Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

jakie mam prawo? - Norwegia

Czytali temat:
grzegorz kk Pawel Z Magdalena C Marcin Świerczyński (3002 niezalogowanych)
10 Postów
Wiking
witam serdecznie,opisze po krotce moja sytuacje i w miare mozliwosci jakby ktos sie orientowal w temacie prosze o sugestje.2 mies.temu dostalem 3 miesieczne wypowiedzenie mieszkania do 01.06.,jest nas 4-ka(zona+2 malych dzieci).Jak wiadomo ciezko jest znalezc cos z taka ferajna zwlaszcza ze visningi to castingi i nikt za bardzo nie chce patrzec na Polakow z 2 malych dzieci i bez pelnej kasy na depozyt.nie zarabiam strasznej kasy dlatego jest ciezko odlozyc a na marginesie to w skedsmo kommune i komunach okolicznych jest bardzo malo mieszkan do wynajecia.sytuacje jeszcze podkreca fakt ze 2 dni temu tj.28.04 zostalem zwolniony z pracy bo poszedlem do szefa uzgodnic kiedy moge wziac 10 tyg.naleznego mi z NAVU urlopu tzw.papa permision na nowo narodzone dziecko.Stary wykrecil sie tak ze w zwolnieniu napisal ze jest slaba sytuacje finansowa firmy i niestety jest kryty.Tak ze za miesiac jestem bezrobotnym i wlasnie w tej kwestji mam pytanie:czy syn szefa ktory jest rowniez wlascicielem mieszkania z ktorego mamy zostac usunieci ma prwo wyrzucic nas na bruk z 01.06. i a czy ja mam jakies prawo mu sie przeciwstawic i niezgodzic z tym?bede wdzieczny za wszelkie sugestje i jakakolwiek pomoc bo niestety ludzie w Navie jakos za duzo nie wiedza i jestem na poniedzialek umowiony juz z nastepna osoba ktora tez nie wiem czy mi jakos pomoze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
witkg napisał:witam serdecznie,opisze po krotce moja sytuacje i w miare mozliwosci jakby ktos sie orientowal w temacie prosze o sugestje.2 mies.temu dostalem 3 miesieczne wypowiedzenie mieszkania do 01.06.,jest nas 4-ka(zona+2 malych dzieci).Jak wiadomo ciezko jest znalezc cos z taka ferajna zwlaszcza ze visningi to castingi i nikt za bardzo nie chce patrzec na Polakow z 2 malych dzieci i bez pelnej kasy na depozyt.nie zarabiam strasznej kasy dlatego jest ciezko odlozyc a na marginesie to w skedsmo kommune i komunach okolicznych jest bardzo malo mieszkan do wynajecia.sytuacje jeszcze podkreca fakt ze 2 dni temu tj.28.04 zostalem zwolniony z pracy bo poszedlem do szefa uzgodnic kiedy moge wziac 10 tyg.naleznego mi z NAVU urlopu tzw.papa permision na nowo narodzone dziecko.Stary wykrecil sie tak ze w zwolnieniu napisal ze jest slaba sytuacje finansowa firmy i niestety jest kryty.Tak ze za miesiac jestem bezrobotnym i wlasnie w tej kwestji mam pytanie:czy syn szefa ktory jest rowniez wlascicielem mieszkania z ktorego mamy zostac usunieci ma prwo wyrzucic nas na bruk z 01.06. i a czy ja mam jakies prawo mu sie przeciwstawic i niezgodzic z tym?bede wdzieczny za wszelkie sugestje i jakakolwiek pomoc bo niestety ludzie w Navie jakos za duzo nie wiedza i jestem na poniedzialek umowiony juz z nastepna osoba ktora tez nie wiem czy mi jakos pomoze.PYTAŃ PARĘ...
- 1. dlaczego trzy miesiące temu dostałeś te wypowiedzenie , i czy je przyjąłeś wtedy bezproblemowo , znaczy z uwagami -/ lub bez uwag/-na piśmie , oznaczającym wypowiedzenie w ustawowym terminie.??? .
- 2. dlaczego teraz twierdzisz ,że Ktoś chce Was usunąć i wyrzucić na Bruk ...
/ bezpodstawnie/-!!! .przecież jest legalne pismo wypowiadające umowę Najmu za porozumieniem stron i to aż z trzymiesięcznym wypowiedzeniem...!!! .
- 3.-----------
- 4.----------
Ech parę pytań zadał bym Tobie jeszcze , tylko mogę być ŹLE ODEBRANY ...
Wiem ,że masz poważny kłopot , niemniej nie ma skutku bez przyczyny.

Ponadto , dlaczego jak tylko dostałeś TO wypowiedzenie , nie poprosiłeś by pomogli Tobie w znalezieniu Innego podobnego mieszkania.
Przecież ogólnie tak jest , że były właściciel z reguły , pomaga w znalezieniu czegoś innego , oraz jest zarazem gwarantem , wystawiającym referencje dla innego właściciela o Twojej bezproblemowej postawie w sprawie współżycia i regularnego płacenia czynszu...

Tak przy okazji...
Później padają pytania przez INNYCH szukających mieszkań...

..." dlaczego Norgi jak słyszą , że szukający to Polak to mówią , że mieszkanie jest już wynajęte"...
To tak do przemyślenia ...

Do tematu

Jeżeli wypowiedzenie było zgodne z prawem zawartym w umowie o wynajęcie mieszkania to Twoim Obowiązkiem jest opuścić to mieszkanie zgodnie z datą uwiecznioną na tym dokumencie .
Nawet wtedy gdy nie będziesz miał w danym momencie gdzie mieszkać , bo to będzie świadczyło tylko i wyłącznie o TWOJEJ NIEUDOLNOŚCI ORGANIZACYJNEJ...
Jak masz kłopot ze znalezieniem mieszkania to zgłoś się do Komuny , nieraz mają mieszkania socjalne...
Ewentualnie może jest gdzieś w pobliżu Hotel robotniczy lub tani kemping...

Jednego czego nie proponuję w Twoim przypadku to stawiać się i wykłócać bo możesz nigdzie nie wynająć już mieszkania i będziesz zmuszony wracać do Polski .Ponadto taką postawą będziesz psuł opinię Innym Rodakom szukającym podobnie jak Ty mieszkania ...
A NORGI SĄ BARDZO PAMIĘTLIWI I WREDNI w takich przypadkach...

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
221 Postów

(Veileder)
Stały Bywalec
witkg napisał:
witam serdecznie,opisze po krotce moja sytuacje i w miare mozliwosci jakby ktos sie orientowal w temacie prosze o sugestje.2 mies.temu dostalem 3 miesieczne wypowiedzenie mieszkania do 01.06.,jest nas 4-ka(zona+2 malych dzieci).Jak wiadomo ciezko jest znalezc cos z taka ferajna zwlaszcza ze visningi to castingi i nikt za bardzo nie chce patrzec na Polakow z 2 malych dzieci i bez pelnej kasy na depozyt.nie zarabiam strasznej kasy dlatego jest ciezko odlozyc a na marginesie to w skedsmo kommune i komunach okolicznych jest bardzo malo mieszkan do wynajecia.sytuacje jeszcze podkreca fakt ze 2 dni temu tj.28.04 zostalem zwolniony z pracy bo poszedlem do szefa uzgodnic kiedy moge wziac 10 tyg.naleznego mi z NAVU urlopu tzw.papa permision na nowo narodzone dziecko.Stary wykrecil sie tak ze w zwolnieniu napisal ze jest slaba sytuacje finansowa firmy i niestety jest kryty.Tak ze za miesiac jestem bezrobotnym i wlasnie w tej kwestji mam pytanie:czy syn szefa ktory jest rowniez wlascicielem mieszkania z ktorego mamy zostac usunieci ma prwo wyrzucic nas na bruk z 01.06. i a czy ja mam jakies prawo mu sie przeciwstawic i niezgodzic z tym?bede wdzieczny za wszelkie sugestje i jakakolwiek pomoc bo niestety ludzie w Navie jakos za duzo nie wiedza i jestem na poniedzialek umowiony juz z nastepna osoba ktora tez nie wiem czy mi jakos pomoze.

Co do wypowiedzenia: jezeli masz 3-miesieczny okres wypowiedzenia, licza sie w/g prawa lokalowego (Husleieloven) pelne miesiace kalendarzowe, tzn. jezeli otrzymales wypowiedzenie w lutym, mozesz mieszkac do konca maja.
Wlasciciel nie ma prawa wyrzucic cie na bruk wlasnorecznie ("selvtekt" ), jezeli natomiast odmowisz opuszczenia lokalu po uplywie terminy wypowiedzenia, wlasciciel najprawdopodobniej skieruje sprawe do komornika (namnsmannen/namsfogden) - tylko on (ew. w asyscie policji) moze fizycznie wyrzucic cie z mieszkania (dokonac eksmisji).

@Gabriel: wiem, ze ty bardziej szczekasz niz gryziesz , ale wczuj sie w sytuacje witg. Moralizowanie tu nie pomoze, ma facet problem...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Veileder napisał:
[b](...)Moralizowanie tu nie pomoze, ma facet problem...

Facet takze wyolbrzymia problem.. Nie ma mowy o wyrzuceniu na bruk, skoro otrzymal wypowiedzenie najmu..

@witkg: Urlop tak czy siak powinien Ci sie nalezec. Zadzwon do Arbeidstilsynet i przedstaw sytuacje. Bedziesz mial podstawy do wyegzekwowania tego, co Ci sie nalezy, jezeli nie droga ugody, to przynajmniej z urzedu. Jezeli w gre bedzie wchodzil czas, udaj sie do adwokata. To nie jest tak kosztowne jak wszyscy dookola trabia
W kwestii mieszkania niestety chyba nikt Ci nie pomoze. Cztery miesiace to dosc dlugi okres aby pomyslec o depozycie (banki oferuja nisko oprocentowane kredyty na depozyt).
Powodzenia..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Veileder napisał:@Gabriel: wiem, ze ty bardziej szczekasz niz gryziesz , ale wczuj sie w sytuacje witg. Moralizowanie tu nie pomoze, ma facet problem...
Wiesz w Twoim wydaniu , te powyższe słowa skierowane w Moim kierunku , nie bardzo Mi pasują do Twojej prezentowanej Tu na Forum Osoby.
Czyżbyś miał jakiś kompleks i chciał się przypodobać co niektórym ...?
Jesteś Osobą wykształconą i chwała Tobie , jednak obracasz się w środowisku podobnym Tobie "białych kołnierzyków"-/bez obrazy/- dlatego stosujesz właśnie taki sposób postrzegania otoczenia .
Też jestem wykształconym człowiekiem , jednak poza deską i biurem , przebywam też większą część zawodowego czasu , wśród Ludzi od łopaty , kilofa i paru innych narzędzi budowlanych , dlatego uważam , iż dobrze znam ich mentalność .
W Moich ustach takie zwroty są prawie na miejscu , jednak staram się ich bez potrzeby nie używać . Ot tak sobie , zostałem wychowany .

W jaką Ja mam się wczuć sytuację ...skoro Facet pisze ...tak jak pisze ...
Ja Osobiście już Tu w Norge ..."ŚWIECIŁEM OCZYMA " za Rodaków którzy mieli mieszkać po pół roku , a po dwóch uciekali chyłkiem ,nie płacąc w całości za czynsz i prąd ...
Ech idę na spacer .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
221 Postów

(Veileder)
Stały Bywalec
Drogi Gabrielu, to mial byc komplement pod Twoim adresem... Nie gryz!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
witkg napisał:

Wspolczuje ci, bo sama cos takiego mam za soba. W tej kwestii niewiele sie zmienilo w przeciagu 3 lat.
Niestety, jezeli jestescie pelna rodzina, to z mieszkaniem musicie sobie poradzic sami, kommune wam nie da lokalu socjalnego. Najlatwiej jest wynajac od meglera, bo jemu nie zalezy komu wynajmuje. Ale musisz miec pieniadze na 3 miesieczny depozyt. Jezeli ich nie masz, kommune moze udzielic ci kredytu.
Niestety po raz kolejny, pojawia sie problem - nie masz zabezpieczenia kredytu, bo nie masz pracy.
Ktos poradzil Arbeidstillsynet, jest to dobry poczatek, ale dlugo trwa. Twoja zona moze dostac foreldrepenger jesli urodzila dziecko. To dosc spore pieniadze, jezeli w miare dobrze zarabiala przed porodem. jezeli chcesz to pokieruje cie jak zlozyc wniosek. Ty mozesz zlozyc o zasilek. I dacie jakos rade. Oczywiscie jezeli te przywileje sobie wypracowaliscie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Veileder napisał:
Drogi Gabrielu, to mial byc komplement pod Twoim adresem... Nie gryz!
Jaki to komplement ...!!!
Na całym "ŚWIECIE" zwrot typu ...:
-"nie szczekaj"...
-"odszczekaj ..TO lub TAMTO"...
-"szczekasz jak pudel"...
Jest... OBRAŹLIWE i tyle ...

Ech z kim Ja Tu dyskutuję...przecież,,," Biały Kołnierzyk"... nigdy nie zrozumie ..."Robotnika"...

IDĘ SPAĆ... papatki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
221 Postów

(Veileder)
Stały Bywalec
To Bialy Kolnierzyk Ci wyjasni: Oznacza, to, zes ty nie taki grozny, jak z pozoru wygladasz...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak

Dobrze Hilton radzisz, ale tu były trzy miesiące na "ruchy" i jeszcze został miesiąc. Co zaś poradzisz ludziom, którzy mają się wyprowadzić dzisiaj i jeszcze oficjalnie nic o tym nie wiedzą, zero informacji . Dopiero cztery dni temu bąknęła coś o wyprowadzce lokalna prasa:

Budstikka: Nielegalny Høvikhuset.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok