Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
42 Posty
Marta Podsiadlik
(martitta)
Nowicjusz
Witam! niestety chyba nie masz wyjścia i musisz poczekać na przewóz kota.Miałam taką samą sytuacje, byłam u weterynarza i po pobraniu krwi kot musi jeszcze pozostać w kraju przez 120 dni i niestety nie można tego przyspieszyć. Jeśli zdecydujesz się na przewóz bez badań to w razie kontroli albo wracasz z powrotem albo kota zabierają i mogą uspać.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
98 Postów
malina .
(carla)
Początkujący
ja wyjezdzam z moim kotem w kwietniu, nie wiem jeszcze jak to bedzie ale mnie weterynarz poinformowal,że należy:
1) czip
2)paszport
3) badanie na wscieklizne- tzn zaszepiono ja (kotka) na wsciekliznę i po 4 miesiacach krew pobrano i wysłano do laboratorium- to jest najkosztowaniejsza sprawa wyjazdu kota bo kosztowalo 300 zl.
4) na 24h przed wyjazdem musi byc jeszcze odrobaczona i po przyjezdzie do Norwegii musicie się udac raz jeszcze do weterynarza na odrobaczenie
no i musi miec wszystkie badania, sczepienia w paszporcie aktualne.
i zeby nie przepadaly badania co roku musi byc szczepiony przed terminem wpisanym w paszport.

mama nadzieje ze to wszystko. tak mi powiedzial weterynarz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Kow@lski)
Wiking
Zdaje sie jakies atrakcje mnie ominely, bo pare wypowiedzi usunieto...o kotach
Ale to tak jest jak czlowiek ciezko haruje dzien w dzien i nie jest w stanie sledzic /nawet gdyby chcial/ wszystkich wysublimowanych wynurzen...o kotach.
Miauuuuuuuuu..........................
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
małgorzata pasiut
(małgosia84)
Wiking
Hej!
Miałam taki sam problem. Otóż kupiłam z mężem szczeniaczka w Polsce. Mieliśmy niecały miesiąc aby załatwić wszystkie szczepienia łącznie z badaniem krwi. Weterynarz nie zrobił badania krwi bo jak stwierdziliśmy wspólnie i tak nie byłoby sensu bo piesek miał być przewieziony w zbyt krótkim czasie a wyniki badań nie zdążyłyby nawet przyjść nie mówiąc juz o tz."kwarantannie"czyli tych 4 miesiącach po. Weterynarz sprawdził również że takie badania obecnie nie są juz potrzebne. Pojechaliśmy. Na lotnisku oczywiście zostaliśmy dokładnie sprawdzeni-paszport pieska, wszystkie szczepienia ale nikt dosłownie nikt nie pytał o ŻADNE badanie krwi. Najważniejsze są szczepienia. Jak zwierzę ma wszystkie niezbędne pieczątki w paszporcie to nie będzie żadnego problemu, ważne jest również odrobaczenie zwierzęcia-zwracaja na to uwagę!. Mój piesek podróżuje kilka razy w roku (obecnie ma 1,5 roku) i nigdy nie mieliśmy żadnych problemów. Pozdrawiam"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
Hej!!

mam taki problem bo kupiłem świnię w Polsce , taką normalną hodowlaną najzwyklejszą świnię, jak ją kupowałem był to mały prosiaczek i ważył zaledwie 10 kg, ale teraz od roku trochę mu się podrosło bo waży prawie 170kg, i żre wszystko co mu się tam wrzuci do jego korytka , przedtem jak był mały jadł tylko suchą paszę i koncentrat , no i trochę popijał wodą , ale teraz żre bez opamiętania ile wlezie . Chciałbym także przetransportować go jakoś do Norge, ale nie wiem jak ??? boję się że po drodze tyle rzeźni itd. także może ktoś mi go odebrać i przerobić na mięsko --- co mam zrobić bo nie wiem ???
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
...to proste

podloz swinie komus!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
powiatowy myśliciel napisał:
Hej!!

mam taki problem bo kupiłem świnię w Polsce ... trochę mu się podrosło bo waży prawie 170kg...co mam zrobić bo nie wiem ???

po pierwsze musisz ją odchudzić trochę tak w okolice 100kg żeby się w oczy nie rzucała za bardzo. później wyrób paszport bo w Norwegianie wymagają. ubierz w spodnie i kurtkę dżinsową, pokrop dokładnie wódką, przypnij torbę podręczną taką ze 30 kg o wymiarach 40x60x50 cm i śmiało na pokład. jakoś przejdzie w tłoku po świętach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
dziękuję za pomoc i porady ---na pewno skorzystam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
powiatowy myśliciel napisał:
dziękuję za pomoc i porady ---na pewno skorzystam
oczywiście, że staramy się pomagać najlepiej jak umiemy. wielu już zdążyliśmy pomóc i oby tak dalej
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
małgosia84 napisał:
Hej!
Miałam taki sam problem. Otóż kupiłam z mężem szczeniaczka w Polsce. Mieliśmy niecały miesiąc aby załatwić wszystkie szczepienia łącznie z badaniem krwi. Weterynarz nie zrobił badania krwi bo jak stwierdziliśmy wspólnie i tak nie byłoby sensu bo piesek miał być przewieziony w zbyt krótkim czasie a wyniki badań nie zdążyłyby nawet przyjść nie mówiąc juz o tz."kwarantannie"czyli tych 4 miesiącach po. Weterynarz sprawdził również że takie badania obecnie nie są juz potrzebne. Pojechaliśmy. Na lotnisku oczywiście zostaliśmy dokładnie sprawdzeni-paszport pieska, wszystkie szczepienia ale nikt dosłownie nikt nie pytał o ŻADNE badanie krwi. Najważniejsze są szczepienia. Jak zwierzę ma wszystkie niezbędne pieczątki w paszporcie to nie będzie żadnego problemu, ważne jest również odrobaczenie zwierzęcia-zwracaja na to uwagę!. Mój piesek podróżuje kilka razy w roku (obecnie ma 1,5 roku) i nigdy nie mieliśmy żadnych problemów. Pozdrawiam"

polski weterynarz powiedzial ze badanie krwi nie jest juz potrzebne?tu sie to robi na potege. i przewaznie wbija sie wynik do paszportu.
ciekawi mnie tylko czy cos sie zmienilo i tylko kliniki zarabiaja na badaniach krwi?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok