Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Karta podatkowa - Norwegia

Czytali temat:
Radości Radości (887 niezalogowanych)
24 Posty

(Icek01)
Wiking
Witam
Pracuje w norwegi legalnie od początku roku .Mój norweski pracodawca sam załatwił dla mnie kartę podatkowa (chyba sam wypełnił formularze)Według tej karty otrzymałem 1 skatteklasse i 36 % podatku do płacenia.
Od znajomych dowiedziałem sie że skoro jestem żonaty i mam dzieci powinienem mieć 2 skatteklasse, a coza tym idzie trochę zmniejszony podatek.Pobieram też zasiłek rodzinny na dwójkę dzieci w NAV .Czy tak jest w rzeczywistości czy powinienem zanieść jakieś dodatkowe dokumenty by zmienić karte podatkową ??? (mój norweski pracodawca poinformował mnie że skoro dostarczyłem wszystkie dokumenty do NAV to ten poinformuje tez urząd podatkowy ? Czy tak to funkcjonuje w Norwegi??? Jeżeli ktoś potrafi mi odpowiedzieć Bedę zobowiązany !!!

A jeszcze jedno czy mozna przez internet sprawdzić czy pracodawca odprowadza wszyskie podatki do urzedu za mnie czy tylko osobiście ?? Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
ujme to tak....2 klasa podatkowa jest uzalezniona od dochodu twojej zony...w tamtym roku było to cos ok.70000tyś nok...jeśli mało zarabia lub nie pracuje wogole to jaknajbardziej.się nalezy....chociaz powiem ci ze ja na twoim miejscu płaciłabym 1 klase...później przy rozliczeniu wystapisz o 2 klase i dostaniesz większy zwrot... na wakacje jak w sam raz
dzieci nie maja tu nic wspólnego chybaze jestes samotnym rodzicem to wtedy nalezy ci sie takze 2 klasa...
nav także nie informuje skattu o takich sytuacjach....musisz miec zaswiadczenie żony(przetłumaczone) i sam udać się aby ci dli nową karte podatkową..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Pracodawca ma rację ...
NAV-automatycznie wysyła dokumenty do Skattu...
Widocznie dobrze zarabiaszi Skatt stwierdził iż mija się z celem zmienianie tobie teraz nr.tabeli .
Jeżeli będzie faktycznie nadpłata podatkowej zaliczki to Skatt tą nadpłatę Tobie zwróci ...
W grudniu dostaniesz nową kartę podatkową i tam sprawdzisz czy masz już dwójkę czy nie...
A ta mniejsza kasa nie jest znowu tak za bardzo astronomiczna jak co niektórzy gadają ...
z tego co pamiętam to coś koło 10 - 12 tys. rok.przy dobrych zarobkach tego prawie nie widać...
Jeżeli zacząłeś pracować w tym roku to trochę trudno chyba ,że masz kody dostępu do swojego konta w Skatt.
Niemniej jak pracodawca płaci Tobie pensję poprzez konto bankowe to robi to legalnie i tym samym skatt też" pewnie" .
Z tego co pamiętam to Mi w skacie powiedzieli jedynie , iż z konta firmy wpływają kwoty zbiorowe na konta pracownicze a oni teraz nie są w stanie sprawdzić ile komu bo to idzie automatycznie /komputerowo /
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty

(Icek01)
Wiking
śliczne dzięki za wiadomości choć nie wiem jak mam rozumieć kwotę 70000 tyś?chodziło Ci o 70 000 Nok czy 70000000Nok
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty

(Icek01)
Wiking
Dzięki !
A jak można dostać kody dostepu do swojego konta w SKATT ,czy są one wysyłane po jakimś czasie automatycznie czy trzeba się o nie starać samemu??
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
30 Postów

(nikagreen)
Nowicjusz
www.altinn.no/ega/Login/Login.aspx?ReturnUrl=%2fega%2faca.aspx
wybierasz po prawej stronie bestill engangskoder , wypełniasz następną stronę i kody dostajesz do domu pocztą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Teraz trzeba starać się samemu ...
Jednak jak będziesz cierpliwy to w grudniu też dostaniesz pocztą do skrzynki .
Oczywi scie ,że B.K.chodziło o 70.tys .siedemdziesiąt tysięcy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
A czy to nie jest aby potrzebny stały numer personalny by się tam zalogować .
Znaczy -F- nr a nie -D-nr ...?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty

(Icek01)
Wiking
Mam pytanie do Gabryiela i B K odnośnie przesyłania dokumentów pomiędzy NAV a SKATT które z was ma rację bo podajecie odmienne informcje. Czy któreś z was zetkneło sie z podobną sytuacja
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Icek01 napisał:
...bo podajecie odmienne informcje. ....A konkretnie w którym miejscu bo nie bardzo kojarzę ...?.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok