Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

problem z wydaniem pozwolenia na pobyt z policji - Norwegia

6 Postów
Wiking
Witam serdecznie
mam pewnien problem, otóż 17 maja poszłam na policję załatwić pozwolenie na pobyt (oczywiście z umową od pracodawcy). Pani mnie obsłużyła (porozumiewam się w j. angielskim) i powiedziała, że za około tydzień pozwolenie przyjdzie listem poleconym na mój adres. Minęły 2 tygodnie, listu nie było, więc poszłam się dowiedzieć o co chodzi? Była już inna kobieta i poinformowała mnie, że mieli jakiś problem z systemem i musieli poprosić o pomoc policję w Trondheim i muszę czekać. OK czekałam czekałam aż w końcu znowu poszłam po tygodniu i co? znowu usłyszałam tą samą bajkę i dalej mam czekać. A ja nie mogę ruszyć dalej, tzn. załatwić karty podatkowej ani numeru personalnego! Problem mam również z wypłatą wynagrodzenia bo nie mam karty! Co mogę zrobić w tej sytuacji? czy ktoś z Państwa też tak długo czekał?? Słyszałam o osobach, które załatwiły pozwolenie w 2-4 dni a tu zaraz będzie miesiąc! Proszę o Państwa opinie i pomysły!
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za podpowiedzi
malaeb
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
38 Postów

(Haniia)
Nowicjusz
Witaj.Ja dokladnie taka sama sytuacje mialam )wiec na poczatek trzeba sie zglosic z umowa o prace na policji,<oni wydadza zaswiadczenie ze dokumenty oddane>(ja rowniez mialam czekac na list z pozwoleniem no i czekam do dzis a minelo juz rok i 7 miesiecy))))Ztym wydanym dokumentem z policji idziesz do skatte oni daja Ci numer personalny<numer tymczasowy>nastepnie idziesz do banku i dostajesz tymczasowa karte platnicza ,i to chyba wszystko.Ale w tej chwili z tego co wiem nie potrzeba pozwolenia ,pozwoleniem jest umowa o prace .Pozdrawiam i zycze powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
38 Postów

(Haniia)
Nowicjusz
a jeszcze jedno do zalozenia konta w banku jest potrzebny paszport ,jesli masz umowa na czas nieokreslony to powinnas od razu dostac staly numer personalny tak ja mimo ze nie mam pozwolenia.A i karta bankowa juz powinna rowniez byc ze zdjeciem ,na ta karte zalatwisz wszystkie urzedowe sprawy,bez pozwolenia udalo mi sie nawet wymienic prawo jazdy na norweskie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
17-ego maja powiadasz...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Sethur napisał:
17-ego maja powiadasz...
na policji chyba było czynne?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Wiking
17go albo 18go już nie pamiętam dokładnie, ale chyba raczej 18tego rzeczywiście, przecież 17go było święto
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Haniia napisał:
a jeszcze jedno do zalozenia konta w banku jest potrzebny paszport ,jesli masz umowa na czas nieokreslony to powinnas od razu dostac staly numer personalny tak ja mimo ze nie mam pozwolenia.A i karta bankowa juz powinna rowniez byc ze zdjeciem ,na ta karte zalatwisz wszystkie urzedowe sprawy,bez pozwolenia udalo mi sie nawet wymienic prawo jazdy na norweskie

dawno takich bzdur nie czytałem.

Myślałem zawsze, że to o zameldowanie chodzi, ale jak widać jednak nie.

rok i 7 miesięcy czekasz? może weź o azyl sie postaraj??

@maleb nie wiem jak ty sie posługujesz językiem angielski ale masz tu info ze strony oficjalnej UDI

www.udi.no/Norwegian-Directorate-of-Immi...-EUEEAEFTA-citizens/

rejestracja on-line najpierw, a potem na politi (jeśli ci tego nie powiedzieli na politi to już sobie wyobrażam jak ty znasz ten angielski)

dajecie czadu dziewczyny, czego to my tu jeszcze sie dowiemy ciekawego?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
122 Posty
Magda P
(pepcia83)
Stały Bywalec
noooooooooo nie moge!!!!!!17 maja byles na policji????? zalatwic dokumenty????? a trzezwy!!!
ludzie od roku pozwolenie sie zalatwia od reki jak masz prace !!!! najpierw sie logujesz na stronie udi , potem po dniach paru jak ci pasuje idziesz na policjei mowisz ze sie logowales dajesz paszport i czekasz pani sprawdza drukuje papierek i dziekuje ! ( dobrze miec ze soba umowe o prace dla tych barziej wymagajacych na policji bo jeszzcze sie tacy zdarzaja )
ztym do skettenten po nr pers. i tyle na to czekasz okolo 2-3 tyg. czasem szybciej , a wszystko jest w ksiazce bezplatnej w skarbowce NOWICJUSZ W NORWEGII
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
Niestety tak wygląda to tylko w dużych miastach, mniejsze posterunki policji wymagają (jeszcze!!)
wniosków na papierze, tym samym wydłużając procedurę rejestracji. Tylko w Oslo, Kirkenes i Stavanger nie są przyjmowane papierowe formularze.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
56 Postów
jolanta janik
(neli 38)
Nowicjusz
witam was serdecznie ja mieszkam w no juz 3 latka i powiem wam ze na pozwolenie czekalam tylko 3 miesiace ale urodzilam tu dziecko 2010r i pozwolenie dostalam od reki
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok