facio napisał:
kupiłem elektronarzędzia (szlifierka kontowa, piła tarczowa ręczna,wkrętarka, itp) nie wiedziałem że mogę mieć zwrot podatku. Ze sklepu mam tylko paragon a kwit TAX FREE powiedzieli że nie mają i że mam sobie załatwić we własnym zakresie, czy może ktoś umial by mi pomóc.
Mozesz, pod warunkiem, ze nie masz norweskiego numeru personalnego (sprawdza to na miejscu)..
Jezeli jedziesz, zatrzumujesz sie w Svinesund (po prawej, przy wjezdzie do Szwecji), tam maja okienko do obslugi osob fizycznych, celnik wyelnia druk w oparciu o dane z paszportu, Ty dopisujesz swoj adres, numer konta etc..., celnik podbija, w domciu robisz kopie paragonow i wysylasz calosc na adres, ktory jest na druku.
Jezeli lecisz, to po przejsciu przez kontrole osobista szukasz budki z Toll'ami.. Procedura identyczna, na Gardermoen gotowke kiedys wyplacali od reki, jak jest teraz - nie wiem..
PS.. Jezeli wartosc przedmiotow przekroczy wartosc wolna od Vat w Polsce (kiedys bylo to 1200pln - ile jest teraz, musisz sprawdzic), bedziesz musial dolaczyc kopie wplaty za polski VAT.