Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Norwegia z odsieczą Amazonii - Norwegia

Czytali temat:
Łukasz Brzeziński EWA J mariusz kaźmierski Agata Dymna Piotr Czarnecki Joanna Wysocka Mariusz J. Karol Życzkowski Angelika Krzywda cysiek33 arkadiuszs427 Agnieszka Moja Norwegia iga.mojanorwegia (366 niezalogowanych)
10 Postów
Agnieszka Moja Norwegia
(AgnieszkaaaM)
Redaktor
Podczas grudniowego szczytu ONZ na temat zmian klimatycznych norweski rząd wypłaci Brazylii ostatnie 100 milionów dolarów na ratunek wielkiej puszczy. Dotychczasowe wysiłki Norwegów przełożyły się na największą do tej pory redukcję emisji CO2 na świecie - o około 3,2 miliarda ton dwutlenku węgla.

Jeszcze w 2008 roku Norwegia zobowiązała się ofiarować rządowi w Brazylii miliard dolarów, by w ten sposób powstrzymać zagładę “zielonych płuc globu”. Norweskie korony mają ocalić dziką przyrodę wielkiego lasu, a także zredukować emisje gazów cieplarnianych produkowanych podczas spalania lasu, po to, by zrobić miejsce na ekspansję ludzi.

Dzięki wsparciu Norwegii Brazylia obniżyła już swój wskaźnik zniszczenia Amazonii o 75 proc. Mówi się o ocaleniu 53 100 kilometrów kwadratowych lasu - to obszar większy niż 14 milionów boisk do piłki nożnej.

Przeczytaj więcej tutaj: www.qz.com/504370/norway-rewards-brazil-...mazon-full-of-trees/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
499 Postów
Krystian Kozyra
(Krystian85)
Wyjadacz
napisał:
Podczas grudniowego szczytu ONZ na temat zmian klimatycznych norweski rząd wypłaci Brazylii ostatnie 100 milionów dolarów na ratunek wielkiej puszczy. Dotychczasowe wysiłki Norwegów przełożyły się na największą do tej pory redukcję emisji CO2 na świecie - o około 3,2 miliarda ton dwutlenku węgla.

Jeszcze w 2008 roku Norwegia zobowiązała się ofiarować rządowi w Brazylii miliard dolarów, by w ten sposób powstrzymać zagładę “zielonych płuc globu”. Norweskie korony mają ocalić dziką przyrodę wielkiego lasu, a także zredukować emisje gazów cieplarnianych produkowanych podczas spalania lasu, po to, by zrobić miejsce na ekspansję ludzi.

Dzięki wsparciu Norwegii Brazylia obniżyła już swój wskaźnik zniszczenia Amazonii o 75 proc. Mówi się o ocaleniu 53 100 kilometrów kwadratowych lasu - to obszar większy niż 14 milionów boisk do piłki nożnej.

Przeczytaj więcej tutaj: www.qz.com/504370/norway-rewards-brazil-...mazon-full-of-trees/

------------------------
Do Ministra Ochrony Srodowiska Krolestwa Norwegii !
W zwiazku z zalaniem piwnicy mego sasiada Maliniaka spod "5-tki",co wywoluje potezny smrod i jest dla mnie i mojej rodziny i pozostalej ludzkosci z osiedla bardzo uciazliwe ,prosze uprzejmie o natychmiastową rekompenstate tych niedogodnosci. Proponuje jej ramy na ok. 100 000 NOK/ tygodniowo.
Mvh
KK
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok