Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

ROZLONKOWE!!! - Norwegia

Czytali temat:
(602 niezalogowanych)
1 Post

(KASIEK)
Wiking
Witam ! mam wielka prosbe czy ktos korzystal kiedys z pomocy w sprawie rozlonki z dzieckiem, tzn: matka pracuje w Norwegi a dziecko jest w Polsce slyszalam ze jest cos takiego jak rozlonkowe . gdzie sklada sie takie dokumenty i jak to sie nazywa po norwesku? prosze o pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
Muszę cię zmartwić,mieszkam tu juz trochę czasu a o czymś takim nie słyszałam.Jedyne co sie nalezy na dziecko przebywające poza granicami Norge to zasiłek rodzinny.Może go pobierac jedno z rodziców,nie jest uzalezniony od dochodu.Są także inne dodatki ale to juz jest indywidualna sprawa każdego przypadku.I wiem,że jest ten warunek aby dziecko przebywało tutaj.Zasiłek owszem bo jest na to umowa miedzynarodowa ale reszta według potrzeb.I jeśli byłaby to prawda to każdemu pracownikowi nalezał by sie taki zasiłek a tu niestety cisza,nikt,nic nie pisze na ten temat...... pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
56 Postów
monika robert
(monolit)
Nowicjusz
KASIEK
jak najbardziej nalezy ci sie rozlakowe ale w rozliczeniu rocznym.mozesz wtedy odliczyc sobie od podstawy 174nok za kazdy dzien rozlakowy z nieletnim dzieckiem ktore jest pod twoja prawna opieka.masz czas do konca kwietnia zeby z tego skozystac.
radze ci poczytac o statusie pendlera (bo taki status cie obejmuje)zeby dowiedziec sie wiecej.
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
jeśli chodzi o rozliczenie roczne,to jak najbardziej w statusie pendlera jest masa odpisów,trzeba poczytac...i mam pytanie....monolit,ten odpis jest konkretnie na dziecko czy to jest ogolnie rozłąkowe...mam kolege który ma taką sytuację a nie chcę go wprowadząc w błąd....i czy jest to tylko dla samotnego rodzica czy także dla małżeństw?pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
56 Postów
monika robert
(monolit)
Nowicjusz
osoba samotnie wychowujaca dziecko (dziecko jest w kraju) posiada status pendler ak samo jak (czlowiek ktorego zona i dziecko zostalo w kraju)
!!!!!!osoba samotnie wychowujaca powinna sie starac rowniez o klase 2
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok