Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
3 Posty
Paweł Gaweł
(PawełGaweł)
Wiking
Dzieki za dotychczasowe, pomocne odpowiedzi. Prosze jednak jeszcze przychylnych ludzi o kolejne odpowiedzi na moje pytania, komentarze na ten temat. Z gory dziekuje. pozdrawiam serdecznie!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
PawełGaweł napisał:
...10.Czy po ukonczniu 67 lat, mozemy przeprowadzic sie do PL i pobierac emeruture z Norwegii w koronach, ktora na polskie warunki bedzie stosunkowo wysoka (bedziemy musieli byc nadal zameldowani?), czy bedzie ona musiala byc wyplacana z Norwegii przez zus i czy na tym nie stracimy?....
Witaj. Nie sadze abys musial sie tym teraz przejmowac. Masz 28 lat. Do emerytury w Norwegi zostalo ci w najlepszym wypadku 34 lat. W tym czasie twoje dzieci, ktore zabierzesz ze soba z Polski skoncza norweskie szkoly, zdobeda norweskich przyjaciol, zaloza rodziny i beda mialy wnuki najprawdopodobniej tu w Norwegi. Nie podejrzewam, ze bedziesz chcial ich tu zostawic a sam wrocic do Polski. Chyba ze sie myle i nie lubisz wnukow
Po drugie skad wiesz jaka ta emerytura na polskie warunki bedze po cwierc wieku? Moze i w Polsce bedzie to nie duzo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
Wiking
Opcja czytania forum jest dostepna rowniez dla gosci geniuszu..
Obserwuje ten burdel dluzej niz Ty.
Jesli walczysz o sprawiedliwosc, wyslij swoje zgloszenie na SHERIFF.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Jaka Ładna pyskóweczka co poniektórych użytkowników... , żeby jeszcze chociaż te posty zawierały coś sensownego to bym zrozumiał ....
A tak to tylko gołe ataki ,na Daną Osobę przez Inną...

A do niedawna narzekano na ..."Gabriela"... ,że gdzie nie wejdzie w temat , to tylko ubliża... .
A TU PROSZĘ ...proszę ...samo dno...i to bez Mojej Persony...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
GienekR napisał:

Jesli walczysz o sprawiedliwosc, wyslij swoje zgloszenie na SHERIFF.

A o co zawalczyl GieniekR w swoim pierwszym poscie ?

Zarejestrowal sie jak rycerz sprawiedliwy i zawalczyl o dobre imie jasty102, znanego na forum z cwaniacko-buraczanych wypowiedzi
To moze wyslij swoje zgloszenia na SHERIF
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
Wiking
Nie popieram Jasty102..stosunek do pisanych przez niego postow mam obojetny..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
GienekR napisał:

Kogo to ku*wa obchodzi? siedziałeś sobie jako gość to było na tym poprzestać. Zalogowałeś się tu tylko po to żeby komuś nawrzucać? Jak masz coś do powiedzenia w temacie to się wypowiedz, a osobiste wycieczki możesz sobie na priva wysyłać a nie zaśmiecać czyjś wątek.
Hilton w przeciwieństwie do ciebie wiele razy odpowiadała na temat.
(pozostaje kwestia tego że czasem starzy użytkownicy też pisali bez sensu co nie było usuwane przez moda, ale to inna para "gumowcy" )

Wracając do temu jaki założył Paweł.
Przyjazd tutaj na hura z całą rodziną to była by pomyłka. Norwedzy nie potrzebują na tyle nowych pracowników żeby ktoś ci załatwił prace, mieszkanie, prace dla żony i pomógł z przesiedleniem się.
Musiałbyś mieć bardo niszowy zawód na który nie mogą znaleźć tubylca.
Najbezpieczniej byłoby jakbyś znalazł prace w NO będąc jeszcze w PL lub jak twierdzisz że masz znajomych którzy mogą pomóc na początek to przyjechać i szukać pracy na miejscu co jednak wiąże się z kosztami i to nie wiadomo na jak długo bo z pracą to bywa różnie.
Jeśli już udało by ci się znaleźć prace to po około roku ciułania kasy byłbyś wstanie stwierdzić czy zostaje i za zaoszczędzone pieniądze wynajmuje mieszkanie kupuje autko i ściągam tu rodzinę czy może zawinąć(lub zostać jeszcze) się z odłożoną kasą do kraju i pchnąć we własny biznes lub dołożyć do domu.
Bez czasowej rozłąki z rodziną się nie obejdzie, a jak już tu pobędziesz trochę to na większość pytań sam będziesz mógł odpowiedzieć.
Każdy ma swój punkt widzenia i potrzeby, jednym wystarczy samo życie w NO (skromne nawet), a innym nawet perspektywa dobrze płatnej i stałej pracy nie odpowiada i wolą wracać do Polski.
Większości osobom po przyjechaniu do NO spada entuzjazm co do tego kraju, twierdzą że jest lepiej ale nie jest to kraina "mlekiem i miodem płynąca".
Za najniższą wypłatę przeżyjesz ale BARDZO skromnie.
Jak praca w PL się kończy to szukaj teraz jakiejś w NO. "rok nie wyrok"
żadne rady forumowiczów czy znajomych ci nie dadzą tyle co własne doświadczenia.

Co do emerytury to jeśli uzyskasz ją w Polsce w wieku 65 lat to ewentualne dodatki (lub całą emeryturę) z NO dopiero w wieku 67 lat dostaniesz. tu prawo obowiązuje na terenie danego kraju. Co do konkretnych rozwiązań prawnych to nie wiem nic na razie. Mi pozostało jeszcze ostanie 41lat do emerytury, w Polsce pracowałem krótko i jeszcze wiele się może zmienić, a na pewno się zmieni w tej kwestii.
Dużo emerytów norweskich mieszka np. w Hiszpanii i kasę dostają,ale tu rząd norweski zaczyna coś kombinować i myśli jakby tu opodatkować "uciekinierów".

Wiek emerytalny w PL 65 lat dla mężczyzn i 60lat dla kobiet na pewno się zmieni.
System emerytalny który działa w Polsce upadnie, im prędzej tym lepiej bo przywileje emerytalno-rentowe mamy tak rozbudowane jak nikt inny na świecie ("mundurówka" górnicy i masę lewych rencistów). Przyrost naturalny mały, średnia długość życia rośnie a ZUS jest już na grubym minusie. Osoby korzystające z tych świadczeń teraz i w niedalekiej przyszłości robią "niedźwiedzią przysługę" własnym dzieciom i wnukom.

Sorki że tak mało konkretów,ale na te pytania na które znałem odpowiedzi już ktoś mnie wyprzedził.
Jednak zawsze to jakaś dodatkowa informacja do wyrobienia sobie opinii. czy warto?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
Wiking
Zuzu napisał:
GienekR napisał:

Kogo to ku*wa obchodzi? siedziałeś sobie jako gość to było na tym poprzestać. Zalogowałeś się tu tylko po to żeby komuś nawrzucać? Jak masz coś do powiedzenia w temacie to się wypowiedz, a osobiste wycieczki możesz sobie na priva wysyłać a nie zaśmiecać czyjś wątek.
Hilton w przeciwieństwie do ciebie wiele razy odpowiadała na temat.
(pozostaje kwestia tego że czasem starzy użytkownicy też pisali bez sensu co nie było usuwane przez moda, ale to inna para "gumowcy" )

Wracając do temu jaki założył Paweł.
Przyjazd tutaj na hura z całą rodziną to była by pomyłka. Norwedzy nie potrzebują na tyle nowych pracowników żeby ktoś ci załatwił prace, mieszkanie, prace dla żony i pomógł z przesiedleniem się.
Musiałbyś mieć bardo niszowy zawód na który nie mogą znaleźć tubylca.
Najbezpieczniej byłoby jakbyś znalazł prace w NO będąc jeszcze w PL lub jak twierdzisz że masz znajomych którzy mogą pomóc na początek to przyjechać i szukać pracy na miejscu co jednak wiąże się z kosztami i to nie wiadomo na jak długo bo z pracą to bywa różnie.
Jeśli już udało by ci się znaleźć prace to po około roku ciułania kasy byłbyś wstanie stwierdzić czy zostaje i za zaoszczędzone pieniądze wynajmuje mieszkanie kupuje autko i ściągam tu rodzinę czy może zawinąć(lub zostać jeszcze) się z odłożoną kasą do kraju i pchnąć we własny biznes lub dołożyć do domu.
Bez czasowej rozłąki z rodziną się nie obejdzie, a jak już tu pobędziesz trochę to na większość pytań sam będziesz mógł odpowiedzieć.
Każdy ma swój punkt widzenia i potrzeby, jednym wystarczy samo życie w NO (skromne nawet), a innym nawet perspektywa dobrze płatnej i stałej pracy nie odpowiada i wolą wracać do Polski.
Większości osobom po przyjechaniu do NO spada entuzjazm co do tego kraju, twierdzą że jest lepiej ale nie jest to kraina "mlekiem i miodem płynąca".
Za najniższą wypłatę przeżyjesz ale BARDZO skromnie.
Jak praca w PL się kończy to szukaj teraz jakiejś w NO. "rok nie wyrok"
żadne rady forumowiczów czy znajomych ci nie dadzą tyle co własne doświadczenia.

Co do emerytury to jeśli uzyskasz ją w Polsce w wieku 65 lat to ewentualne dodatki (lub całą emeryturę) z NO dopiero w wieku 67 lat dostaniesz. tu prawo obowiązuje na terenie danego kraju. Co do konkretnych rozwiązań prawnych to nie wiem nic na razie. Mi pozostało jeszcze ostanie 41lat do emerytury, w Polsce pracowałem krótko i jeszcze wiele się może zmienić, a na pewno się zmieni w tej kwestii.
Dużo emerytów norweskich mieszka np. w Hiszpanii i kasę dostają,ale tu rząd norweski zaczyna coś kombinować i myśli jakby tu opodatkować "uciekinierów".

Wiek emerytalny w PL 65 lat dla mężczyzn i 60lat dla kobiet na pewno się zmieni.
System emerytalny który działa w Polsce upadnie, im prędzej tym lepiej bo przywileje emerytalno-rentowe mamy tak rozbudowane jak nikt inny na świecie ("mundurówka" górnicy i masę lewych rencistów). Przyrost naturalny mały, średnia długość życia rośnie a ZUS jest już na grubym minusie. Osoby korzystające z tych świadczeń teraz i w niedalekiej przyszłości robią "niedźwiedzią przysługę" własnym dzieciom i wnukom.

Sorki że tak mało konkretów,ale na te pytania na które znałem odpowiedzi już ktoś mnie wyprzedził.
Jednak zawsze to jakaś dodatkowa informacja do wyrobienia sobie opinii. czy warto?

Nie obchodzi mnie to czy obchodzi to ciebie czy kogokolwiek innego..
Jesli jestes jednym z tych co siedza przy lawce koscielnej z ciastkami co 2 metry to wszystko tlumaczy..kumpelsko/forumowa solidarnosc..
Nie argumentuj zasmiecaniem watku bo to akurat dla mnie najmniej wazne..

Napisales :
Ladnie to tlumaczysz ...potwierdzasz tylko teze "kolesiostwa"

nie zalogowalem sie po to zeby nawrzucac. pisze co mysle. to sie nazywa wymiana pogladow.
nie wkupiam sie do gangu ani do partii zebym musial odj...bac swoje i po roku powiedziec ze cos mi sie nie podoba. nie bulwersuj sie wiec ze pojechalem komus w swoim pierwszym poscie..
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
GienekR napisał:
Zuzu napisał:
GienekR napisał:

Nie obchodzi mnie to czy obchodzi to ciebie czy kogokolwiek innego..
Jesli jestes jednym z tych co siedza przy lawce koscielnej z ciastkami co 2 metry to wszystko tlumaczy..kumpelsko/forumowa solidarnosc..
Nie argumentuj zasmiecaniem watku bo to akurat dla mnie najmniej wazne..

Napisales :
Ladnie to tlumaczysz ...potwierdzasz tylko teze "kolesiostwa"

nie zalogowalem sie po to zeby nawrzucac. pisze co mysle. to sie nazywa wymiana pogladow.
nie wkupiam sie do gangu ani do partii zebym musial odj...bac swoje i po roku powiedziec ze cos mi sie nie podoba. nie bulwersuj sie wiec ze pojechalem komus w swoim pierwszym poscie..

to co piszesz to się nazywa hipokryzja do kwadratu. Nic poza pisaniem nie na temat nie potrafisz, ale jak to jeden z użytkowników napisał 80% Polaków to analfabeci, więc ma co się dziwić że odpowiedz na zadane pytanie jest nie możliwa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(olka84)
Wiking
Witam.
Ja na razie mieszkam w Pl. Jestem samotną matką 2 dzieci, mam prace w Pl ale prawda jest taka ze mimo iż mam skończone studia żeby się utrzymać siebie z dziećmi muszę mieszkać z rodzicami a wolałabym mieć swój kąt.Przez długi czas nosiłam się z zamiarem wyjazdu do Szkocji ale tam jest coraz gorzej na rynku pracy. Jetem osobą która chce uczciwie zapracować na swoje utrzymanie a nie liczyć na zapomogi od państwa. Teraz się zastanawiam czy nie lepiej byłoby z pracą w krajach skandynawskich ale moja wiedza na ich temat jest niewielka. Dlatego też cieszę się do znalazłam to forum, myślę że skompletuje informacje
Pozdrawiam wszystkich
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok