Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

W jaki sposob i czy to prawda???? - Norwegia

Czytali temat:
noregg (974 niezalogowanych)
3 Posty
seb ba
(panczo)
Wiking
Witam wszystkich!!!

Mam pytanie jestem tutaj nowy mam na mysli ta stronke moja Norwegia i na forum rowniez! Pytanie moje to; przeczytalem iz jest mozliwosc zarejestrowania sie w norweskim biurze pracy jako osoba poszukujaca pracy(i po tej tez rejestracji) mozna otrzymac zasilek typu;dniowka! Lecz obecnie przebywam w Holandii i mysle nad tym aby przyjechac do norwegii na stale wiec Czy faktycznie gdybym przyjechal do Norwegii mialbym szanse aby otrzymac ten zasilek dniowkowy?? Jesli tak to co musze najpierw zrobic?? A jesli nie mam szansy czy mozna ubiegac sie o jakas inna pomoc???Dzieki z gory za wasze odp. no i czekam! Pozdrawiam z holandii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
NIE PRAWDA,PRZEPISY DOSTEPNE W INTERNECIE NA STRONACH- NAV.NO,SKATTEETATEN.NO A OGOLNY INFORMATOR NA NY I NORGE.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
Aby jakikolwiek zasilek dostac niezaleznie od formy, nazwy, kwoty musi byc do tego jakas podstawa. Taka podstawa jest np. pobyt i praca w danym kraju przez odpowiedni okres, utrata tej pracy z jakichs powodow itd. itp....i dopiero wtedy mozna na cokolwiek liczyc. Nie bardzo rozumiem tok twego myslenia, bo chyba nie sadzisz, ze do jakiegokolwiek kraju mozesz przyjechac, isc sobie w tym samym dniu do urzedu, zarejestrowac sie jako bezrobotny i dostawac od razu kolejnego dnia od tego panstwa pieniadze z tytulu.... no wlasnie, z jakiego w ogole tytulu ???
Gdyby takie cos bylo mozliwe w roznych panstwach, moglbys sie zarejestrowac w Norwegii, Danii, Szwecji i Finlandii na przyklad i dostawac codziennie kase niewiadomo za co i dlaczego, nic nie robiac. Nie wiem od kogo slyszales takie rzeczy ale nie wydaje ci sie, ze cos tu jest ostro "nie halo" ???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów

(SUZII)
Początkujący
Tak tak powinna Norwegia wyplacac dagpenger wszystkim co tu przyjada , bo gdzies tam pracowali w swiecie ,ja mysle ze jeszcze powinni zjawic sie tu wszyscy emeryci rencisci ,oni tez sporo lat przepracowali ,a i byt poprawilby im sie znacznie najnizsza renta w Norge to 11000 kr plus dodatek za czlonkowstwo z zwiazkow zawodowych.A tak na powaznie i serio dziwi mnie tok myslenia ,tak jak mowilam wczesniej olakom wydaje sie ze wszystko nalezy sie i juz.....?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
... czy sie stoi cz sie lezy 11000 sie nalezy ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
Fajna sprawa ciekawe gdzie wypisuja takie głupoty?albo kto to wymysla...ludzka fantazja nie zna granic....ale jeszcze bardziej dziwi mnie bezmyslność ludzi ktorzy w to wierzą...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
to jeszcze nic mi ostatnio znajomy powiedział ze jak kupi tu sobie laptopa to zwroca mu podatek 25 proc
ludzka głupota badz naiwnosc nie zna granic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
seb ba
(panczo)
Wiking
Dzieki wszystkim za odpowiedzi- co do moje go pytania to naprawde gdzies to wyczytalem nie bardzo teraz pamietam gzdzie ale faktycznie wyczytalem!!!

Teraz wiem na pewno ze to KIT!! Ale bylo warto sie dowiedziec co o tym myslicie i co macie do powiedzenia,jeszcze raz wielkie dzieki!!!pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
kami napisał:
to jeszcze nic mi ostatnio znajomy powiedział ze jak kupi tu sobie laptopa to zwroca mu podatek 25 proc
ludzka głupota badz naiwnosc nie zna granic

Witam wszystkich....moj pierwszy post tutaj...

akurat to jest prawda...sklep wypelnia odpowiednie dokumenty przy zakupie i przy wyjezdzie z Norwegii(w ciagu miesiaca od zakupu jakiegokolwiek towaru)na celnicy zalatwiamy zwrot podatku vat...
jest to tak zwany tax free...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
yhy ale nie jak masz stałe zameldowanie w norwegii prace i ogolnie całe twoje zycie jest tu a nie w pl to chyba raczej nie ma tax free
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok