Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jak Piłsudski mógł zdobyć Moskwę. - Norwegia

Czytali temat:
czesio. oj tam nazwisko... Alicja Lewandowska Anna Bak R. C. edward skoczolek defenderr hei!sandokan bor11 Piotrsruba88 (620 niezalogowanych)
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
Czy jedna decyzja Józefa Piłsudskiego mogła zmienić losy nie tylko Polski, ale i całej Europy? Całkowite zwycięstwo nad bolszewikami w 1920 roku otworzyłoby przed Polską zawrotne perspektywy.
Mogliśmy stać się potęgą, byliśmy o krok od wielkości. Dlaczego jednak tak się nie stało? - Konsekwencją ocalenia bolszewizmu w 1920 roku była agresja 17 września, deportacje setek tysięcy Polaków na wschód, zbrodnia katyńska, obława augustowska, utrata Wilna i Lwowa, PRL, ubecja, Bierut i Jaruzelski.
Tego wszystkiego mogłoby nie być, gdyby Józef Piłsudski podjął w 1920 roku inną decyzję – przekonuje w rozmowie z Onetem Piotr Zychowicz.

Więcej na:
wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/jak-pi...-od-wielkosci/y7qx4e
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
A co Piłsudski o Polaczkach zwykł mawiać a z czego do tej pory na Litwie szydza
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
defenderr
(defenderr)
Maniak
Remigrant napisał:
Czy jedna decyzja Józefa Piłsudskiego mogła zmienić losy nie tylko Polski, ale i całej Europy? Całkowite zwycięstwo nad bolszewikami w 1920 roku otworzyłoby przed Polską zawrotne perspektywy.
Mogliśmy stać się potęgą, byliśmy o krok od wielkości. Dlaczego jednak tak się nie stało? - Konsekwencją ocalenia bolszewizmu w 1920 roku była agresja 17 września, deportacje setek tysięcy Polaków na wschód, zbrodnia katyńska, obława augustowska, utrata Wilna i Lwowa, PRL, ubecja, Bierut i Jaruzelski.
Tego wszystkiego mogłoby nie być, gdyby Józef Piłsudski podjął w 1920 roku inną decyzję – przekonuje w rozmowie z Onetem Piotr Zychowicz.

Więcej na:
wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/jak-pi...-od-wielkosci/y7qx4e

wylazles z nory scierwo gabriel zlodziej i damski bokser
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
bor11
(bor11)
Początkujący
jasta102 napisał:
O tobie jasta napisał: "taki gniot jak ty to może co najwyżej kury szczać prowadzać a twoja głowa co najwyżej na za pisuar i spluwaczkę może słyżć"(!) Amen
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
jasta102 napisał:
To co sam Piłsudski zwykł mawiać o Polakach, można o kant dopy rozbić, skoro sam był gorszy od tychże pomawianych.
Przecież sam pisałeś na tym forum iż przed bitwą z bolszewią, zdał dowództwo, a sam uciekł pod kieckę żony.
A teraz na jaw dla niekumatych, wychodzą i inne jego wady.
Znaczy, niczym nie był lepszy, a nawet i był gorszy jako przywódca, od tych którym sam tak chętnie i publicznie ubliżał.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Andrzeju
nie ma ludzi bez wad
ja pisałem również, iż mimo wszystko uważam, że Piłsudski słusznie na wawelu leży
za to, że
jako jedyny znany mi w dziejach przywódca państwa polskiego
publicznie i wielokrotnie
miał odwagę powiedzieć
Polacy to kurwy
czy naród idiotów
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
jasta102 napisał:
Andrzeju
nie ma ludzi bez wad
ja pisałem również, iż mimo wszystko uważam, że Piłsudski słusznie na wawelu leży
za to, że
jako jedyny znany mi w dziejach przywódca państwa polskiego
publicznie i wielokrotnie
miał odwagę powiedzieć
Polacy to kurwy
czy naród idiotów
Z twoich niespójnych wypowiedzi w niektórych "drażliwych" tematach, jasno widać iż starasz się manipulować słowem, zmieniając punkt ciężkości.
Odwracając za każdym razem uwagę zainteresowanych, o ile nie wiesz jak wybrnąć z danej niezręcznej sytuacji dla ciebie samego.
Przenosząc to na bardziej zrozumiały grunt, można by rzec iż bronisz się zawsze w taki sam sposób.
" Tak jestem głupi, jednak to ja sam tak o sobie powiedziałem", a wam nic do tego, nikt nie zmusza was do czytania moich durnych wypocin, a tym bardziej polemizowania z zawartością moich tekstów.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Andrzeju
droga do wiedzy jest kręta pogmatwana i bardzo skomplikowana
a wiedzę można zdobyć tylko ucząc się ze wszelkich możliwych źródeł
czasami bardzo ciężko coś wyłuskać od innych, to trzeba ich sprowokować
jakieś 50 lat temu ktoś mądry powiedział
chcesz się dowiedzieć, co dana osoba myśli o tobie to
usiądź na jej nowym kapeluszu
tłumacząc na dzisiejsze
chcesz wiedzieć co ktoś myśli o tobie
wyrzuć mu nowego smartfona przez okno
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
bor11
(bor11)
Początkujący
bor11 napisał:
jasta102 napisał:
O tobie jasta napisał: "taki gniot jak ty to może co najwyżej kury szczać prowadzać a twoja głowa co najwyżej na za pisuar i spluwaczkę może słyżć"(!) Amen
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
defenderr
(defenderr)
Maniak
Remigrant napisał:
jasta102 napisał:
To co sam Piłsudski zwykł mawiać o Polakach, można o kant dopy rozbić, skoro sam był gorszy od tychże pomawianych.
Przecież sam pisałeś na tym forum iż przed bitwą z bolszewią, zdał dowództwo, a sam uciekł pod kieckę żony.
A teraz na jaw dla niekumatych, wychodzą i inne jego wady.
Znaczy, niczym nie był lepszy, a nawet i był gorszy jako przywódca, od tych którym sam tak chętnie i publicznie ubliżał.

do budy gabriel zlodziej i damski bokser
co juz sie nie plujesz ze jestes rysiek ?
a moze jazvinski to kolega od denaturatu pijaczyno
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok