Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(2118 niezalogowanych)
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
tutaj sprawa Rozy

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,...i__Sad__to_moze.html

z artukulu wynika,ze matce odebrano w przeszlosci czworke dzieci,ktore z nia nie chcialy utrzymywac kontaktu
na ile sa wiarygodne media-tego nie moze stwierdzic nikt
prawdopodobnie odebranie Rozy mialo charakter zapobiegawczy,moze decyzja byla zbyt pohopna,ale ile razy sa takie sytuacje,ze zarzuca sie kuratorom i sedziom opieszalosc w dzialaniu,ze robia cos dopiero,jak dziecko znajduje policja w nocy samo na ulicy itp
nie chcialabym byc naprawde na miejscu sedziego,ktory musi stwierdzic i to w trybie pilnym(tu nie ma czasu na kilkumiesieczne obserwacje),czy dziecko jest w danej rodzinie bezpieczne
wlasciwie to cokolwiek by nie zrobil bedzie zle
odbierze-za pohopnie,nie odbierze-dziecku sie cos stanie i opinia publiczna go pozre zywcem....

btw....pamietam,ze od pierwszej klasy sami biegalismy z bratem z kluczami na szyi,tak jak prawie wszystkie inne dzieci
rodzice niestety musieli pracowac
zmienily sie czasy i zmienilo sie pojecie dziecka zaniedbywanego....czy slusznie?na to pytanie trudno jest odpowiedziec...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
Kiedyś był taki satyryczny program z Tadeuszem Rossem Dziennik TV czy też Wiadomości TV.Zapamiętałem z niego jedno zdanie-Polska to dziwna kraj,a może lepiej by pasowało chory kraj???W związku tym nasuwa się wniosek że trzeba leczyć ten kraj.Tylko jak i gdzie???Kto by się tego podjął??Myślę nad tym już ponad 20 lat i wychodzi mi zawsze to samo - siłom trza to zrobić.Nie wiem co by było lepsze,elektrowstrząsy czy też kij do bejsbola??Czytam właśnie "STRACH" Jana T. Grossa ,bardzo ciekawa lektura o nas polakach(do czego jesteśmy zdolni)polecam zwłaszcza młodszemu pokoleniu.Może wtedy spojżymy bardziej krytycznie na siebie jako społeczność
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
truskawkowa napisał:

btw....pamietam,ze od pierwszej klasy sami biegalismy z bratem z kluczami na szyi,tak jak prawie wszystkie inne dzieci
rodzice niestety musieli pracowac
zmienily sie czasy i zmienilo sie pojecie dziecka zaniedbywanego....czy slusznie?na to pytanie trudno jest odpowiedziec...

Racja, biegało się z kluczami i nikomu nie przeszkadzało, że dziecko łaziło po osiedlu do wieczora czekając na rodziców. Obecnie w dobie wyszukiwania zła we wszystkim co się dzieje, skończyłoby się w sądzie. Jakiś czas temu osiedlowe "kamery" ukuły plotkę jakoby moje dzieci były zaniedbywane, ponieważ chodzą w chłodne dni bez czapek i przy +5°C syn chodził w trampkach . Problem wynikł ze swobody jaką mają w doborze ubioru na zasadzie "zmarzniesz to szybko wrócisz". Dzięki temu dzieciaki są zahartowane i bardzo rzadko chorują , niestety co poniektóre osobniki nie są w stanie tego zrozumieć i są gotowe robić koło pióra. Zmuszeni do reakcji rozpuściliśmy kontrplotkę i sprawa ucichła. Wyobraźcie sobie jaki mógłby być problem, gdyby "kamera" nudząca się w oknie poleciałaby z takimi sensacjami gdzieś do urzędu i trafiłaby na niezbyt rozgarniętą pracowniczkę, włos się jeży .

retier1 napisał:

...lepiej by pasowało chory kraj???W związku tym nasuwa się wniosek że trzeba leczyć ten kraj.Tylko jak i gdzie???Kto by się tego podjął??Myślę nad tym już ponad 20 lat i wychodzi mi zawsze to samo - siłom trza to zrobić.Nie wiem co by było lepsze,elektrowstrząsy czy też kij do bejsbola??...

Wniosek jak najbardziej słuszny, niestety jedynym skutecznym lekarstwem jest fizyczna eliminacja wszystkich szkodników, która w obecnych czasach jest mało prawdopodobna . Ewolucję już przerabialiśmy i g... wyszło, czas wrócić do starych i wypróbowanych metod .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Dino napisał:
... Jakiś czas temu osiedlowe "kamery" ukuły plotkę jakoby moje dzieci były zaniedbywane,....
Dobre ...
Uwspółcześnione...
W moich czasach na takich osobników mówiło się ...
...O!...uważaj bo na drugim w oknie siedzi wolna europa i prowadzi nasłuch...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
gabriel napisał:
Dino napisał:
... Jakiś czas temu osiedlowe "kamery" ukuły plotkę jakoby moje dzieci były zaniedbywane,....
Dobre ...
Uwspółcześnione...
W moich czasach na takich osobników mówiło się ...
...O!...uważaj bo na drugim w oknie siedzi wolna europa i prowadzi nasłuch...

Tak, pamiętam również kilka innych określeń raczej nie nadających się na forum . Uwspółcześniłem do kamer w czasach początku monitoringu miejskiego. Od strony technicznej działa podobnie, wszystko widzi i rejestruje .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
Aie,al..........e musicie przyznać że coś nam zostało z tej wolnej europy i socjalizmu.Jak się tak uważnie wczytać w niektóre posty ze zrozumieniem i uwagą to można zauważyć charakterystyczne akcenty minionej epoki . Można by powiedzieć nawet że robią to ludziska mimo woli ,ale może to kiedyś minie(100lub 200lat) jak się wymieszamy z europą czy też skandynawia Szkoda tylko że już tego nie zobaczę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
retier1 napisał:
Aie,al..........e musicie przyznać że coś nam zostało z tej wolnej europy i socjalizmu.Jak się tak uważnie wczytać w niektóre posty ze zrozumieniem i uwagą to można zauważyć charakterystyczne akcenty minionej epoki . Można by powiedzieć nawet że robią to ludziska mimo woli ,ale może to kiedyś minie(100lub 200lat) jak się wymieszamy z europą czy też skandynawia Szkoda tylko że już tego nie zobaczę
Zostało i to sporo, socjalizm nie był taki zły, jak zwykle zawiódł czynnik ludzki.
Wymieszanie będzie bardzo kolorowe . Warszawa wyglądająca jak Grønland , niektóre przedstawicielki wielorasowego społeczeństwa wyglądają całkiem ponętnie .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok