Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Pawel Przybylek ala3 (1700 niezalogowanych)
8 Postów
Justyna Lach
(softis@wp.pl)
Wiking
ankaper, proszę nie zrozumieć mnie źle, nie tak miały zostać odebrane moje słowa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
Skoro tak to sprobujmy od poczatku.
Wazne jest, aby maz mial dochod, ktory zapewni utrzymanie dla rodziny tu w Norwegi. Musi takze miec warunki mieszkaniowe odpowiednie dla rodziny. Samo posiadanie firmy tego nie zapewnia, firma musi przynosic dochody. Dlatego wazne jest jakie sa jego dochody i warunki mieszkaniowe. Jezeli to jest spelnione to mozecie do niego dolaczyc na zasadzie laczenia rodzin. Potrzebujesz akt slubu i akty urodzenia twoj i dzieci. Wszystko przetlumaczone lub wydane w Polsce na specjalnych drukach. Tyle o laczeniu rodzin.
Zasilek na dzieci nalezy sie takze jezeli dzieci przebywaja w Polsce. Oprocz zasilku rodzinnego nalezy sie takze zasiłek na dzieci w wieku od 1 do 3 lat. Jest to okolo 3000 nok miesiecznie na dziecko, pod warunkiem, ze dziecko nie uczeszcza do przedszkola w Norwegi.
Tyle o zasilkach na dzieci.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
tu masz linka w którym możesz coś doczytać

www.nav.no/805383895.cms
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Justyna Lach
(softis@wp.pl)
Wiking
Bardzo dziękuję za odpowiedz. Sprawa wygląda tak, mój mąż jest zwolniony z płacenia podatku do końca listopada 2011 roku, jego firma nie przynosi jak do tej pory żadnych dochodów, brak zleceń. Warunki mieszkaniowe mamy zapewnione, ponieważ od lutego mamy wynajęte mieszkanie za oszczędności z polski. Wygląda na to że nic nie wyjdzie z mojego pobytu tam do momentu znalezienia przez męża pracy lub zaczęcia wykonywania zleceń i odprowadzania podatku . Chciałbym dowiedzieć się w takim razie jak wygląda sprawa z zasiłkiem na dziecko w Polsce? Rozumując, prawdopodobnie z powodu braku dochodów przez męża też nie ma na to szans? Chyba, że jeżeli jest inaczej to prawdopodobnie, może nam się ten zasiłek nie należeć gdyż ja pobieram tu w kraju zasiłek macierzyński na dziecko do końca marca.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Justyna Lach
(softis@wp.pl)
Wiking
dzięki, poczytam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
zasada jest taka że jeżeli pobierasz jakiś zasiłek na dziecko w polsce to w norge dostaniesz o tyle pomniejszony z kwoty 970nok . druga kwestia że pewnie tego zasiłku ci tu nie przyznają niestety
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
Ewa Kasprzyk
(ebkas)
Nowicjusz
Ja też byłam na macierzyńskim w Polsce i otrzymywaliśmy zasiłki na dzieci w Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Justyna Lach
(softis@wp.pl)
Wiking
A czy nie było tak że zrezygnowała pani z zasiłku w Polsce na koszt zasiłku w Norwegii ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
softis ...zapewniam cię że utrzymanie dziecka w norwegii jest o wiele większe niż ten zasiłek tak że dopóki mąż nie zacznie zarabiać to przemyśl sobie dobrze wyjazd . no chyba że macie naprawde duże te oszczędności
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
@ankaper, kontantstøtte nalezy sie jesli dziecko uczszcza do przedszkola w niepelnym wymiarze godzin, wtedy zasilek ten jest pomniejszany odpowiednio. 100% to 3303 korony.

@softis, twoj maz musi wykazac dochod w Norwegii, a wtedy zasiłek na dziecko bedzie sie nalezal. Ty z dzieckiem mozesz do niego przyjechac, ale nie na stale w takiej sytuacji, bo niestety nie dostaniecie nic z NAVu, bo nie ma ku temu podstaw. Nie dostaniecie tez zgody na laczenie rodzin, tak jak ankaper napisala.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok