Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Karol S ON Tamten (1074 niezalogowanych)
1 Post

(Hilton)
Wiking
lenka, a swoją drogą, to NAV odmowil ci drugiego zasiłku bo nie masz pobytu, a rodzinne nadal ci wypłacają? Zaraz dojda do tego, ze dziecka nie ma w NO i jego ojciec bedzie musiał zwrocić pieniądze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
74 Posty
kasia f.
(kasiula77)
Początkujący
z tego co mi wiadomo to ojciec nic nie bedzie zwracal bo nie byli malzenstwem i zasilek rodzinny byl na Lenke. i niestety jak dojda co i jak ,bedzie musiala zwrocic pieniadze ale nie koniecznie sa wyjatki ale sporadyczne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
290 Postów

(agnieszkaj81)
Stały Bywalec
Hilton napisał:
lenka, a swoją drogą, to NAV odmowil ci drugiego zasiłku bo nie masz pobytu, a rodzinne nadal ci wypłacają? Zaraz dojda do tego, ze dziecka nie ma w NO i jego ojciec bedzie musiał zwrocić pieniądze.

Jak on bedzie musial zwrocic to dobrze mu tak.Bedzie mial nauczke.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
kafar napisał:
z tego co mi wiadomo to ojciec nic nie bedzie zwracal bo nie byli malzenstwem i zasilek rodzinny byl na Lenke. i niestety jak dojda co i jak ,bedzie musiala zwrocic pieniadze ale nie koniecznie sa wyjatki ale sporadyczne.

A w ktorym miejscu napisala, ze rodzinne było na nią? Bo ze o kontantstøtte złożyła na siebie, to napisala. Jeśli rodzinne rowniez pobiera na siebie, to znaczy ze pracowala w NO i mogla zarejestrowac sie na siebie, a jednak nie zrobila tego.
Jesli NAV odmówił jej drugiego zasiłku z powodu braku pozwolenia na pobyt, to czy wypłacałby jej nadal rodzinne? Gdzie tu logika? Mogłoby sie zdarzyc ze przez 2 miesące pieniądze byłby wypłacane ale przez pomyłke i dostalaby pismo, ze zaprzestaja płacenia bo...... .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
Option 2:

You are a national of an EEA country and are working in Norway whereas your family are living in your home country

* If the child’s other parent is working in their home country, either as a wage earner or as self-employed, and has the right to the same type of benefit there, the benefit in the home country will be taken into account when the Norwegian benefit is assessed. The same will apply if the other of the child’s parents receives unemployment benefits in the home country. If the benefit in the home country is less than the Norwegian benefit, Child benefit and cash benefit in Norway will be paid by that amount which exceeds the benefit in the home country.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
lena rozmus
(lenka.r)
Wiking
no niestety nie moge. na takiego trafilam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
lena rozmus
(lenka.r)
Wiking
Hilton.
Nie pracowałam nigdy w Norwegii, dostalam jedynie pozwolenie na pobyt (na podstawie łączenia rodzin).
wszystkie papiery zawsze były składane na mnie. acha i z tego co się dowiedzialam konkubinat w NO jest na tych samych zasadach co małzenstwo więc mi pieniądze (970)przysługują.
co do pobytu mój wspaniały exs twierdzi ze przez to iż my mamy z dzieckiem pobyt On nie dostaje zwrotu podatku -zawsze dopłaca np w tym roku 9.000nok. dla mnie to jakas bzdura by osoba która utrzymuje 3-os rodzinę tak śmiesznie była rozliczona? ale ja sie na tym nie znam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Tak, konkubinat jest traktowany tak samo jak małzenstwo. Ale jesli sie rozstaliscie to nie powinnas juz pobierac rodzinnego, a jesli pobierasz to znaczy ze nie dokonalas formalnosci w NO. A bedzie to dla ciebie cios finansowy, jak NAv w koncu dojdzie to tego ze ciebie tu nie ma.
Z tym ze teraz to nie kumam, czy jestes w NO czy w PL ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
150 Postów
Ten podatek to tez jakies bzdury ,moj maz prowadzi firme i malzonki mieszkajace w pl pobieraja rodzinne ,tyle ze meldunek ojca i dziecka musi byc ten sam .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
61 Postów
Magdalena Bogdańska
(ladyinblue)
Początkujący
Też już się pogubiłam, ale tak samo jestem pewna, że Barnetrygd będziesz musiała zwrócić od momentu kiedy skończyło się pozwolenie. Jeśli byłabyś tu, w NO przysługiwałoby Ci wiele świadczeń z tytułu samotnej matki, ale skoro wróciłaś do PL, to ze strony NO praktycznie nic Ci się nie należy. Dziwi mnie tylko to, że Nav się jeszcze tego nie dopatrzył, ale podejrzewam, że jest to tylko kwestia czasu niestety.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok