Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Dag penger a wyjazdy do Polski - Norwegia

Czytali temat:
6 Postów
Michał Engler
(michal1976)
Wiking
Witam serdecznie. Od kilku dni trapi mnie pewna sprawa. A mianowicie.... Jestem na Dag penger od czterech tygodni i za dwa tygodnie chce pojechac do Polski na trzy tygodnie. Czy nie będzie problemu z tym wyjazdem jeżeli zaznacze go jako wakacje w meldekort której wyslanie przypada mi w środku wyjazdu i czy mogę ją wysłać z Polski? Pragnę zaznaczyc że w lokalnym NAV-ie pewna "miła" pani powiedziała że moge wyjechać co najwyżej na dwa tygodnie i nie mogę wysyłać meldekort z Polski w tym czasie bo w takim przypadku zostanę wyrejestrowany z systemu i po powrocie będę musiał ponownie składac wszelkie dokumenty tak jak na początku. Owa pani stwierdziła również że ten przepis wszedł w życie dopiero od niedawna. Z drugiej zaś strony koledzy w innej komunie nie mają z tym problemu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów

(wygrys)
Początkujący
http://www.nav.no/154915.cms
tu jest napisane
Kto może otrzymać zasiłek dla bezrobotnych?

Głównymi warunkami otrzymania zasiłku dla bezrobotnych jest, że:

Twój czas pracy został zredukowany o co najmniej 50 procent.
Twój wypłacony zarobek z pracy wynosił co najmniej kr 118 824 w ostatnim zakończonym roku kalendarzowym (w ubiegłym roku), lub co najmniej kr 237 648 w przeciągu 3 ostatnich zakończonych lat kalendarzowych.Zasiłek rodzicielski w związku z narodzinami dziecka lub adopcją, zasiłek dla kobiet ciężarnych i zasiłek chorobowy związany z ciążą liczą się na równi z zarobkiem z pracy i są wliczane do wymaganej dolnej granicy zarobków.
Rzeczywiście poszukujesz pracy.
Jesteś zarejestrowany jako poszukujący pracy i przesyłasz karty meldunkowe co 14 dni.
Mieszkasz lub przebywasz w Norwegii.

nie wiem co mają na myśli pisząc "mieszkasz lub przebywasz w Norwegii" ale obstawiam, że nie możesz być w tym czasie zagranicą
ale może się nie znam i źle to interpretuję
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
Grzegorz Szymczak
(Gregory)
Początkujący
Możesz jechać na jak długo chcesz,musisz to jednak zgłosić w Nav-ie osobiście(oprócz zaznaczenia na meldekort) Meldekort z zaznaczonymi dniami urlopu daj znajomemu do wysłania z Norge,z PL.może system odrzucić.Za dni pobytu w PL.nie będziesz miał zapłacone dagpenger.Pamiętaj ,że od nav-u i dagpenger należy się również feriepenger w przyszłym roku,ale musisz przebywać i pobierać zasiłek bez przerwy min 8 tygodni,jeżeli wyjeżdżasz częściej np.co siedem tyg.do PL. nie wypłacą Ci feriepenger w przyszłym roku .Czyli jeżeli chcesz coś wyrwać musisz ze dwa miechy pobierać dagpenger na miejscu.Nie radzę jeżdzić na lewo do PL.np.busami bez zgłoszenia tego w nav-e,jak trafisz na kontrolę na granicy,to czekają duże koszta i sprawa w sądzie.(koledze tylko celnik sprawdził pasek)i po powrocie już czekało pisemko z nav-u z zaproszeniem na rozmowę
Zgodne z tym co piszą nawet wyjazd do innej komuny należy zgłosić i nie będzie zapłacone za ten dzień.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Można wyjechać, i nie trzeba osobiście zgłaszać tego w NAV, przerabiałam to 2 miesiące temu. Meldekort należy wysłać z Polski i zaznaczyć że jesteś na wakacjach. Na pewno nie może nikt tego zrobić za Ciebie, np. kolega w Norwegii. Za te dni które będziesz w Polsce nie będą przysługiwały Ci pieniądze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
Grzegorz Szymczak
(Gregory)
Początkujący
A inf. z nav-u po polsku dostałaś ?Poczytaj sobie o warunkach powiadomić o wyjeżdzie należy osobiście...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Dzwoniłam do NAV z zapytaniem czy muszę się zgłosić osobiście odpowiedzieli że NIE, trzeba tylko odpowiednio wypełnić meldekort. Może u Ciebie jest inaczej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
Grzegorz Szymczak
(Gregory)
Początkujący
Niestety jest tu (Haugesund) inaczej...Należy osobiście powiadomić o każdym wyjeżdzie.
Pozdr.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Gregory napisał:
Niestety jest tu (Haugesund) inaczej...Należy osobiście powiadomić o każdym wyjeżdzie.
Pozdr.

A ja powiadomiłeś to dali Ci jakieś pismo, albo gdzieś sobie odnotowali że byłeś zgłosić wyjazd??
Tak pytam z ciekawości
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
Grzegorz Szymczak
(Gregory)
Początkujący
Za każdym razem wpisuje w komputer ,że wyjeżdzam do PL. i termin powrotu.
Kiedyś miałem taką sytuację ,że babka zapomniała wpisać i po powrocie byli bardzo zdżiwieni ,że wyjeżdzałem i nikogo nie powiadomiłem.Od tej pory zawsze karzę sobie pokazać co tam wpisała.Teraz już nie jestem na permitt. więc mam to w de...
Mamy powiadamiać ,że wyjeżdzamy i powiadamiać ,ze wróciliśmy osobiście w Nav Haugesund.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok