Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Zasiłki na dzieci w Norwegii-pary w konkubinacie - Norwegia

Czytali temat:
MultiNOR Konsultant Krzysztof J Jolka57 (4879 niezalogowanych)
2 Posty
Kamil K
(Kamillov)
Wiking
Szanowni forumowicze.
Wiem ,że temat zasiłków był poruszany wielokrotnie na forum i podzieliliście się już swoją ogromną wiedzą. Chciałbym usystematyzować wiedzę na ten temat w tym poście, ponieważ mam pewne watpliwości i nie mogę pozwolić sobie na błąd.
Wkrótce wyjeżdzam do Norwegii, moja córka ma już prawie 13mcy, chciałbym złożyć dokumenty i tutaj pojawiają się wątpliwości. Proszę o informacje lub instrukcję:
1) składam wniosek o zasiłek Barnetrygd i Kontantstøtte oddzielnie; należą się dwa, czy jeden?
2) Żyję w konkubinacie, we trójkę jesteśmy zameldowani pod jednym adresem; jakie dokumenty musi zorganizować moja partnerka?
3)Słyszałem, że potrzebne jest zaświadczenie, że niemowlak nie uczęszcza do przedszkola( prawda czy fałsz)
Nadmieniam, że wszystkie te informacje są dla mnie niezwykle istotne, ponieważ kiedy będę w No, moja partnerka i dziecko będą u teściowej na drugim końcu Polski i raczej nierealne będzie aby mogła pobrać i dosłać mi kolejne dokumenty. Proszę o wyrozumiałość i pełnowartościowe informacje, które z pewnością przydadzą się mi i osobom , które są w podobnej sytacji.
Pozdrawiam serdecznie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Kontantstøtte nie należą się, jeśli dziecko zostaje w Polsce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Kamil K
(Kamillov)
Wiking
na stronie Nav znalazłem inną informację na ten temat:
www.nav.no/805383895.cms
Alternatywa 2 podpunkt drugi:Jeżeli drugie z rodziców dziecka nie pracuje w kraju rodzinnym i nie pobiera zasiłku dla bezrobotnych – jesteś uprawniony/a do świadczeń rodzinnych z Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
90 Postów
Gosia Z
(goshia)
Początkujący
gama28 napisał:
Kontantstøtte nie należą się, jeśli dziecko zostaje w Polsce.

Osobiście nigdy nie interesowałam się tym tematem, bo sama nie mam dzieci. Słyszałam tylko, że należy się barnetrygd. Ostatnio zrobiło się jednak głośno w mediach na temat odpływu również kontantstøtte do Polski. Zdziwiłam się bo to sporo pieniążkow i dlatego też myślałam, że trzeba mieszkać w Norwegii z dziećmi.
Całe szczęście jak dotąd Polacy wpłacili więcej do wspólnej kasy niż z niej pobrali, bo byłby kwas. Z powodu obawy przed obciążeniem systemu już zostajemy porównywani do Pakistańczyków, a to nieprzyjemne, mimo że nic osobiście do nich nie mam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
47 Postów
DARIUSZ klasa
(DarekMarek)
Nowicjusz
...a moze orientujecie sie jak to jest kiedy Maz pracuje w Norwegii a zona z dzieckiem jest w innym kraju i tam pracuje. Czy zasilek tez maja szanse dostac?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Kamillov według strony NAV są specyficzne sytuacje, gdy te pieniądze mogą być wypłacane na dziecko, które przebywa poza granicami Norwegii. Poczytaj sobie, albo poproś kogoś o przeczytanie z norweskiego. Ja nie mam czasu się w ten temat zagłębiać teraz, a mnie samej nie dotyczy, bo moje dzieci są tu ze mną.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
dudek POTEK
(patita)
Wiking
ja tez mam pytanko,na jedno dostaje zasilek rodziny a teraz urodzilo mi sie drugie czy na drugie tez sie nalezy rodzine przebywaja w polsce
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
patita napisał:
ja tez mam pytanko,na jedno dostaje zasilek rodziny a teraz urodzilo mi sie drugie czy na drugie tez sie nalezy rodzine przebywaja w polsce
tak, ale pod warunkiem, że to drugie ma mniej niż 18 lat
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
dudek POTEK
(patita)
Wiking
ktos mi powiedzial ze sie nie nalezy jedno ma 5lat a drugi18 miesiecy dzieki [file]
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Wiking
A jakie zasiłki pobierasz ? bo moje dzieci dopiero przyjadą do Norwegii ( łączenie rodzin)
Co to jest Kontantstøtte ?
Pozdrawiam..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok