6e6 napisał:
Eliza..a bralas w leasing czy na raty tego elbila. Pytam sie bo te sie zastanawiam nad elektrykiem tylko boje sie tego ze jak cos tam sie zepsuje to nie bede mogl tego naprawic. Podwozie jest na zwyklych mc personach z przodu i belka z tylu czy cos innego. Np w Biltemie mozna kupic klocki i tarcze czy jest jakis problem z czesciami.
Ja osobiscie wolabym leasing gdyz jak cos nie tak to tel. i oni sie zajmuja. wymiana opon, naprawy, ekspolatacja a na raty tu samemu trzeba by za wszystko placic lacznie z wymiana baterii
Z tego co wiem, to koszt wymiany wszystkich baterii wynosi 3-4 tys. US. No i mozna wymienic osobne celler, nie trzeba przeciez wymieniac od razu wszystkiego. Jak na razie najstarsze samochody z tego typu bateria sa z roku 2009 i nie slyszalam jakos, o masowych problemach z bateriami.
Leaf ma 5 lat gwarancji. Jezeli w ciagu tych 5 lat wydajnosc baterii spadnie ponizej 70%, to dostaniesz nowa baterie. Te z roku 2016 maja miec 8 lat gwarancji na baterie.
W samochodzie elektrycznym samemu, to chyba jedynie mozesz sobie hamulce wymienic, Co mozna w tym samochodzie poza tym wymienic, to nie mam zielonego pojecia - chyba juz nic, bo tam przeciez nic specjalnie do wymiany nie ma.
Ogolnie watpie, czy grzebanie w silniku elektrycznym, to taki dobry pomysl.