Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Kleszcze - Norwegia

Czytali temat:
justa b. krzysztof mroz (1173 niezalogowanych)
202 Posty
Agnieszka N.
(AgaN)
Stały Bywalec
Sluchajcie czy ktos z Was mial kleszcza??...wlasnie wczoraj po powrocie z lasu, zauwazylam kleszcza na rece pomiedzy palcami....maly ale zdazyl sie wbic....wyciaglam go stroznie, calego z glowka...zdezynfekowalam....czy istnieje mozliwosc zarazenia sie bolerioza?....bo nie wiem czy wybrac sie do lekarza po antybiotyki....dzis sladu nie ma po ukoszeniu ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Ja bym zadzwonila do lekarza i dowiedzaila sie co sie w tej sytuacji robi. Nie wiem czy w Noregii daja automatycznie antybiotyki, ale zadzwonic zawsze warto.

Moj pies co kilka dni przychodzi z kleszczem. Nigdy mu nic nie bylo, no ale wiadomo, pies to pies.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
365 Postów

(alma78)
Stały Bywalec
Mój synek też miał kleszcza , byłam z nim u lekarza . Powiedziano mi , że jak wyjęłam całego i nic się z tym nie dzieje to nie ma co panikować . W razie gorączki lub gdyby miejsce po ugryzieniu zrobiło się czerwone to wtedy przyjść .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
90 Postów
Rafał M.
(Rafał M.)
Początkujący
ja radze sie dokllladnie obejrzec,centymetr po centymetrze,pare razy milem kleszcze(w PL)i tak jak kolezanka pisze wyzej,jesli wyjmie sie calego ok,trzeba to robic bardzo delikatnie,,najlepiej jednak zadzwonic do lekarza,bo nie wiem jak w norge sytuacja wyglada
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
Rafał M. napisał:
ja radze sie dokllladnie obejrzec,centymetr po centymetrze,pare razy milem kleszcze(w PL)i tak jak kolezanka pisze wyzej,jesli wyjmie sie calego ok,trzeba to robic bardzo delikatnie,,najlepiej jednak zadzwonic do lekarza,bo nie wiem jak w norge sytuacja wyglada

Tak jak juz napisala alma78, lekarz w Norwegii (tak jak i w Polsce) powie to samo. Jesli kleszcz zostal caly usuniety, nie powstaje zaczerwienienie (goraczka), to nic sie z tym nie robi. Kleszcze byly, sa i bede, jak inne zyjatka Na szczescie w norweskich lasach, jest ich o wiele mniej niz w polskich.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok