Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

czy to naciągacze? - Norwegia

Czytali temat:
(1159 niezalogowanych)
3 Posty
Jaroslaw Adamski
(karuzel)
Wiking
Pozdrawiam wszyskich forumowiczów. Ostatnio w okolicy której mieszkam pojawiają sie nasi rodacy którzy chodzą po domach i próbują sprzedawać obrazki z róznymi motywami. A to konie, koty psy itd. Mowią, że potzebują srodków na operacje dla swoich dzieci. Jedno dziecko z nowotworem, drugie z oparzeniami. tłumaczą się , że muszą to robić w prywatnych klinikach. Akurat trafilem na jednego z nich jak przyszedlem do wlasicieli mieszkania placić czynsz. Na pierwszy rzut oka nie wydawał się wiarygodny. To już drugi taki przypadek w ostatnich dwóch tygodniach. Nie wiem co o tym myslec. Czy to mogą być naciągacze? Czy ktoś z Was spotkał się z tym tu w Norwegii? Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bumell)
Wiking
Dobre lubię takie tajemnicze tematy.
A tak poważnie to widocznie powstaje nowy sposób wśród rodaków na zarabianie.
I dodam,że jesteś porządnym lokatorem jeśli regularnie płacisz,tak 3maj.
Czytam dalej i pojawia się słowo naciągacze.Naciągacze ,oczywiście,że tak,jak żyje to nie widziałem tu w Oslo obnośnego handlu,no latem te lody tylko rozwożą po domach,no ale oni są znani.Pozdawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
stary numer,niejednokrotnie przedstawiany w norweskich mediach
zreszta w PL sa ogloszenia o naborze do pracy w Norwegii przy sprzedazy obnosnej obrazkow....
ale wiem,ze czlowiek za kazdym razem jak odmawia,ma takie poczucie,ze to moze jednak tym razem to ktos naprawde potrzebujacy i wiele razy sie daje te pieniadze,aby tylko uspokoic sumienie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
103 Posty
Pawel K.
(paco)
Początkujący
nie tylko w Oslo. W Bergen oraz w moich okolicach w zeszlym roku mialo miejsce cos takiego.
Pogonilem talatajstwo sasiedzi sie troszke dziwnie patrzyli, ale zostalo wyjasnione ze to naciaacze.
A tak przy okazji, ja ciezko pracuje jak i znakomita wiekszosc z nas. I tak jak w PL jakbym mial dac kazdemu kto "potrzebuje" to sam bym nic nie mial.
kombinatorom mowimy stanowcze nie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
61 Postów
Magda .
(Magda12)
Początkujący
Masz racje truskawka!! Stary numer.!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Ja mieszkam wydawaoby się na końcu świata, a już dwa razy do mnie pukali. Ostatnio był jakiś nastoletni chłopak. Dla mnie to obciach, bo oni podają kartkę, na której wszystko wypisane po norwesku, sami ni w ząb nie mówią. Obrazki masakrycznie marnej jakości, a chcą jakieś 15o-200 nok. Ja na szczęście nigdy gotówki w domu nie mam, często nawet 50 nok, więc sprawa załatwiona. Wyrzuty sumienia oczywiście się pojawiają, ale wiadomo jak oni działają. Paco masz rację, jakbyś tak każdemu który prosi dał te kilka złotych, czy koron, to sam zaraz byś nie miał.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
699 Postów
agnieszka o.
(saka)
Wyjadacz
do moich drzwi nie zapukali.
a jeżeli chodzi o tego typu działalność, to zawsze mam wyrzuty sumienia, że nie kupiłam słonika od osób udających głuchoniemych (a na takowych natykam się relatywnie często). zawsze! a nuż to nie byli udawacze, itd., itp.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bumell)
Wiking
gama a gdzie Ty właściwie mieszkasz,bo jeśli koło Nordkapp to chętnie dotrzymam ci towarzystwa w nocy.Planuję się tam wybrać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
bumell napisał:
gama a gdzie Ty właściwie mieszkasz,bo jeśli koło Nordkapp to chętnie dotrzymam ci towarzystwa w nocy.Planuję się tam wybrać.
ja tam grzecznie tłumacze o co chodzi, tych bardziej uduchowionych to nawet chce kaszanką poczęstować i sobie idą w siną dal.
Co do nordkapp to ja też sie chce wybrać w te okolice i jak by ktoś był chętny to można by wspólną podróż zorganizować.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bumell)
Wiking
Też do gamy,bo nas dwóch chyba nie przyjmie.Ty pewnie palisz i nie masz butów z ekologicznej skóry.
A poważnie to możemy być w kontakcie.W kwietniu moze odwiedzę okolice Skien.Czasami mam tam zlecenia.To moglibyśmy wypić jakąś kawę i pogadać.Chyba,ze znalazłeś zaginioną fachurry i ją u siebie przechowujesz to dzisiaj przyjadę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok