Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czy warto do Bergen? Proszę o opinię. - Norwegia

Czytali temat:
Rafał Gadomski ADRIAN ADRIAN Karlos90 wlodek1972 Janik ... ,,, SŁAWOMIR MARIUSZ CYGA Agnieszka8928 Lazarek Jan Rafał Partyka (4685 niezalogowanych)
22 Posty

(Vaersasnil)
Wiking
Witam!

Bardzo proszę o konstruktywną opinię. Właśnie zakończyłem pracę w Polsce i znajomi Norwegowie namawiają mnie na przeprowadzkę do Bergen. Załatwili już nawet mieszkanie na jakiś czas. Mam wykształcenie średnie, pracowałem jako administrator sklepu internetowego i kierowca/dostawca, trochę na produkcji i przy wykończeniach mieszkań w Danii, ale nielegalnie, więc nieudokumentowane. Mówię bardzo dobrze po angielsku, ale niewiele po norwesku. Dużo rozumiem i ciągle się uczę, ale na pewno nie byłbym jeszcze w stanie się swobodnie porozumiewać.
Czy jest sens jechać nie mając nagranej pracy? Może to być cokolwiek, sprzątanie, ogrodnictwo itp.
Czy będąc na miejscu jest szansa znalezienia jakiejkolwiek pracy na początek, biorąc pod uwagę słabą znajomość norweskiego?
Mam znajomych Norwegów, którzy obiecują pomoc, ale przecież nie pójdą za mnie do pracy.
I czy z każdej pracy da się wyżyć, a nie jak w Polsce, że czasami nie wiadomo, co zrobić z wypłatą, bo na nic nie wystarcza?

Proszę o poważne potraktowanie tematu, opinię, radę itp.
Może propozycję pracy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty

(Vaersasnil)
Wiking
No litości... Nikt nie ma nic sensownego do powiedzenia?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
Ewa Kasprzyk
(ebkas)
Nowicjusz
Jeżeli zamierzasz dopiero szukać pracy to musisz mieć ze sobą zapas pieniędzy. Nie wiem ile będzie Cię kosztował wynajem mieszkanie, jedzenie. Życie w No jest drogie. Na początek możesz w NO szukać pracy przez 3 miesiące. Tyle możesz przebywać. Nie ukrywam, że znajoość norweskiego to duży atut. Jeżeli masz duże wsparcie od norwegów i jesteś pewien, że można na nich polegać to czemu nie. Powodzenia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty

(Vaersasnil)
Wiking
Tusen takk, Ebkas, du er saa snil

Za dobrych czasów objechałem Norwegię wzdłuż i wszerz jako turysta. Znam mniej więcej warunki i koszta, jednak nie pod względem pracy.
Fy flate, to po trzech miesiącach bez pracy deportacja?
Zostało mi 2 tygodnie na podjęcie decyzji i chyba polecę...
Mam nadzieję, że w NAV-ie mają jakieś oferty dla średnio kumatych, jeżeli chodzi o norweski. Tzn. rozumiem jakieś 90%, gorzej z mówieniem, bo nie mam praktyki.

Dużo jest Polaków w Bergen? Jest ktoś tutaj? I jak to jest naprawdę z tymi legendami, że za granicą z rodakami się lepiej nie zadawać? Macie jakieś rady i doświadczenia?

Med vennlig hilsen...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
w nav pracy na tacy nie podadzą ....skierują cię na ich stronę http://www.nav.no w celu jej przestudiowania . możesz to zrobić już dziś . przy odrobinie szczęścia można coś tam znależć a z tego co rozmawiam z poszukującymi pracy najlepiej chodzić osobiście do biura firmy albo pożądanego miejsca pracy .
z rodakami to możesz się zadawać albo i nie ....twoja wola . ja tam mam swoich znajomych i nierobię segregacji ze względu na narodowość . równie dużo jest ok polaków , litwinów co norków
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
68 Postów

(Unnskyld)
Początkujący
Oferty pracy dla srednio kumatych?
Sprzatanie bo tu angielski czasami wystarcza (to zalezy od firmy) albo praca w polskich firmach budowlanych bo polski wystarcza.

Jesli masz czas i pieniadze na przeczekanie to sprobuj szczescia a noz widelec .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty

(Vaersasnil)
Wiking
Dzięki za odpowiedzi. Znaczy, że ludziska tam są i żyją jakoś, nawet bez znajomości języka

Andre ved mark, stronę NAV usiłuję studiować, ale nie rozumiem aż tyle Tzn. wiem, o co chodzi, a najczęściej o biegłą znajomość norweskiego w mowie i piśmie. Do rodaków nic nie mam, tylko pytam, bo krążą różne opowieści.

Unnskyld, nie ma problemu, na początek może być cokolwiek. Da się wyżyć ze sprzątania? Czy to prawda, że polskie firmy gorzej płacą? No i pewnie dobrze by było być jednak z Norwegami, żeby się języka szybko nauczyć.
Czas mam gorzej z pieniędzmi Mam za to załatwiony układ, że za mieszkanie w Bergen nie będę musiał płacić czynszu, ani kaucji do momentu, kiedy znajdę pracę. Tylko czy znajdę w 3 miesiące...?

I jeszcze pytanie.
Jak wygląda stosunek Norków do szukających pracy Polaków? Jakaś dyskryminacja, nieprzychylne nastawienie itp? Patrzą krzywo, czy też są spoko i otwarci? Jakaś statystyka?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok