Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Elbil - Norwegia

Czytali temat:
22 Posty
Mycha Mycha
(Myszka341)
Wiking
Czy ktos jezdzi Leafem i moglby podzielic sie wrazeniami?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Ja jezdze.

Plusy:
- jezdzi sie OK, nie ma biegiow
- darmowe bramki,
- tanie ubezpieczenie,
- 400 NOK podatku drogowego,
- darmowe parkowanie na miejscach kommunalnych,
- tanie "paliwo"
Minusy:
- maly zasieg, cos maks. 120 km w lecie
- w zimie zasieg samochodu spada o 40-50%, czyli maks 80 km.
- przy dalszych wycieczkach trzeba super dobrze planowac gdzie tu by mozna podlaczyc sie do pradu,
- musisz miec w domu wlasny kontakt, czyli nie mozesz liczyc tylko na hurtiglading

Czyli podsumowujac - super dobry samochdo do jezdzenia po miescie i najblizszych okolicach. Na wieksze odleglosci polecam samochod na paliwo.
Oczywiscie najlepiej to miec dwa samochody, jeden do jezdzenia po miescie i jeden do wycieczek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(6e6)
Maniak
Eliza..a bralas w leasing czy na raty tego elbila. Pytam sie bo te sie zastanawiam nad elektrykiem tylko boje sie tego ze jak cos tam sie zepsuje to nie bede mogl tego naprawic. Podwozie jest na zwyklych mc personach z przodu i belka z tylu czy cos innego. Np w Biltemie mozna kupic klocki i tarcze czy jest jakis problem z czesciami.

Ja osobiscie wolabym leasing gdyz jak cos nie tak to tel. i oni sie zajmuja. wymiana opon, naprawy, ekspolatacja a na raty tu samemu trzeba by za wszystko placic lacznie z wymiana baterii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
6e6 napisał:
Eliza..a bralas w leasing czy na raty tego elbila. Pytam sie bo te sie zastanawiam nad elektrykiem tylko boje sie tego ze jak cos tam sie zepsuje to nie bede mogl tego naprawic. Podwozie jest na zwyklych mc personach z przodu i belka z tylu czy cos innego. Np w Biltemie mozna kupic klocki i tarcze czy jest jakis problem z czesciami.

Ja osobiscie wolabym leasing gdyz jak cos nie tak to tel. i oni sie zajmuja. wymiana opon, naprawy, ekspolatacja a na raty tu samemu trzeba by za wszystko placic lacznie z wymiana baterii

Z tego co wiem, to koszt wymiany wszystkich baterii wynosi 3-4 tys. US. No i mozna wymienic osobne celler, nie trzeba przeciez wymieniac od razu wszystkiego. Jak na razie najstarsze samochody z tego typu bateria sa z roku 2009 i nie slyszalam jakos, o masowych problemach z bateriami.

Leaf ma 5 lat gwarancji. Jezeli w ciagu tych 5 lat wydajnosc baterii spadnie ponizej 70%, to dostaniesz nowa baterie. Te z roku 2016 maja miec 8 lat gwarancji na baterie.

W samochodzie elektrycznym samemu, to chyba jedynie mozesz sobie hamulce wymienic, Co mozna w tym samochodzie poza tym wymienic, to nie mam zielonego pojecia - chyba juz nic, bo tam przeciez nic specjalnie do wymiany nie ma.
Ogolnie watpie, czy grzebanie w silniku elektrycznym, to taki dobry pomysl.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(6e6)
Maniak
a orientujesz sie gdzie mozna by takiego lefa stestowac ? Salony maja opcje ze jak chce sie wziac elektryka zeby pojezdzic pare dni. Czy bardziej wypozyczyc np. w tym rent a wreck
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Salon da ci potestowac kilka gdzin, moze 1 aks. Kilka dni, to juz chyba musisz gdzies pozyczyc.
A gdzie to nie mam pojecia. Choc ostatnio widzilam, ze ktos jezdzil Tesla S pozyczonym z Avis.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Salon da ci potestowac kilka gdzin, moze 1 dzien. Kilka dni, to juz chyba musisz gdzies pozyczyc.
A gdzie to nie mam pojecia. Choc ostatnio widzilam, ze ktos jezdzil Tesla S pozyczonym z Avis.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Elise napisał:
Salon da ci potestowac kilka gdzin, moze 1 dzien. Kilka dni, to juz chyba musisz gdzies pozyczyc.

Ciekawe czy elektryka trzeba oddać zatankowanego do pełna?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok