Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

WIZYTY KONTROLNE - Norwegia

Czytali temat:
Kasia Lech Ula Karwan Laurka Laurka lilithshia Tomkk (1022 niezalogowanych)
51 Postów

(ewelina00072)
Nowicjusz
Mam pytanko do tutejszych mamusiek
Urodziłam synka w Polsce, ale aktualnie mieszkamy w Norwegii. Synek ma tutaj już swojego lekarza. Chciałabym wiedzieć czy tutaj tak samo jak w PL trzeba z dzieckiem chodzić na wizyty kontrolne raz w miesiącu tzn. żeby zważyć zmierzyć itp.

Jeżeli wiecie coś na ten temat piszcie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
Ola N
(ogr17)
Nowicjusz
a kiedy sie synek urodzil?

jesli ma ponizej roku to wypadaloby sie doweidziec w najblizszej Helsestasjon- moja corka ma 7,5 miesiaca i do tej pory bylismy u poloznej z 5 razy- do roku wizyty sa dosc czeste- pozniej wizyta w wieku 15-16 miesiecy- 2 lat- 4 lat...

moj synek ma 2 lata i poki co na 2 lata spokoj z wizytami

ale dziecko potrzebuje szczepienia- wiec musisz sie dokladnie dowiedziec w Helsestasjon czy musisz sie sama zapisac czy oni sami przydziela polozna i dadza Ci znac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
78 Postów
Sylwia Bochenska
(Fionnka)
Początkujący
hej ja urodzilam w norwegii i chodze z corka do helsestasjon co 2 miesiace na szczepienia.przy kazdej wizycie jest wazona mierzona ogladana przez lekarza i ogolny wywiad przeprowadzany. wudaje mi sie ze musisz sie dowiedziec gdzie jest twoja placowka helsestasjon i udac sie tam i poprostu zglosic ze przebywasz w nor z malym dzieckiem i tam powinni ci wszystko wyjasnic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Wiek twojego dziecka jest istotny. Jeśli to maluszek, to na 100% podlega pod Helsestasjon. Tam powinnaś się zgłosić. Oni będą się zajmowali ważeniem, mierzeniem, szczepieniami, co jakiś czas dziecko będzie widywało lekarza, na codzień będziesz spotykała się z pielęgniarką, będziesz miała swoją, tzn. dziecko będzie miało. O Helsestasjon pytaj w Rodhuset, albo poszukaj na www.gulesider.no , możesz też zapytać swojego lekarza.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów

(ewelina00072)
Nowicjusz
Synek ma 7 miesięcy i wszystkie szczepienia przeszedł w Polsce. Zostało na jeszcze ostatnie WZW i przypomniające szczepienia jak skończy rok. Nie wiem właśnie jak to teraz będzie tutaj w Norwegii, jeśli synek miał szczepienia w Polsce. Też podlega pod norweską pielęgniarkę czy położną ?? Gubię się w tym wszystkim...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
Ola N
(ogr17)
Nowicjusz
w polskich szczepieniach sie kompletnie nie orientuje, ale wiem ze np tutaj obowiazkowe i bezplatne jest szczepienie na pneumokoki a w Pl tego nie ma :/ mysle ze synus podlega normalnie pod polozna ale mysle ze bedziesz musiala im przedstawic jakie szczeppienia do tej pory mial. w wieku 15-16 miesiecy jest tez tu szczepienie MMR- w Pl z tego co sie orientuje tez jest
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
400 Postów

(marta86)
Wyjadacz
Witam
Ja przyjechałam do No z synem jak miała 6miesięcy i szczepienia dokończyłam w Pl chociaż wiem że nie musiałam. Teraz syn ukończył 2lata chodzę do pielęgniarki z nim i z drugim dzieckiem, z Pl przywiozłam kartę szczepień syna i teraz wszystkie następne szczepienia będzie miał w No. Zaraz po ukończeniu 2lat został zaszczepiony na pneumokoki. Jak będziesz w Pl to przywieść kartę szczepień synka napewno będzie potrzebna.
Pozd
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok