det! i nic więcej skoro nie wiedział co to jest oppsigelse!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
trzeba by było w tym momencie odwołać się umowy o pracę , wiem jednak że jeśli twój czas pracy w tej firmie był to okres 6 lat to dla takiego okresu czas wypowiedzenia dla obu stron wynosi 3 miesiące dla każdej stron od czasu wypowiedzenia

masz prawo w tym momencie zażądać od firmy tzw. arbeidsattest czyli pracodawca wystawia ci świadectwo twojej pracy w firmie , jednakże nie może być zawarte w tym oświadczeniu przyczyna zwolnienia -- mogą być jedynie zawarte informacje na temat pracy jaką wykonywałeś w firmie , jakimi maszynami się obsługiwałeś , narzędziami itd..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
ciężko jest takie coś odwrócić ponieważ na wypowiedzeniu jest twój podpis

moja teoria sprawdza się w 100% --- słuchaj szefa bo tylko on ci prawdę powie

ja już zjadłem na tym trochę nerwów

ale doszło do tego że przez właśnie takie ciekawe machloje człowiek stał się mądrzejszy , jak to mówią mądrzejsze jajko od kury

i wam wszystkim tego samego życzę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
93 Posty
Początkujący
powiatowy myśliciel napisał:
trzeba by było w tym momencie odwołać się umowy o pracę , wiem jednak że jeśli twój czas pracy w tej firmie był to okres 6 lat to dla takiego okresu czas wypowiedzenia dla obu stron wynosi 3 miesiące dla każdej stron od czasu wypowiedzenia

zgadza się ale skoro w podaniu napisał ża "życzy sobie odejść w skutek natychmiastowy" to pracodawca może się do takiego podania pozytywnie przychylić, co zresztą zrobił!
No niestety trzeba czytać co się podpisuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok