Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Problem i masa pytań - Norwegia

Czytali temat:
Mariusz Z (716 niezalogowanych)
6 Postów

(kamiloss3)
Wiking
Witam.
Bywałem na różnych forach,w różnych miejscach próbowałem zaczerpnac pomocy lub odpowiedzi na moje pytania.Niestety nie jest to tak łatwe i konkretne jakby się wydawało.Co użytkownik to opinia.Jak to poskładac w całośc.
Problem polega na tym:
Jestem w No od 2009 roku ok.maja praca na czarno (polski pracodawca odświętnie umowa o dzieło itp sprawy).Od 2010r przeslismy na system No ale szefem wciąż rodak.Dużo w tym czasie się zmianiało od zmiany firm które prowadziły rozliczenia nasze,po stawki i róznego typu aneksy.Sprawy tego typuozwolenie o prace,umowy czy karty podatkowe ok.Ale dużo kwestii jest nie jasnych.
Podam kilka przykładów pytań:
1.Opóznienia z wynagrodzeniem miesięcznym nawet do 13 dni a nawet zdarzyło się się dostac wypłate w częściach nawet ponad 2 tygodnie na drugą transze.Czy tak można?Czasami czuję się jakbym dalej był w ojczyznie.
2.Sprawa urlopu wypoczynkowego też jest nie jasna.Chodzi o to,że jestem zatrudniony na stałe i mam za sobą już 15m-cy w tej firmie.Najczęściej pracujemy rotacyjnie 4 na 2 tygodnie z pobytem w ojczyznie.Zdarza się,że przeciąga się to nawet do 4 tygodni.Żadnych urlopów z tego względów nie podpisywałem nawet nie wiem jak to jest rozliczane.Teraz przyszedł czas wypłaty tej zwanej 13stki.Czy muszę brac urlop żeby dostac swoje pieniądze czy pracodawca jest zobowiązany wypłacic mi je w jakimś okresie.Na moje pytanie odpowiedz usłyszałem,że nie ma kasy i będzie to wypłacane na raty.Mam na myśli pracowników jakaś częśc z nich w danym m-cu.Tak można?Z tego co wiem są odprowadzane zaliczki na to każdego miesiąca więc o co chodzi?
3.Mając umowę z tym pracodawcą czy mogę wysłac swoje cv np do NAV-u w poszukiwaniu lepszej oferty i jakby się taka znalazła wtedy składac wypowiedzenie m-czne oczywiście ze wcześniejszym uzgodnieniu z nowym pracodawcą póżniejszej daty rozpoczęcia pracy.Czy pracodawca może mnie namierzyc poprzez NAV i mnie zwolnic?Nie chcem zostac z niczym a dodatkowo miec nawalone w papierach.Czy mogę starac sie o jakieś zasiłki?Nie mieszkam w No tylko przyjezdzam do pracy.Pracodawca ponosi koszta związane z moim wyżywieniem,zakwaterowaniem itp.

Ciężko jest mi podjąc jakąś decyzje z obawy o strate pracy.Znam angielski,jestem pracowity i odpowiedzialny,różnych fachów się podejmowałem na różnych rzeczach sie znam.Od budowlanki po elektryke z uprawnieniami pl.Chciałbym zmienic otoczenie i odpocząc psychicznie bo są mi narzucane różne obowiażki,na które nie chętnie się zgadzam.Jestem powiedzmy osoba odpowiedzialną za ludzi i prowadzenie prac na różnych budowach.W umowie nie mam uwzględnione takich obowiązków i wiem,że to jest kwestia tylko między mną a pracodawcą słowna,która też zobowiązuje .Niestety ta praca nie daje już mi satysfakcji i radości wypaliłem się w niej psychicznie.Proszę o rade ludzi,którzy doświadczyli już podobnych zdarzeń lub obaw czy problemów.Muszę patrzec też na żone i przyszłe dziecko które jest w drodze,żeby zapewnic im byt.Proszę o dobra rade lub co powinienem zrobic w tym przypadku.Z góry dziękuje za pomoc i uwagę i z niecierpliwością czekam na wasze odpowiedzi.Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
zrób wszystko, aby nie pracować dla Polaka na obczyźnie

to tylko taka rada
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(kamiloss3)
Wiking
Czasami życie pcha nas tam gdzie nie mamy innego wyjścia.Ale chcem to zmienic już.Dlatego postanowiłem założyc temat bo w głowie mam renament i staram się wszystko ułożyc na nowo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
pracodawca cię nijak nie namierzy . weż kilka ogłoszeń z NAV albo z FINN wyślij cv i najlepiej zadzwoń a jeszcze lepiej umów się telefonicznie na spotkanie . znajdziesz nową robotę to nie będziesz musiał tyle pisać bo będziesz miał mniej problemów
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(kamiloss3)
Wiking
Najpierw chciałbym poznac zdanie lub poglądy większej części użytkowników na ten temat.Ale dziękuje za odpowiedz i uwagę na ten post.Pewnie tak zrobię jak mówisz ale chwile się wstrzymam z tym jeszcze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(kamiloss3)
Wiking
Czy nikt więcej nie chcę się podzielic swoimi uwagami pomysłami lub doświadczeniem?Chciałbym uzyskac naprwdę wartościowe nformacje,które pomogą mi w krótkiej przyszłości.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kamiloss3 napisał:
Czy nikt więcej nie chcę się podzielic swoimi uwagami pomysłami lub doświadczeniem?Chciałbym uzyskac naprwdę wartościowe nformacje,które pomogą mi w krótkiej przyszłości.
NO ...
A jakież to mają być ...
Te INNE ...wartościowe rady ponad te , które już są na Tym Forum Umieszczone ... .

Wystarczy uczciwie poszukać w ARCHIWUM ....
A nie mazgaić się .
Tu nikt nie przytuli Ciebie do Cyca i nie Pogłaszcze ...

Emigracja to n ie zabawa ...
To twarde życie , gdzie kompromisy zdarzają się jedynie Tym , którzy Sami potrafią znaleźć wyjście .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(kamiloss3)
Wiking
A kto tu się mazgai?Założyłem normalny temat po to aby dowiedziec się czegoś konkrętnego.Czytałem forum a przynajmniej jego jakąś cześc znaczną,przeglądałem różne posty i z punktu logicznego raczej nie zakładałbym nowego tematu gdybym znalazł odpowiedz na swoje pytania.Nie idę przez życie na łatwiznę.Starałem się nawiązac kontakt z ludzmi,którzy może napotkali na swojej drodze podobne problemy lub nie jasności.Jeśli się nie mylę to takie fora powstają dla ludzi i do dzielenia się informacjami i doświadczeniami.Dziękuje za uwagę nawet taką zawsze mile widziana.Może kopniak w d... pomorze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kamiloss3 napisał:
....Może kopniak w d... pomorze.

NO ...

Nie zauważyłeś... , że już dawno parę takich dostałeś...!?.
Mało jeszcze Tobie ...?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(hunter2525)
Początkujący
Witam kolego moim zdaniem to powinieneś zrobić tak jak koledzy wyżej napisali porozsyłać cv wszędzie gdzie się da, trzepać finn.no i szukać kontaktów ale pod kontem zmiany pracy. Jak można się za granicą wykończyć psychicznie dla mnie nie do pomyślenia, chyba tylko pracując u "Polaczka". Szukaj czegoś na boku a nie trać czasu na pisanie tutaj bo to raczej na dobre Ci nie wyjdzie. Pozdrawiam, 3 maj się.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok