Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

przemyt papierosów do Norwegii - Norwegia

2 Posty
Wojtek Wojtkowski
(barcest)
Wiking
Witam,

wybieram się do Oslo do kolegi na tydzień i prosił mnie abym przywiózł mu trochę polskich fajek.

Trochę to dość niesprecyzowane określenie ale mam do was forumowicze pytanie: Ile kartonów przejdzie na lotnisku?

Kiedyś ośmiokrotnie byłem w Londynie i za każdym razem miałem 16 kartonów fajek w torbach i przeszło.

Ma ktoś z tym jakieś doświadczenie? Jakie sankcje/kary grożą za przemyt? Jakie ilości są dopuszczalne?

Nie chciałbym wwozić czegoś za dużo i mieć później problemy...

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi w tym temacie.

Pozdrawiam
Wojtek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(giovi2)
Wiking
1 karton
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
barcest napisał:
Witam,

wybieram się do Oslo do kolegi na tydzień i prosił mnie abym przywiózł mu trochę polskich fajek.

Trochę to dość niesprecyzowane określenie ale mam do was forumowicze pytanie: Ile kartonów przejdzie na lotnisku?

Kiedyś ośmiokrotnie byłem w Londynie i za każdym razem miałem 16 kartonów fajek w torbach i przeszło.

Ma ktoś z tym jakieś doświadczenie? Jakie sankcje/kary grożą za przemyt? Jakie ilości są dopuszczalne?

Nie chciałbym wwozić czegoś za dużo i mieć później problemy...

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi w tym temacie.

Pozdrawiam
Wojtek

Jak nie masz szczescia to karton... sankcje...hmm za 16 bedie kilka tysi i ew. rzniecie w dupke paluchem celnika
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Wojtek Wojtkowski
(barcest)
Wiking
a jak będę miał szczęście to ile? Może się ktoś wypowiedzieć jak to jest przy kontrolach celnych w przypadku lotów do Norwegii?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
barcest napisał:
a jak będę miał szczęście to ile? Może się ktoś wypowiedzieć jak to jest przy kontrolach celnych w przypadku lotów do Norwegii?

Czy rozumiesz to co czytasz?? ..a moze przemycic za Ciebie??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Jezeli cie złapią, to pojdziesz do wiezienia. Lepiej kup papierosy na bezcłówce, sa w podobnej cenie, około 100 zł za karton
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
111 Postów
piotr kasprzak
(traveleroslo)
Początkujący
Hilton napisał:
Jezeli cie złapią, to pojdziesz do wiezienia. Lepiej kup papierosy na bezcłówce, sa w podobnej cenie, około 100 zł za karton

Nie ma znaczenia gdzie kupi.... tak czy inaczej moze miec tylko jeden karton... i z doswiadczenia wiem ze do 3 wagonow za bardzo sie nie czepiaja ... ale to wszystko zalezy na jakiego celnika sie trafii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(giovi2)
Wiking
traveleroslo napisał:
Hilton napisał:

Nie ma znaczenia gdzie kupi.... tak czy inaczej moze miec tylko jeden karton... i z doswiadczenia wiem ze do 3 wagonow za bardzo sie nie czepiaja ... ale to wszystko zalezy na jakiego celnika sie trafii

Lecialam z corka(Polska-Norwegia),ktora owego czasu miala 17 lat.Mialam karton fajek na siebie,ale na lotnisku w Norge stwierdzilam,ze zaryzykuje i kupie jeszcze jeden karton.
Oczywiscie zostalysmy z corka zatrzymane do kontroli.
Gdy celniczka zobaczyla ze mamy 2 kartony,zapytala:a corka ile ma lat?
Jeden karton mi zabrali i musialam zaplacic 300 kr(to bylo 2 lata temu)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
za szybko myslalam.Jezeli kupi na bezcłówce 16 kartonów to tez bedzie miał kłopoty, ale jesli kupi 5 to reaczej nie powinno byc problemu. Zawsze moze kogos poprosic zeby mu kupił np. dwa, a on reszte. Plastikowych toreb to chyba nie sprawdzaja, nie spotkałam sie z tym. Chyba ze na bezcł. tez moze tylko jeden karton kupic jedna ooba - nie wiem bo nie kupowalam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Kurcze zatsranawiem sie jak to zatrzymują do kontroli. latałam nie raz, po odprawie ręcznego, przechodzi sie przez bramki i czeka na samolot, w tym czasie mozna sobie isc do duty free i to co sie kupi normalnie wniesc do samolotu, Nie przypominam, zeby mi sprawdzali torbe przy wejsciu na pokład, mimo iz sprawdzaja jeszcze paszporty.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok