Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jak wykasować licencję w NRK - Norwegia

17 Postów
Michał Wesoły
(KIBOL)
Wiking
Witam!
Niedawno musiałem zapłacić za 6 miesięczny abonament w NRK i teraz chciałbym wykasować swoje dane aby nie płacić kolejnej części abonamentu za 2010r. Szukałem an stronie NRK ale nie mogę tam nigdzie znaleźć kasacji mojego nr licencji!!

Jak wiecie ja to zrobić napiszcie trochę ok wielkie dzięki!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
Ewa Kasprzyk
(ebkas)
Nowicjusz
Niestety nie mozesz usunąć swoich danych. Abonament płaci się za posiadanie telewizora.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Jedyna opcja to taka , że zgłaszasz na piśmie do NRK Stały wyjazd z Norge do Kraju Ojczystego...
I dlatego Wstrzymujesz dalsze opłaty za Licencję ...

Jednak pamiętaj , że tak faktycznie musiał byś zrobić .... , automatycznie wymeldowując się z miejsca w którym mieszkasz , zgłaszając ten fakt do Urzędu Ewidencji Ludności oraz do Skatteetaten .

Opłata licencyjna w naszym Polskim znaczeniu jest nazwą mylącą , bo ta opłata nie dotyczy telewizji jako takiej .
Tylko samego odbiornika telewizyjnego , lub radia , lub tunera satelitarnego ...
Jeżeli któryś z tych elementów posiadasz to już jesteś zobowiązany prawnie do opłaty licencyjnej...
Nawet jak masz odbiornik kupiony za granicą Norge .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Michał Wesoły
(KIBOL)
Wiking
A czy jak zgłoszę ze usunąłem odbiornik TV i nie korzystam z żadnych usług NRK to jest możliwość anulowania 2 części abonamentu i kolejnego roku...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
KIBOL napisał:
A czy jak zgłoszę ze usunąłem odbiornik TV i nie korzystam z żadnych usług NRK to jest możliwość anulowania 2 części abonamentu i kolejnego roku...

NIE!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
KIBOL napisał:
I tak i nie...
...Czynność BARDZO nietypowa , uciążliwa i NA PEWNO ŻENUJĄCA ...
To dla Ciebie aż taka strasznie duża kwota te 2tys.Nok. z hakiem ? .

Wszystko zależy od tego w jakiej okoliczności doszło do tego , że musiałeś zapłacić tą pierwszą ratę...
Jaki jest status mieszkania/kwatery/lokalu...który wynajmujesz ? .
To Twoje własne-kupione mieszkanie ...?.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Mój mąż kiedyś dzwonił do NRK w tej sprawie, gdy jeszcze nie używaliśmy NRK, a już za nie płaciliśmy, i powiedzieli mu, że może wyrejestrować telewizor (oczywiście musi się go również pozbyć), musi ściągnąć wszystkie anteny z budynku, nie może posiadać podłączonego dekodera, wtedy zgłasza to do NRK, oni przychodzą na kontrolę i już. Oczywiście takich kontroli, zwłaszcza niezapowiedzianych, można się spodziewać więcej w ciągu roku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
placisz jak napisal gabriel za "odbiornik" jako tako, mozna anulowac oplate NRK i mozna to zrobic rowniez w trakcie trwania aktualnego polrocznego abonamentu, sposoby to :
taki jak opisal gabriel czyli wyjazd z norwegii
za gama28 z kolei - wyrejestrowanie odbiornika i pozbycie sie go oraz anten (jest np. stary i oddajesz do punktu skupu)
trzeci to sprzedaz telewizora innej osobie, pamietaj jednak aby miec potwierdzenie tego jakiekolwiek

ja swego czasu kupilem tv , zaplacilem karta, abonament przyszedl bardzo szybciutko ale ledwie kilka miesiecy pozniej z powodu zmiany miejsca zamieszkania sprzedalem tv i anulowanie abonamentu przebieglo bez najmniejszego problemu (2 e-maile)
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
ja miałem z nimi trochę bardziej skomplikowaną walkę po zmianie mieszkania .

może ktoś wie gdzie na ich stronie można ( po wpisaniu np ID ) sprawdzić swój status ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
NRK to typowo komunistyczne propagandowe media, są tak samo wiarygodne i rzetelne jak "Północno Koreańska Centralna Telewizja" Nikt o zdrowych zmysłach nie wykupiłby dobrowolnie abonamentu u nich, więc pod przymusem i siłą jak mafia ściągają z ludzi kasę, jak już cię raz dopadli to koniec, wyrok brzmi dożywocie, no chyba, że dojdzie do władzy jedyna sensowna i wolnościowa partia liberalistene.org/
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok