witkg napisał:witam serdecznie,opisze po krotce moja sytuacje i w miare mozliwosci jakby ktos sie orientowal w temacie prosze o sugestje.2 mies.temu dostalem 3 miesieczne wypowiedzenie mieszkania do 01.06.,jest nas 4-ka(zona+2 malych dzieci).Jak wiadomo ciezko jest znalezc cos z taka ferajna zwlaszcza ze visningi to castingi i nikt za bardzo nie chce patrzec na Polakow z 2 malych dzieci i bez pelnej kasy na depozyt.nie zarabiam strasznej kasy dlatego jest ciezko odlozyc a na marginesie to w skedsmo kommune i komunach okolicznych jest bardzo malo mieszkan do wynajecia.sytuacje jeszcze podkreca fakt ze 2 dni temu tj.28.04 zostalem zwolniony z pracy bo poszedlem do szefa uzgodnic kiedy moge wziac 10 tyg.naleznego mi z NAVU urlopu tzw.papa permision na nowo narodzone dziecko.Stary wykrecil sie tak ze w zwolnieniu napisal ze jest slaba sytuacje finansowa firmy i niestety jest kryty.Tak ze za miesiac jestem bezrobotnym i wlasnie w tej kwestji mam pytanie:czy syn szefa ktory jest rowniez wlascicielem mieszkania z ktorego mamy zostac usunieci ma prwo wyrzucic nas na bruk z 01.06. i a czy ja mam jakies prawo mu sie przeciwstawic i niezgodzic z tym?bede wdzieczny za wszelkie sugestje i jakakolwiek pomoc bo niestety ludzie w Navie jakos za duzo nie wiedza i jestem na poniedzialek umowiony juz z nastepna osoba ktora tez nie wiem czy mi jakos pomoze.PYTAŃ PARĘ...
- 1. dlaczego trzy miesiące temu dostałeś te wypowiedzenie , i czy je przyjąłeś wtedy bezproblemowo , znaczy z uwagami -/ lub bez uwag/-na piśmie , oznaczającym wypowiedzenie w ustawowym terminie.??? .
- 2. dlaczego teraz twierdzisz ,że Ktoś chce Was usunąć i wyrzucić na Bruk ...
/ bezpodstawnie/-!!! .przecież jest legalne pismo wypowiadające umowę Najmu za porozumieniem stron i to aż z trzymiesięcznym wypowiedzeniem...!!! .
- 3.-----------
- 4.----------
Ech parę pytań zadał bym Tobie jeszcze , tylko mogę być ŹLE ODEBRANY ...
Wiem ,że masz poważny kłopot , niemniej nie ma skutku bez przyczyny.
Ponadto , dlaczego jak tylko dostałeś TO wypowiedzenie , nie poprosiłeś by pomogli Tobie w znalezieniu Innego podobnego mieszkania.
Przecież ogólnie tak jest , że były właściciel z reguły , pomaga w znalezieniu czegoś innego , oraz jest zarazem gwarantem , wystawiającym referencje dla innego właściciela o Twojej bezproblemowej postawie w sprawie współżycia i regularnego płacenia czynszu...
Tak przy okazji...
Później padają pytania przez INNYCH szukających mieszkań...
..." dlaczego Norgi jak słyszą , że szukający to Polak to mówią , że mieszkanie jest już wynajęte"...
To tak do przemyślenia ...
Do tematu
Jeżeli wypowiedzenie było zgodne z prawem zawartym w umowie o wynajęcie mieszkania to Twoim Obowiązkiem jest opuścić to mieszkanie zgodnie z datą uwiecznioną na tym dokumencie .
Nawet wtedy gdy nie będziesz miał w danym momencie gdzie mieszkać , bo to będzie świadczyło tylko i wyłącznie o TWOJEJ NIEUDOLNOŚCI ORGANIZACYJNEJ...
Jak masz kłopot ze znalezieniem mieszkania to zgłoś się do Komuny , nieraz mają mieszkania socjalne...
Ewentualnie może jest gdzieś w pobliżu Hotel robotniczy lub tani kemping...
Jednego czego nie proponuję w Twoim przypadku to stawiać się i wykłócać bo możesz nigdzie nie wynająć już mieszkania i będziesz zmuszony wracać do Polski .Ponadto taką postawą będziesz psuł opinię Innym Rodakom szukającym podobnie jak Ty mieszkania ...
A NORGI SĄ BARDZO PAMIĘTLIWI I WREDNI w takich przypadkach...